Petek,
5. 11. 2021,
8.19

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

97

Natisni članek

epidemija okužba COVID-19

Petek, 5. 11. 2021, 8.19

2 leti, 5 mesecev

Slovenija na vrhu EU glede števila novih okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

97

Triglav Aljažev stolp Peter Markič | Foto Peter Markič

Foto: Peter Markič

V četrtek so ob 9.961 PCR-testih potrdili 3.771 primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ od vseh držav v Evropi, če primerjamo število novih okužb z velikostjo prebivalstva posamezne države. Delež pozitivnih testov v Sloveniji znaša 37,9 odstotka, kar je nekoliko manj kot dan prej. Umrlo je 13 ljudi, štirje več kot dan prej. Od začetka epidemije je umrlo 4.806 ljudi.

V bolnišnicah se zdravi 761 bolnikov, od teh jih 177 potrebuje intenzivno oskrbo, kažejo podatki sledilnika za covid-19. V bolnišnicah zdravijo 26 bolnikov več kot dan prej, na intenzivni negi pa osem bolnikov več kot dan prej. Najmlajši bolnik, ki potrebuje intenzivno zdravljenje, je star 21 let, najmlajši bolnik na navadnem oddelku pa je star manj kot leto dni.

V državi je trenutno 33.827 okuženih. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 2.671. V zadnjih 14 dneh so potrdili 1.603 okužbe na sto tisoč prebivalcev, še kažejo podatki NIJZ.

V ponedeljek so opravili tudi 27.546 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem.

Po podatkih NIJZ so z enim odmerkom cepiva proti covid-19 do danes cepili 1.192.842 ljudi, z vsemi odmerki pa je cepljenih 1.122.800 ljudi.

Na vrhu Evrope

V sredo so ob 10.156 PCR-testih potrdili 4.511 primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je bilo novo najvišje število okužb od začetka epidemije. Število novo odkritih okužb je včeraj Slovenijo postavilo na vrh Evrope, če primerjamo število okuženih glede na velikost prebivalstva posamezne članice EU. 

Delež pozitivnih testov je znašal 44,4 odstotka in je bil malenkost nižji kot dan pred tem, ko je znašal 44,8 odstotka. Umrlo je devet ljudi. Vlada bo sicer danes popoldne razpravljala o zaostrovanju ukrepov za zajezitev širjenja epidemije covid-19.

janez poklukar
Novice Strožji režim PCT, prepoved zbiranja, testiranje učencev in dijakov v šolah

Strokovni direktorji bolnišnic: Bolnikov ne bomo zapustili

Strokovni direktorji bolnišnic opozarjajo, da so pred bolnišnicami najtežji dnevi v pandemiji, a zagotavljajo, da bolnišnic ne bodo zaprli in bolnikov ne bodo zapustili. Ob tem ne morejo zagotoviti, da bodo obravnavo vseh zagotavljali v okviru najvišjih standardov kakovosti in varnosti, bodo pa naredili vse, kar je v njihovih močeh.

Strokovni direktorji vseh slovenskih bolnišnic so v skupni izjavi, ki so jo posredovali iz Slovenskega zdravniškega društva, ocenili tudi, da so pred bolnišnicami verjetno najtežji tedni v njihovi zgodovini.

Pediatrična klinika. Otrok.
Novice Rekord okužb: najmlajši še ni dopolnil enega leta

Vse bolnišnice se po njihovih navedbah že soočajo s tem, da izbirajo, katere dejavnosti bodo morale žrtvovati, da bo najmanj kratkoročnih in dolgoročnih posledic za zdravje bolnikov. V bolnišnicah bodo postavljeni tudi pred največje napore za reševanje življenj covidnih in necovidnih bolnikov, so opozorili.

"Eni in drugi imajo samo eno življenje in za ene in druge se moramo enako boriti. Enim in drugim lahko zagotovimo, da vrat bolnišnic ne bomo zaprli in da bolnikov ne bomo zapustili. Ne moremo jim pa zagotoviti, da bomo zdravstveno obravnavo vseh, ki nas nujno potrebujejo, zagotavljali v okviru najvišjih standardov kakovosti in varnosti. Naredili pa bomo vse, kar je v naših močeh," so napovedali.

Jelko Kacin
Novice Kacin: Vlada o epidemioloških ukrepih v petek