Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 8. 2011,
18.27

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Igor Lukšič

Sobota, 27. 8. 2011, 18.27

5 let, 8 mesecev

Lukšič: Najmočnejši ostanejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Lažje je delati, ko se količina strank in notranjih napetosti zmanjša. Prej je bilo na sejah bolj naelektreno ozračje, je v pogovoru za Sobotno prilogo Dela dejal minister za šolstvo Igor Lukšič.

Seveda pa je po njegovih besedah odgovornost tistih, ki so v vladi ostali, zdaj veliko večja. "Ampak, saj veste - najmočnejši ostanejo," še dodaja. "Ljudje verjamejo v to državo" "Vlada se zaveda, da ima nizko stopnjo zaupanja. Ampak po drugi strani pa, ko grem med ljudi, ugotavljam, da recimo ponekod gradimo celo nadstandardne vrtce, ker so lokalne skupnosti in ljudje pripravljeni plačati več, kot je treba. Torej ljudje verjamejo v to državo," meni Lukšič. Tisto, kar v življenju šteje, se po njegovem mnenju ni ustavilo in vlada "ima tu zasluge". "Ljudje delajo s to vlado, čeprav so v anketah proti njej" Minister ocenjuje, da sta DeSUS in Zares odšla iz koalicije zato, ker sta napačno ocenila trenutek. Ti dve stranki sta predlagali rekonstrukcijo vlade, toda "zgodil se jim je paradoks. Zahtevali so rekonstrukcijo, ki zdaj bo". "V tej vladi ni problem, da bi bili napačni ljudje na položajih. Ljudje delajo s to vlado, čeprav so v anketah proti njej. Torej je to razpoloženje bolj vezano na stanje duha kot pa na realno stanje," pravi minister.

Prepričan je tudi, da predsednik vlade nima možnosti, da bi rekel: "Odstopam, čez tri mesece bodo volitve." Drnovšek je namreč leta 2000 mislil, "da se tako lahko pride do predčasnih volitev, a se je zmotil". Po Lukšičevih besedah tudi sedaj vedo, da bi poslanci, če bo izglasovana nezaupnica, prišli v parlament z novimi kandidati za mandatarja.

"Lahko se zgodi podobno kot leta 2000" Večina strank trdi, da tega ne bo storila, vendar Lukšič odgovarja: "To bomo pa še videli. Vsi so za predčasne volitve, ko se je treba boriti za javnomnenjsko podporo. Drugače pa je, ko se to v resnici zgodi." Ocenjuje namreč, da se lahko zgodi podobno kot leta 2000, ko so bile stranke za predčasne volitve, potem pa je bil Andrej Bajuk v tretjem poskusu izvoljen za premiera.

"Volitve bodo v vsakem primeru prej" Hkrati pa je po ministrovem mnenju malo verjetnosti, da bi se SD v takem primeru odrekel svojemu predsedniku ter v tretjem krogu podprl nekoga drugega za mandatarja. SD je sicer pripravljen na izglasovano ali na neizglasovano zaupnico. Če bo vlada dobila zaupnico, lahko "v polni sestavi deluje tudi do konca mandata. Volitve bodo namreč v vsakem primeru prej, zadnji datum ni avgust, ampak junij".

SD tudi na naslednjih volitvah s Pahorjem Nobenega razloga tudi ni, pravi Lukšič, da SD na volitve ne bi vnovič šla s Pahorjem. Postaviti za premiera ljubljanskega župana Zorana Jankovića pa bi bilo po njegovem mnenju za Slovenijo dokaj tvegano dejanje, "ker je v mednarodnem prostoru na funkciji premiera, ki ni predvsem notranjepolitična funkcija, zelo redko takšen tip politika".

Ne spreglejte