Četrtek,
27. 5. 2021,
13.25

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

197

Natisni članek

Zdravko Počivalšek Lilijana Kozlovič odstop

Četrtek, 27. 5. 2021, 13.25

2 leti, 11 mesecev

Odstopila je pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič, Janša že pozval k predlogu za novo ime

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

197

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič iz vrst SMC je odstopila, so nam potrdili na pravosodnem ministrstvu. Na odstop se je že odzval predsednik vlade Janez Janša, ki pravi, da je čas za njen odstop zelo primeren. Razlog za odstop Kozlovičeve je vladna razveljavitev postopka izbire dveh delegiranih evropskih tožilcev.

 V prvem odzivu na Twitterju je premier Janez Janša objavil:

jj | Foto:

Hkrati je Janša še dodal, da je zelo primeren čas za odstop pravosodne minstrice. 

Podpredsednik vlade in predsednik SMC Zdravko Počivalšek pa je na Twitterju odstop Kozlovičeve obžaloval: 

Počivalšek je ob tem na Facebooku še zapisal:

Pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev gre za preveč pomembno zadevo, zato ne sme biti niti sence dvoma o korektnosti postopka njihove izbire ali o morebitni kontaminiranosti kandidatov.

Za mnoge strokovnjake je postopkovno sporen tudi kompromisni predlog, ki ga je podal komisar Didier Reynders, saj bi s tem Vlada Republike Slovenije presegla svoja zakonska pooblastila.

Zato smo sprejeli ODLOČITEV, da se postopek izbire ponovi, nov poziv pa pomeni premik z mrtve točke, na kateri se nahajamo.

Ugotavljanje, ali sta bili predlagani imeni izbrani v skladu z zakonom, je sicer potekalo pod izjemnim medijskim pritiskom. Že mesece pred rokom, ki je bil določen za pošiljanje predloga Evropskemu javnemu tožilstvu, so se k izvajanju tega pritiska pridružili tudi nekateri posamezniki z evropske ravni. In to navkljub dejstvu, da Slovenija ni edina država, ki svojega predloga še ni podala, a se drugih pri tem ni omenjalo.

To je nesprejemljivo vmešavanje v naše notranje zadeve, ki ga nikakor ne bomo dopustili. Pri tem je pomembno izpostaviti, da je sodelovanje držav članic v tem sistemu prostovoljno in da pet članic sploh ni pristopilo k sistemu in v njem ne bodo sodelovale.

Vlada ima vso pristojnost, da postopek izbire evropskih delegiranih tožilcev izpelje tako, da se izognemo vsakemu dvomu v njegovo korektnost in da se ponovljen postopek izpelje transparentno.

Janez Janša
Novice Drugi poraz opozicije: Janše pred ustavnim sodiščem ne bodo obtožili

V odzivih kritični do delovanja vlade in poslancev

Prvak LMŠ Marjan Šarec meni, da odstop ministrice potrjuje, kar so navajali v ustavni obtožbi in da tisti poslanci in poslanke, ki so jo zavrnili, nosijo največjo odgovornost.

''Čas je za nove volitve,'' je odstop pravosodne ministrice komentirala predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon. ''Hišica iz kart se počasi ruši,'' je še dodala. 

Arbitrarna odločitev vlade, da razveljavi postopek izbire delegiranih tožilcev, je nezakonita, se je na Twitterju odzvala Janja Sluga, vodja nepovezanih poslancev.

Premier Janša ima pred seboj nov izziv, pa menijo v SAB, češ, da bi moral predsednik SMC Počivalšek pravosodno ministrico zaščititi. ''Očitno pa je sla po oblasti večja od načelnosti,'' so še zapisali na Twitterju.

Ministrica: Postopek je bil izpeljan zakonito

"Kot sem že večkrat poudarila, je bil postopek s strani ministrstva za pravosodje izpeljan zakonito, skladno z nacionalno zakonodajo in uredbo Sveta EU," je ministrica zapisala v odzivu. "Res je, da je v sistem Evropskega javnega tožilstva vključenih le 22 držav članic, a menim, da ta institut okrepljenega sodelovanja predstavlja več Evrope in je pomembna priložnost za boj proti korupciji in dejanjem na škodo sredstev Evropske unije," je še navedla.

Dodala je tudi, da "spoštovanje veljavne zakonodaje in njenih postopkov zagotavlja pravno varnost in s tem tudi pravno državo, za kar sem se vedno in se bom zavzemala".

Peter Jančič
Mnenja Ne po volitvah, po "popravcih" smrdi