Četrtek,
11. 7. 2024,
19.29

Osveženo pred

4 dni, 16 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

onesnaženje Žalec poplave odpadki

Četrtek, 11. 7. 2024, 19.29

4 dni, 16 ur

Material z deponije pri Žalcu ni nevaren

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Poslovna cona Arnovski gozd | Podjetji Nivo Eko in Tegar sta v Poslovni coni Arnovski gozd odložili veliko odpadnega materiala ob čiščenju Savinje v Zgornji Savinjski dolini. | Foto STA

Podjetji Nivo Eko in Tegar sta v Poslovni coni Arnovski gozd odložili veliko odpadnega materiala ob čiščenju Savinje v Zgornji Savinjski dolini.

Foto: STA

Material na območju poslovne cone Arnovski gozd pri Žalcu po dosedanjih ugotovitvah inšpektorata ni nevaren odpadek, ampak gre za prod iz porečja Savinje, ki sta ga tam odložili podjetji Nivo Eko in Tegar. Postopek sicer še ni končan – če bodo ugotovili, da je material onesnažen z nevarnimi snovmi, ga bodo obravnavali kot odpadek.

Žalska občina meni, da gre pri odlaganju materiala v poslovni coni ob avtocestnem priključku Arja vas za nedovoljeno vzpostavitev deponije brez ustreznih dovoljenj in kršitev prostorskih aktov, zato je podjetji Nivo Eko in Tegar v začetku aprila prijavila inšpektoratu za okolje in prostor.

Vse je v skladu z zakonom

Na inšpektoratu so za STA pojasnili, da so doslej ugotovili, da podjetje Nivo Eko, ki izvaja izredne ukrepe na vodotokih po lanskih poplavah, v poslovni coni Arnovski gozd začasno skladišči naplavine iz porečja Savinje. Material se bo po navedbah inšpektorata uporabil za izvedbo sanacijskih del, kot to določa zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev. Postopek sicer še ni končan.

Naplavine, ki so pridobljene v okviru izvajanja gospodarske javne službe urejanja voda in niso onesnažene z nevarnimi snovmi, se lahko uporabijo v prvotnem stanju za gradnjo na drugem kraju, če gre za sanacijo ali za vzdrževanje gospodarske javne infrastrukture na prizadetih območjih, pravijo na inšpektoratu.

Občino ignorirajo

Da gre v primeru nalaganja prodnega in drugega materiala na območju poslovne cone Arnovski gozd za začasni ukrep, po navedbah žalske občine zatrjujejo tudi v podjetjih Nivo Eko in Tegar. "Podrobnejših informacij pa ne dajejo in tudi ne odgovarjajo na konkretne pozive, naj predložijo ustrezna dovoljenja za odlaganje materiala in nastanek deponije," so v torek pojasnili na občini.

Ob tem so opozorili, da za izvajalce sanacijskih del ne veljajo predpisi, ki veljajo za druge državljane v Sloveniji. "In to kljub dejstvu, da v Sloveniji trenutno ni izrednih razmer, ki bi morda lahko opravičevale izredne ukrepe in nastanek začasnih odlagališč."

Slabe pretekle izkušnje z onesnaženjem

Po besedah odvetnice občine Urške Kežmah želijo ugotoviti, ali je v odloženem materialu karkoli nevarnega. "Iz preteklih izkušenj lahko povem, da so se v teh materialih našle nevarne stvari. Ko voda poplavi, so v njej kadavri, mi ne vemo, od kod je bilo to odvzeto, ni nobene sledljivosti. Če pa ta obstaja, pa nam nihče ničesar ne pove," je dejala v izjavi medijem.

Kot nepristojno za reševanje dogajanja v zvezi z deponijo se je po navedbah občine izreklo tudi ministrstvo za naravne vire in prostor, čeprav v njegovi sestavi deluje direkcija za vode. Ta jim je v dopisu marca med drugim pojasnila, da skladnosti odlagališča s prostorskimi akti ne preverjajo in da za začasne deponije izvajalci ne pridobivajo soglasij.

Arnovski gozd
Novice Občina Žalec opozarja na neodzivnost pristojnih glede deponije na območju poslovne cone Arnovski gozd