Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 6. 2008,
18.56

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 12. 6. 2008, 18.56

8 let, 5 mesecev

Matični odbor podprl predlog zakona o cestnini za vozila nad 3500 kg

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Odbor DZ za promet je z nekaj dopolnili koalicijskih strank potrdil predlog zakona o cestnini za vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3500 kilogramov.

Zakon predstavlja celovito pravno podlago za pobiranje cestnine, ne samo na avtocestah, ampak na celotnem državnem cestnem omrežju, je dejal Tomaž Vidic s prometnega ministrstva.

Predlog bo služil kot podlaga za uvedbo nekaterih novih organizacijskih metod Kot je uvodoma pojasnil generalni direktor direktorata za ceste Vidic, je priprava, uskladitev in sprejem tega predloga zakona eden izmed ključnih korakov na področju elektronskega cestninjenja. Služil bo kot podlaga za uvedbo nekaterih popolnoma novih organizacijskih, funkcijskih in tehničnih metod, ki so potrebne za uvedbo elektronskega cestninskega sistema v prostem prometnem toku, vključno z opredelitvijo nadzornih pristojnosti v procesu izvedbe tega in ostalih predpisov s področja cestninjenja.

Cestninjenje naj bi se začelo izvajati do 31. julija 2009 Predlagani zakon določa, da cestninjenje izvajata operater elektronskega cestninskega sistema - gospodarska družba, ki jo skupaj ustanovita država in Družba za avtoceste v RS (Dars) - in zavezani ponudnik cestninjenja - gospodarska družba, ki na javnem razpisu pridobi koncesijo za vzpostavitev in vzdrževanje celotnega sistema in skrb za razmerja z uporabniki ter njihovim vključevanjem v elektronski cestninski sistem. Ravno zaradi pravočasne izvedbe razpisa je treba ta zakon sprejeti čim prej, je poudaril Vidic. Razpis je treba objaviti v juliju, predvidoma novembra pa podpisati pogodbo, da bi lahko zagotovili pravočasno izvedbo cestninjenja, torej do 31. julija 2009.

Predsednik komisije DS za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Darko Fras je povedal, da je komisija na sredini seji podprla predlog omenjenega zakona, saj bo uvedba sistema elektronskega cestninjenje preusmerila tovorni tranzitni promet z regionalnih in lokalnih cest na avtoceste. Hkrati je komisija opozorila na slabo pretočnost prometa na cestninskih cestah, še posebej tistih, ki ne izpolnjujejo vseh tehničnih značilnosti avtocest, in predlagala, da sistem satelitskega cestninjenja težkega tovornega prometa, ki se bo obenem uporabljal tudi za nadzor prometa, služi tudi izvajanju ustreznih ukrepov za omejevanje tovornega prometa v primeru preobremenjenosti cest.

"Tudi podelitev koncesije je zadolževanje" Medtem ko koalicijske stranke na predlagani zakon niso imele pripomb, pa sta se poslanca Janko Veber (SD) in Geza Džuban (LDS) dotaknila vprašanja finančnih posledic za državni proračun. Kot je zapisano v predlogu zakona za vzpostavitev sistema elektronskega cestninskega sistema v prostem prometnem toku, ne bo potrebno zagotoviti finančnih sredstev iz državnega proračuna, saj bo za izvedbo sistema z javnim razpisom podana koncesija zunanjemu izvajalcu. Po mnenju Vebra je tudi podelitev koncesije zadolževanje. Poslanec Tomaž Štebe (SDS) pa je dejal, da predlagani zakon zagotavlja več pobranih cestnin in tako zasnovan pristop nima finančnih posledic za proračun.

Vebra je zanimalo tudi, koliko bo vse skupaj državo stalo, ali bo zaradi tega nastala gospodarska škoda in ocena, kolikšna bo vrednost razpisa. Kot je dejal Vidic, bo nekaj podatkov o vrednosti razvidnih v investicijski dokumentaciji, ki naj bi bila izdelana še ta mesec, nekaj podatkov pa bo razvidnih iz razpisne dokumentacije, ki bo izdana nekje v sredini julija.

Odbor je v drugi obravnavi predloga zakona po nujnem postopku sprejel nekaj dopolnil, ki so jih koalicijske stranke oblikovale na podlagi pripomb parlamentarne zakonodajno-pravne službe.

Ne spreglejte