Četrtek,
14. 2. 2019,
10.04

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

18

Natisni članek

Andreja Katič Jože Podržaj Danes Danes zapor Frančišek Verk

Četrtek, 14. 2. 2019, 10.04

5 let, 2 meseca

Podržaj mora iti: "Moja razrešitev je slabo sporočilo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

18

Vlada je razrešila direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jožeta Podržaja. Na čelu skrhanega zaporskega sistema ga bo nasledil - za zdaj le kot vršilec dolžnosti - Bojan Majcen, dolgoletni šef zapora na Dobu. "Moja razrešitev je slabo sporočilo," ob tem sporoča Podržaj.

Dosedanji generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj v sporočilu za medije ob svoji razrešitvi piše, da ni dobro, da odhaja na tak način in zato, kot zapiše v narekovajih, "ker je treba zadeve umiriti".

"Ves svoj mandat sem poudarjal, da je slovenski zaporski sistem neupravičeno že leta odrinjen na obrobje in da politični odločevalci v preteklosti po večini niso imeli posluha za izboljšanje razmer. Kadrovska in prostorska stiska v slovenskih zaporih je žal že ponarodela fraza, ki pride v ospredje takrat, ko se zgodijo izredni dogodki in medijske luči za nekaj dni posvetijo za rešetke. Tokrat so svetile dlje časa in predolgo, tudi zaradi odsotnosti jasnega in odločnega sporočila vsem deležnikom o vlogi vodstva in sindikata v sistemu."

Meni, da so krizno situacijo po prednovoletnem pobegu dveh pripornikov koprskega zapora, ki je pod medijske žaromete spet postavil kadrovsko in finančno podhranjenost zaporov, reševali na napačen način. "S pravočasnim in pravilnim pristopom vseh deležnikov bi se lahko in morale tudi krizne situacije v sistemu rešiti učinkovito in z dobro popotnico za naprej. Za to pa bi moral obstajati skupni interes. Žal ni bilo tako in so parcialni, tudi zelo osebni motivi in potrebe prevladali."

pasica | Foto:

Novice Pobeg razgalil slabosti zaporov #video

Usoden spor s sindikalistom

S tem Podržaj, ki imen sicer ne navaja, najverjetneje meri (tudi) na obtožbe sindikalistov, s katerimi se je po pobegu zapletel v obračun. Njegov glavni kritik je predvsem Frančišek Verk, ki meni, da je Podržaj soodgovoren za dolgoletno pomanjkanje kadra v zaporih, Verk je vodstvu zaporov med drugim očital, da nič ne naredi za promocijo poklica pravosodnega policista.

Podržaj je v javnosti v zadnjem mesecu in pol sicer prav tako poudarjal večkrat slišana dejstva o pomanjkanju pravosodnih policistov, njihovi posledični preobremenjenosti, nezadovoljstvu in slabih plačah, a hkrati ves čas poudarjal, da razmere obvladujejo. "Za zdaj posebnih ukrepov oziroma sistemskih sprememb ne potrebujemo," je dejal med drugim.

Prav zaradi sporov s sindikalisti so se v medijih že pred dnevi pojavile špekulacije, da ministrica za pravosodje Andreja Katič razmišlja o Podržajevi menjavi.

Damnjan Mitrović
Novice Pogovor s pobeglim zapornikom: Pazniki jim prinašajo telefone #video

"Zelo slabo je odigral svojo vlogo"

"V zadnjem času se je opralo nekaj perila. Zelo slabo je odigral svojo vlogo. Predvsem kar zadeva spravljivost in aroganco. To ne leti na strokovnost, temveč na osebnost," je o Podržaju za Planet pred dnevi dejal Tomaž Virnik iz Sindikata delavcev v pravosodju ter komentiral tudi nekdaj prijateljski odnos Podržaja in Verka.

"Ti odnosi so se verjetno tudi skrhali, saj sta vsak na svojem bregu. Eden je sindikalist, drugi je direktor. Da nista znala tega združiti in pomagati sistemu, je velika žalost," je dejal.

Novice Sindikalist: Šef zaporov je ravnal sprevrženo, zato mora odstopiti #video

Tudi nekaj dobrega

Podržaj sicer meni, da so zadnji dogodki prinesli tudi nekaj dobrega za zaporski sistem. "Odločitve o dodatnih kadrovskih kvotah, pripravo petletnih finančnih potreb vseh zavodov in redno obravnavo zaporske problematike v državnem zboru. To so veliki premiki in obetajo, da se bosta izboljšala tudi položaj in ugled zaposlenih v zaporih," je zapisal.

Podržajeva razrešitev za Verka pričakovana

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije je razrešitev generalnega direktorja uprave zaporov Jožeta Podržaja pričakoval, vendar pa ob tem goji "mešane občutke". Glede na zgodovino odnosov s Podržajem si kljub vsemu ni mislil, da bo prišlo do takšnega epiloga. Novega začasnega šefa zaporov Bojana Majcna je označil za spodobnega strokovnjaka.

Verk je v odzivu na današnjo Podržajevo razrešitev za STA poudaril, da je v zadnjem obdobju ugotovil, da Podržaj išče zunanje krivce za stanje v zaporih oz. da premalo poudarka daje kadrovski, materialni in izobrazbeni oslabelosti sistema. "Kriv sem bil za vse probleme v slovenskem zaporskem sistemu, obdolžen sem bil povzročanja zdrah," je pripomnil Verk.

Novega začasnega vodjo označil za strokovnjaka

Priznal je, da so zadnje dogodke v sindikatu uporabili tudi "kot neko metodo sindikalnega boja", s katero so skušali pravosodni oblasti in Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij dopovedati, da je treba nekaj storiti. Prav tako pa so pokazali na odgovorne za takšno stanje, tako s stališča varnostnih navodil kot slabe skrbi za kadre, je povedal.

Novega začasnega vodjo zaporskega sistema Bojana Majcna je Verk označil za spodobnega strokovnjaka, za človeka, ki se zna pogovarjati in ki svojo službo doživlja kot poslanstvo. "Mislim, da mu bo uspelo," meni Verk, a dodaja, da pod pogojem, da dosedanji direktor ne bi ostal nekakšen vodja iz ozadja.