Sobota,
27. 7. 2024,
13.05

Osveženo pred

4 ure, 6 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,19
Viktor Orban Pohorski bataljon Milan Kučan

Natisni članek

Sobota, 27. 7. 2024, 13.05

4 ure, 6 minut

Milan Kučan v Orbanovi mirovni misiji vidi alternativno pot k miru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,19
Milan Kučan | Po mnenju Milana Kučana bi morda moral podobno pobudo kot Viktor Orban začeti že kdo prej. | Foto STA

Po mnenju Milana Kučana bi morda moral podobno pobudo kot Viktor Orban začeti že kdo prej.

Foto: STA

Bivši predsednik republike Milan Kučan je danes v nagovoru ob 83-letnici ustanovitve Pohorskega bataljona glede mirovnih prizadevanj za Ukrajino ocenil, da je morda madžarski premier Viktor Orban zaznal pomanjkanje razprave v EU glede realnih poti do miru. Prepričan je, da bi morala EU v okviru strateških interesov razumeti tudi alternativne poti.

"Strateški interes EU bi moral biti poznati in razumeti alternative, ki nedvomno obstajajo. Lahko se strinjamo, da Orban ni vzor evropske demokracije, ki bi ponujal tovrstno razpravo Evropski uniji. A ne razumem, da ob splošnem obsojanju njegove pobude nihče noče videti tudi njene morebitne dobronamernosti in koristi. Ne razumem, kako bi lahko njegovi dosedanji štirje pogovori koristili (ruskemu predsedniku Vladimirju, op. p.) Putinu in tako močno narušili enotnost EU, da je madžarsko predsedovanje EU kaznovano z bojkotom," je dejal Kučan na dogodku v Lehnu na Pohorju.

Po njegovem mnenju bi morda moral podobno pobudo kot Orban začeti že kdo prej, morda celo s pooblastilom Evropske unije. "Zakaj ne tudi Slovenija, ko bi bilo to razumno in razumljeno kot prispevek k enotni politiki Evrope," je dodal.

Viktor Orban
Novice Orban: Čas je za mirovno politiko

Se pa Kučan zaveda, da lahko s takšnimi stališči tvega enake obsodbe, kot jih je zdaj deležen Orban. "A ostajam zvest svojemu stališču, ki ga verjetno poznate, da se je v času črno-bele vojne propagande vredno upreti vojni psihozi. V izbiri med vojno in mirom bom praviloma na strani miru," je poudaril.

Mirovna misija Viktorja Orbana naletela na številne kritike

Orbanova mirovna misija, v okviru katere je v začetku meseca obiskal Kijev in Moskvo, je naletela na številne kritike drugih držav članic, pa tudi visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella.

Med drugim je Orbanova turneja zaznamovala nedavno zasedanje zunanjih ministrov, na katerem so govorili o nadaljnji podpori Ukrajini pri njenem soočanju z rusko agresijo. Po zasedanju je Borrell sporočil, da bo avgustovsko neformalno zasedanje zunanjih ministrov članic EU v Bruslju in ne v Budimpešti.

Josep Borrell
Novice Borrell: Avgustovsko zasedanje zunanjih ministrov ne bo potekalo v Budimpešti