Torek,
30. 7. 2024,
10.33

Osveženo pred

2 tedna, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,28
izplačilo odpravnina delavci stečaj Mip

Natisni članek

Torek, 30. 7. 2024, 10.33

2 tedna, 6 dni

Mip: več kot 200 zaposlenih ostalo brez dela neizplačanih plač, sodišče razsodilo v korist nekdanjih vodilnih Mipa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,28
Mesna industrija Primorske | Aprila 2009, ko je družba končala v stečaju, je vseh 236 delavcev dobilo odpovedi pogodb o zaposlitvi, na podlagi katerih so se lahko prijavili na zavod za zaposlovanje. | Foto STA

Aprila 2009, ko je družba končala v stečaju, je vseh 236 delavcev dobilo odpovedi pogodb o zaposlitvi, na podlagi katerih so se lahko prijavili na zavod za zaposlovanje.

Foto: STA

Petnajst let po stečaju Mesne industrije Primorske (Mip) bo več kot 200 nekdanjih zaposlenih v tej skupini ostalo brez pomembnega dela neizplačanih plač, poroča Necenzurirano.si. 

To je postalo jasno, potem ko je več kot desetletje kasneje epilog dobila odškodninska tožba, ki jo je proti nekdanjim vodilnim v Mipu vložila Alenka Gril, stečajna upraviteljica Pomurke, ki je bila v lasti Mipa. Grilova je s tožbo od Vojteha VolkaMarka Volka in Martina Kovača zahtevala plačilo skoraj treh milijonov evrov. Toliko škode naj bi namreč povzročili upnikom Pomurke s tem, ko so družbo prevzeli, jo finančno izčrpali in spravili na kolena.

Tožba se ni končala, kot bi želeli upniki 

Toda tožba se ni končala, kot bi želeli upniki Pomurke, med katerimi je tudi 236 nekdanjih zaposlenih v tem podjetju. Člani družine Volk so se namreč, kot piše Necenzurirano, s stečajno upraviteljico dogovorili za sklenitev sodne poravnave, po kateri bodo morali v stečajno maso Pomurke nakazati le sto tisoč evrov. To pomeni, da bodo upniki, ki so sicer prijavili več deset milijonov evrov, po plačilu odvetniških stroškov prejeli le drobiž. 

Na zavodu za zaposlovanje končalo 660 delavcev Mipa 

Družina Volk je bila ena prvih, ki je izpeljala menedžerski prevzem brez lastnega denarja, piše Necenzurirano. Leta 2004, preden so Volkovi prevzeli Mip, je imel ta za približno 15 milijonov evrov dolgov, tri leta pozneje, tudi zaradi nakupa Pomurke, so družbe v skupini bankam in lizinškim hišam dolgovale skoraj sto milijonov evrov.

Kakšno je stanje, je razkril šele stečaj, zaradi katerega je na zavodu za zaposlovanje končalo 660 nekdanjih delavcev Mipa in Pomurke. Upnikom Mipa so priznali za 80 milijonov evrov, upnikom Pomurke pa za 82 milijonov evrov terjatev. Po desetih letih in (raz)prodaji večine premoženja je zanje ostalo le nekaj milijonov evrov. Večina tega je šla za poplačilo bank, dobavitelji so ostali praznih rok.

Kot tudi piše Necenzurirano, so se pogrebniki Mipa zaradi slabega vodenja in domnevnega izčrpavanja znašli tudi na zatožni klopi. Z neresničnimi podatki o poslovanju in izmišljenimi zavarovanji naj bi zavedli banke, s čimer so za Mip pridobili šest milijonov evrov posojila, ki ga ta nikoli ni vrnil. V začetku leta 2017 je okrožno sodišče v Ljubljani Vojtehu Volku prisodilo šest let, Marku Volku in Martinu Kovaču pa po dve leti in pol zaporne kazni, a je višje sodišče v Ljubljani pozneje Vojtehu Volku omililo kazen, Marka Volka in Martina Kovača pa oprostilo očitkov.

Okrožno sodišče v Ljubljani je odločilo v korist Pomurke

Stečajna upraviteljica Pomurke Alenka Gril je tako leta 2013 zoper Vojteha Volka, Marka Volka in Martina Kovača vložila odškodninsko tožbo, s katero je zahtevala plačilo 2,9 milijona evrov. Po njenih ugotovitvah so namreč v obdobju od leta 2006 do leta 2008 opravili več domnevno nezakonitih poslov, med drugim prodajo nepremičnin Pomurke znotraj kompleksa in prodajo blagovnih znamk, pri čemer so prve prodali za približno šest milijonov evrov, druge za 1,2 milijona evrov. Toda posle so izvedli le na papirju, v resnici družba tega denarja ni dobila, piše Necenzurirano. Ob vsem tem naj bi bila Pomurka že takrat plačilno nesposobna. Navedenemu so toženi nasprotovali in očitke v celoti zanikali.

Okrožno sodišče v Ljubljani je odločilo v korist Pomurke. Razsodilo je, da je trojica dolžna plačati skoraj pol milijona evrov, višje sodišče pa je sodbo razveljavilo in jo vrnilo na prvo stopnjo. Toda v ponovljenem sojenju se je družina Volk naenkrat želela poravnati. Naproti jim je prišla tudi stečajna upraviteljica.

Poravnavo je že potrdilo sodišče, in če se v naslednjih dneh na sklep ne bo pritožil nihče od upnikov Pomurke, bo postala pravnomočna. Člani družine Volk bodo morali denar v stečajno maso nakazati v štirih obrokih najpozneje do konca letošnjega leta.

Denar iz stečaja tudi za nekdanjega predsednika uprave

Aprila 2009, ko je družba končala v stečaju, je vseh 236 delavcev dobilo odpovedi pogodb o zaposlitvi, na podlagi katerih so se lahko prijavili na zavod za zaposlovanje. Pred tem sicer kar štiri mesece niso dobili plač in so jim zaradi tega v stečaju priznali kar 2,6 milijona evrov prednostnih terjatev. Iz jamstvenega sklada so že takrat dobili slabo četrtino tega, okoli 630 tisoč evrov, zdaj pa je za njihovo poplačilo na voljo še 780 tisoč evrov. Izgubili bodo torej slabo polovico denarja, ki jim ga je dolgovala Pomurka. Nekaj malega si obetajo tudi od denarja iz poravnave s člani družine Volk.

Denar iz stečaja bo prejel tudi Martin Kovač, ki je kot nekdanji predsednik uprave Pomurke v stečajno maso prijavil 57 tisoč evrov terjatev. Od tega je 43 tisoč evrov prednostnih. Po izračunih Necenzurirano.si je ob stečaju iz jamstvenega sklada prejel dobrih 11 tisoč evrov, zdaj si jih obeta še 13 tisoč.

Marko Volk, Martin Kovač
Novice Pogrebnik Mipa pred upniki zbežal v elitno sosesko nad Zagrebom
Vojteh Volk
Novice Višje sodišče deloma oprostilo obsojene v zadevi Mip
Vojteh Volk
Novice Zaporna kazen za vse tri nekdanje vodilne v Mipu