Sreda,
26. 10. 2022,
16.50

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,37

18

Natisni članek

nevarnost napačna smer prometna varnost reševalni pas prometna nesreča avtocesta avtocesta

Sreda, 26. 10. 2022, 16.50

1 leto, 6 mesecev

Na avtocesti obrnil svoje vozilo in po reševalnem pasu peljal v nasprotno smer #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,37

18

V živo s slovenskih cest | Fotografijo je v skupini V živo s slovenskih cest objavil uporabnik Facebooka. | Foto Posnetek zaslona

Fotografijo je v skupini V živo s slovenskih cest objavil uporabnik Facebooka.

Foto: Posnetek zaslona

Voznik osebnega vozila je na ljubljanski obvoznici po prometni nesreči in oblikovanju reševalnega pasu obrnil svoje vozilo in po reševalnem pasu peljal v nasprotno smer do prejšnjega izvoza. Fotografijo voznika so objavili v skupini V živo s slovenskih cest na Facebooku.

Vozniki so, kot določa Zakon o pravilih cestnega prometa, zaradi nesreče na ljubljanski obvoznici pred izvozom Bizovik, Sostro ustavili svoja vozila, naredili reševalni pas, ki je namenjen prihodu reševalnih vozil, in počakali. Eden izmed voznikov pa je pred prihodom reševalnih vozil v koloni obrnil svoje vozilo in po reševalnem pasu peljal v nasprotno smer do prejšnjega izvoza.

Novice Huda prometna nesreča v Ljubljani: 86-letnik v napačno smer #video

Za vožnjo v nasprotno smer najmanj 1.200 evrov globe in 18 kazenskih točk

Gre sicer za prometno nesrečo, ki se je zgodila v nedeljo in v kateri sta umrla dva človeka, pet ljudi pa je bilo poškodovanih. Vzrok nesreče je bila vožnja 86-letnega voznika v nasprotno smer.

V 14. odstavku 30. člena Zakona o pravilih cestnega prometa je zapisano, da morajo vozniki "v primeru ustavljanja ali zastoja prometa na avtocesti in hitri cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer med kolonama vozil takoj vzpostaviti reševalni pas, ki je dovolj širok za varno vožnjo intervencijskih vozil. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajnem levem prometnem pasu, se morajo razvrstiti čim bolj levo, tudi čez robno črto smernega vozišča. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na preostalih prometnih pasovih, pa se morajo razvrstiti čim bolj desno, tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas".

Šesti odstavek tega člena določa, da na "avtocesti in hitri cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer ni dovoljeno voziti po smernem vozišču, namenjenem vožnji v nasprotno smer", za kar je predvidena globa najmanj 1.200 evrov in 18 kazenskih točk, kar pomeni takojšen odvzem vozniškega dovoljenja.
slovenska policija
Novice Kaos na Primorki: goreči tovornjak ustavil promet
A1/E57, Maribor - Ljubljana, Vrhole, pogled proti Maribor
Avtomoto Huda prometna nesreča na štajerki, umrl voznik tovornjaka