Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 8. 2014,
10.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

cerkev SCT Nadškofija Maribor

Ponedeljek, 18. 8. 2014, 10.52

8 let

Nakup cerkve v Košakih ne zanima nikogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za nakup nedokončanega cerkvenega objekta v Košakih tudi na tretji in za zdaj zadnji javni dražbi ni bilo nobenega zanimanja, saj ni bila vplačana niti ena varščina.

Na mariborskem okrajnem sodišču je bila danes razpisana že tretja in za zdaj zadnja javna dražba, na kateri so poskušali prodati nedokončani cerkveni objekt v Košakih.

Nedokončana cerkev stoji na zemljišču, ki so ga kupili tamkajšnji verniki, mariborska nadškofija pa je po smrti takratnega župnika s podjetjem SCT sklenila poravnavo in mu za poplačilo neplačanih del odstopila nadomestno zemljišče v neposredni bližini cerkve.

Cerkev dražili za 838 tisoč evrov Dogovorili pa se niso nikoli, saj so se banke upnice zaradi finančnih težav nadškofije usedle na zemljišče. Objekt je ocenjen na 1,676 milijona evrov, dolg do propadlega gradbinca pa znaša dobrih 665 tisoč evrov. Na tokratni tretji dražbi je bil objekt ponovno ponujen po izklicni ceni 838 tisoč evrov, a zanimanja tudi tokrat ni bilo.

Udeleženci javne dražbe so imeli pred tremi delovnimi dnevi rok, da položijo varščino v višini 167.600 evrov, a tega nihče ni storil. Ker je tretja dražba tudi zadnja, bo sodišče postopek izvršbe ustavilo. Nadaljnji postopki so odvisni od odločitve upnika SCT v stečaju, katerega predstavnikov pa na današnjem naroku na sodišču ni bilo.

Župnik Igor Novak še vedno razmišlja o solidarnosti Cerkve na Slovenskem Košaški župnik Igor Novak pričakuje, da se bo jeseni "vendarle zgodil nek pameten dogovor" o prihodnosti njihove cerkve. "Še vedno razmišljamo o solidarnosti Cerkve na Slovenskem. To je prav gotovo edina pot, ki jo v tem hipu vidimo. Mislim, da bo Slomškov mesec pokazal neke konkretne sadove," je dejal ob današnjem odhodu s sodišča.

Podrobnosti ni želel izdati, povedal je le, da upa na pomoč škofij, redovnih skupnosti, župnij in vernikov. Predvsem verniki naj bi v zadnjem času pokazali veliko pripravljenosti za pomoč. "Še vedno se dogovarjamo, kako bi to pravno rešili, kajti župnija ima za zdaj še vedno blokirane račune. Morda bo šla zadeva v smeri ustanovitve neke fundacije ali ustanove," je dejal.

Župnija blaženega škofa Antona Martina Slomška – Maribor-Košaki je bila ustanovljena avgusta 1998, gradnjo nove cerkve po načrtih arhitekta Iva Goropevška pa so začeli poleti 2008.

Ne spreglejte