Četrtek,
19. 1. 2023,
22.00

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

11

Natisni članek

plače Sanja Ajanović Hovnik javna uprava

Četrtek, 19. 1. 2023, 22.00

1 leto, 3 mesece

Ministrica Ajanović Hovnik: Ne nameravamo "priti z vrečo denarja". Anomalij v sistemu je preveč.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

11

Sanja Ajanović Hovnik | Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je v oddaji Tarča na TV Slovenija pojasnila, da je seja pogajalske komisije vlade in sindikatov sklicana za ponedeljek in bo odprta tudi za medije.  | Foto STA

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je v oddaji Tarča na TV Slovenija pojasnila, da je seja pogajalske komisije vlade in sindikatov sklicana za ponedeljek in bo odprta tudi za medije.

Foto: STA

Vlada se je danes seznanila z informacijo glede števila zaposlenih in plač v javnem sektorju v zadnjih štirih letih ter ključnimi izzivi plačnega sistema v javnem sektorju. Vladni pogajalski skupini je naložila, naj s tem še ta mesec seznani reprezentativne sindikate javnega sektorja.

Vlada se je tako seznanila z informacijo glede števila zaposlenih in plač v javnem sektorju v obdobju med letoma 2008 in 2022. Vladni pogajalski skupini za pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja je naložila, da s to informacijo v januarju 2023 v okviru seje pogajalske komisije seznani sindikate, so po seji vlade sporočili z ministrstva za javno upravo.

Prav tako je pooblastila vladno pogajalsko skupino, da se z reprezentativnimi sindikati dogovori o časovni dinamiki usklajevanja posameznih faz prenove plačnega sistema in odprave nesorazmerij v osnovnih plačah v obdobju do 30. junija 2023. To namreč predvideva oktobra lani sklenjen dogovor o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023.

Vlada in sindikati za mizo znova v ponedeljek 

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je v oddaji Tarča na TV Slovenija pojasnila, da je seja pogajalske komisije vlade in sindikatov sklicana za ponedeljek in bo odprta tudi za medije. Predstavili bodo analizo stanja in kaj bodo naslavljali s plačno reformo, je napovedala. Pri tem je poudarila, da nikakor ne nameravajo "priti z vrečo denarja", ker je anomalij v sistemu preveč.

V sindikatih javnega sektorja sicer od vladne strani pričakujejo, da jim bo predstavila izhodišča plačne reforme in bodo lahko začeli pogajanja. Opozarjajo, da bi se pogajanja v skladu z dogovorom morala začeti že pred dvema mesecema.

O plačni reformi na naslednjem koalicijskem vrhu

Izhodišča plačne reforme sicer zaenkrat še niso znana, ministrica je namreč doslej javno izpostavila le nekatere načrtovane rešitve. O podrobnostih na torkovi novinarski konferenci še ni želela govoriti, saj naj bi jih najprej predstavili na koalicijskem vrhu. A vrh koalicije na srečanju v sredo vprašanja plačne reforme še ni odprl. O njej naj bi spregovorili na drugem vrhu čez približno dva tedna.

Robert Golob, Danijel Bešič Loredan, koalicija
Novice Golob po vrhu koalicije: Stanje je slabše, kot si kdorkoli v tej državi misli #video
Planet 18
Planet TV Shod za dostojne plače bo februarja #video
občine, občina, infografika
Novice Višje plače zahtevajo tudi zaposleni v lokalni samoupravi, ne izključujejo niti stavke
pravosodni policist
Novice Večje plače bi tudi zaposleni v pravosodju #video
Sanja Ajanović Hovnik
Novice Ministrica o povečanju plač: Niti evra nismo šli preko napovedanega #video