Aleš Žužek

Sreda,
26. 6. 2013,
14.24

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
počitnice mladi računalnik

Natisni članek

Sreda, 26. 6. 2013, 14.24

8 let, 3 mesece

Nasvet za starše: otroci naj bodo poleti čim manj pred računalnikom

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Starši naj med počitnicami otrokom seveda omogočijo dovolj počitka in zabave. A če je otrok preveč časa za računalnikom, to ni otrokova krivda, ampak krivda staršev.

Kako otrokom med počitnicami razporediti čas med počitkom in njihovimi obveznostmi? Koliko časa lahko otroci dnevno preživijo pred računalnikom? Delovne navade je treba negovati tudi med počitnicami Psiholog Zoran Milivojević svetuje staršem, naj otrokom omogočijo dovolj časa za počitek in zabavo, saj jim bo to koristilo za naslednje šolsko leto. Počitnice pa kljub temu niso čas za brezdelje. Delovne navade morajo otroci negovati tudi med počitnicami. Če je otrok na počitnicah, to ne pomeni, da preneha pospravljati svojo sobo ali brati knjige, je prepričan Milivojević. Največ tri ure za računalnikom Glede dela z računalnikom Milivojević odsvetuje njegovo pretirano rabo, saj to zavira razvoj otrokovih možganov. Zato morajo starši otrokom postaviti digitalne meje: največ tri ure na dan! Preostali čas naj otroci izkoristijo za gibanje, igro in druženje z drugimi otroki, priporoča psiholog. Otroci so žrtve dvojnih meril staršev Pedagog in ravnatelj Osnovne šole Prule Dušan Merc je bolj oster do staršev. Po njegovem so otroci žrtve dvojnih meril in sporočil staršev, saj starši govorijo eno, drugo pa delajo.

Pri številnih starših je računalnik izhod iz sile, da se otroci z nečim ukvarjajo in da imajo potem mir pred njimi. "Starši tolerirajo računalnik, da se lahko posvetijo pivu in žaru, potem pa se umetno pritožujejo, češ naš otrok je samo za računalnikom."

Šola ne more popraviti napak staršev Ni otrok kriv, poudarja Merc. Če otroku starši ne privzgojijo drugih vrednot, bo pač pred računalnikom. Nato pa starši pridejo v šolo in hočejo, da to popravijo. "Ni možnosti, da bi to storili," je odločen Merc.

Staršem svetuje, da na začetku počitnic naredijo načrt, kako skupaj z otroki preživeti počitniške dni. Najslabše so namreč počitnice, ko čas ni strukturiran. Počitnice je treba načrtovati in biti zelo skromen. Tudi neuspešni otroci imajo pravico do počitnic Skromnost je boljša kot ideje o nekakšnih velikih potovanjih, velikih užitkih in velikem brezdelju, je prepričan Merc, ki pravi, da je zelo problematično, če starši razumejo počitnice kot obdobje užitkarstva in lenobe.

Tako kot med šolskim letom mora tudi med počitnicami otrok jasno vedeti, kdaj je delo in kdaj počitek. Morajo pa izkoristiti počitnice vsi otroci. Tudi če je otrok v šoli neuspešen, mora imeti počitnice, ne pa da starši vsak dan kaj od njega zahtevajo in mu očitajo neuspeh, je prepričan Merc.