Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Sreda,
22. 6. 2016,
11.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,80

12

Natisni članek

Luka Koper Koper Izola Piran Ankaran Igor Kolenc Slovenija SDH

Sreda, 22. 6. 2016, 11.49

6 let, 7 mesecev

Luka Koper se trese, obalni župani pa …

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,80

12

Luka Koper | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

"Država najlažje pomaga tako, da se ne vmešava v poslovanje Luke, še posebno če je poslovanje dobro," zadnje dogajanje okoli menjave nadzornikov v Luki Koper komentira izolski župan Igor Kolenc.

Boj za Luko Koper se preveša v sklepno fazo. Če dober teden dni, točneje 1. julija, bo na sporedu skupščina družbe, na kateri bodo na predlog SDH zamenjani trije člani nadzornega sveta. Na Obali to potezo razumejo kot odkrit napad in onemogočanje nadaljnjega razvoja pristanišča in prvi korak k zamenjavi do države uporne uprave na čelu z Draganom Matičem. Slednji namreč ne podpiše soglasja k vstopu Luke Koper v holding in ne pristaja na odprtje koncesijske pogodbe, s čimer bi se lahko odprla pot k ustanovitvi pristaniške uprave.

SDH menjavo utemeljuje s potrebo po prevetritvi nadzornega sveta v luči novega obdobja povečanih investicij v luki.

O dogajanju v koprski luki imajo svoje mnenje tudi obalni župani. Luka Koper je namreč najpomembnejše podjetje na Slovenski obali, ki daje kruh več tisoč ljudem.


Tri fronte v Luki Koper #analiza

Sorgenfrei: Nisem proti drugemu tiru, a Luko čaka veliko dela #intervju


Igor Kolenc, župan občine Izola: Ne menjuje se konja, ki je dober

"Vsak lastnik mora biti zadovoljen, če podjetje dosega dobre rezultate," pravi izolski župan Igor Kolenc.  | Foto: STA , "Vsak lastnik mora biti zadovoljen, če podjetje dosega dobre rezultate," pravi izolski župan Igor Kolenc. Foto: STA , "Kjer se dela dobro, se ne menjuje. Menjuje se tam, kjer se dela slabo. Vsako vmešavanje politike v gospodarske subjekte, še posebej tiste, ki dobro poslujejo, pomeni anomalijo v delovanju. V svoji vlogi bom zadeve okoli Luke Koper še naprej pozorno spremljal, to pa ne pomeni, da se ne bomo v sklopu obalnih županov tudi primerno odzvali, ko in če bo to treba.

Mislim pa, da bi morala država tam, kjer je večinski lastnik, delovati v smeri, da se pomaga gospodarskim subjektom tam, kjer je mogoče, ne pa da se jih onemogoča. Država pa najlažje pomaga tako, da se ne vmešava v njihovo poslovanje, še posebno če je poslovanje dobro. In vsak lastnik mora biti zadovoljen, če podjetje dosega dobre rezultate. Vedno se da stvari izboljšati, a ne menjuje se konja, ki je dober."

Pred luško stavbo protest delavcev

Pred glavno stavbo Luke Koper se je danes odvil tudi zbor luških delavcev, ki ga je sklical svet delavcev, ker naj bi država ovirala razvoj Luke Koper in da zaposlene seznani z aktualnimi razmerami in poskusi destabilizacije družbe in ogrožanja delovnih mest.

Delavci so pred luško stavbo izobesili transparente z napisi "Luke ne damo uničevalcem podjetij" in "Nismo hlapci SDH". Delavce je nagovoril tudi predsednik uprave družbe Dragomir Matić, ki je dejal, da jim dobre rezultate poslovanje priznavajo povsod po Evropi, razen v lastni državi. Vsi vpleten bodo morali prevzeti odgovornost za konstrukt proti Luki Koper, je bil odločen Matić. Od države zahtevajo, da jim omogoči delati.

Protesta delavcev se je udeležil tudi prvi mož stranke DeSUS Karl Erjavec, ki ne vidi potrebe po menjavi nadzornikov Luke Koper. Po njegovi oceni uprava dela v smeri uresničevanja slovenskega interesa in izgradnje drugega tira. O delovanju SDH pa se bo treba "temeljito pogovoriti".

Peter Bossman, župan Pirana: Luka Koper je verjetno najuspešnejše državno podjetje

"Menim, da obstaja utemeljen sum, da poskuša SDH načrtno destabilizirati Luko Koper z namenom uresničiti določene politične in zasebne interese v škodo državljank in državljanov," pravi piranski župan Peter Bossman.  | Foto: "Menim, da obstaja utemeljen sum, da poskuša SDH načrtno destabilizirati Luko Koper z namenom uresničiti določene politične in zasebne interese v škodo državljank in državljanov," pravi piranski župan Peter Bossman.

"Trenutne razmere niso dobre ne za državo ne za Luko Koper. Gre za edino slovensko mednarodno tovorno pristanišče, eno izmed strateško najpomembnejših podjetij v državi, zato si takšne neusklajenosti med upravo in lastnikom ne moremo dovoliti oziroma privoščiti.

Če večinski lastnik presodi, da člani nadzornega sveta pri svojem delu ne ravnajo s skrbnostjo vestnih in poštenih gospodarstvenikov ter izključno v korist družbe, ima seveda pravico in dolžnost predlagati druge nadzornike. Je pa dejstvo, da je Luka Koper verjetno najuspešnejše državno podjetje, da so njeni poslovni rezultati odlični, da se pretovor povečuje in da iz vseh do zdaj predstavljenih podatkov ne izhaja, da bi bila takšna zamenjava upravičena.

Zato menim, da obstaja utemeljen sum, da poskuša SDH načrtno destabilizirati Luko Koper z namenom uresničiti določene politične in zasebne interese v škodo državljank in državljanov. Luko Koper so v že v preteklosti določeni predstavniki oblasti videli kot plen, ki si ga je treba razdeliti, in ne kot izvrstno podjetje, ki ga je treba razvijati. Pričakovali smo, da se bo pod vodstvom vlade, ki se je zavezala najvišjim etičnim standardom, takšno ravnanje preprečevalo, ne krepilo."

 

Gregor Strmčnik, župan občine Ankaran: Vsi se prepirajo glede upravljanja prostora, ki je na območju občine Ankaran

"Vsi se prepirajo glede upravljanja prostora, ki je na območju občine Ankaran," opozarja ankaranski župan Gregor Strmčnik. 
 | Foto: Simon Plestenjak "Vsi se prepirajo glede upravljanja prostora, ki je na območju občine Ankaran," opozarja ankaranski župan Gregor Strmčnik. Foto: Simon Plestenjak

 

"Spremembe v članstvu organov vodenja, upravljanja in nadzora gospodarskih družb so ponavadi povezane z rezultati poslovanja ali lastniškimi spremembami. Ne eno ne drugo se v primeru Luke Koper ni zgodilo. Klasičnih razlogov za menjave nadzornikov ne vidim, je pa to legitimna pravica vsakega lastnika. Pri tem država seveda ne dela nič nezakonitega. A rezultati, ki jih dosega Luka Koper, ne upravičujejo takih potez lastnika.

Občina Ankaran se ne bo opredeljevala in podajala ocene o primernosti posameznih kandidatov za nove nadzornike. Dejstvo pa je, da je to, čemur smo priča, prepiranje glede različnih konceptov upravljanja pristanišča. Tukaj treba ločiti, kaj je pristanišče, kot kopenski in morski del Republike Slovenije za opravljanje dejavnosti in gospodarske družbe oz. več družb za opravljanje pretovorne dejavnosti. Pogovori in debate o tem presegajo to pregreto ozračje glede napovedane menjave nadzornikov.

Gre za bistvene spremembe s konceptom upravljanja pristanišča v primeru dveh ali več koncesionarjev, kar vodi v ustanovitev pristanišče uprave. To so teme, ki so izjemnega pomena, in spremembe bi bile dobrodošle in upravičene šele na podlagi prikaza argumentiranih študij, kakšne izboljšave bi morebitne spremembe upravljanja pristanišča prinesle. Vsi se prepirajo glede upravljanja prostora na območju občine Ankaran, ki pa rešitvam, ki jih prinaša državni prostorski načrt za mednarodno pristanišče Koper, ta se nanaša na tretji pomol, odločno nasprotuje."

Primorska poslanca SMC zamrznila članstvo v stranki

Dogajanje okoli Luke Koper je udarilo tudi po največji vladni stranki SMC, saj sta njuna poslanca Tilen Božič in Marko Ferluga zamrznila članstvo v stranki. Kot pravita, bo tako ostalo, dokler ne bosta prejela zadovoljivih pojasnil okoli kadrovanja države v Luki Koper. Zadnja pojasnila SDH in finančnega ministra pa sta vanju zasejala dodatne dvome. Poseganje v njene organe je po njunih besedah treba izvajati utemeljeno in pregledno.

Božič je v popoldanski izjavi za medije dodal, da pri tako pomembnem podjetju, kot je Luka Koper za Obalo in za Slovenijo, ni prostora za dvom o upravičenosti menjav. "V takem primeru mora biti zadeva izpeljana brez kakršne koli sence dvoma," je poudaril.

Na Obali so politične stranke že v minulih letih "naredile veliko škode", je opozoril Ferluga. Na odgovornih mestih je po njegovih besedah treba imeti strokovnjake. Rešek je v preteklosti delal v turizmu, zato se Ferluga sprašuje, koliko usposobljen je na področju logistike. STA

Na dogajanje v luki in okoli nje se je odzval tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki je pozval k umiritvi strasti. Verjame, da minister Gašperšič dela dobro in da bo ustrezno pojasnil svoje delovanje. Potezo dveh poslancev pa je označil za nerazumljivo.

V njegovi stranki SMC so v izjavi za javnost zapisali, da so burni odzivi v zvezi z Luko Koper posledica pomanjkljivih informacij in slabega komuniciranja. "Če pa se bo ugotovilo, da je katerikoli funkcionar, ki sodi v pristojnost vlade, storil kaj napačnega, bo moral za to odgovarjati," so v stranki zapisali Cerarjeve besede.

SDH od Luke zahteva dodatna pojasnila o stroških 

Slovenski državni holding (SDH), ki upravlja z okoli 62-odstotnim lastniškim deležem v Luki Koper, je medtem na upravo Luke pred prihajajočo skupščino naslovil prošnjo za dodatna pojasnila glede stroškov storitev. Med drugim vodstvo Luke prosi, da na skupščini razkrije seznam vseh izvajalcev pristaniških storitev in njihov ustvarjen promet.

V spodnji galeriji si oglejte dogajanje na današnjem protestu luških delavcev.

Luka Koper protest | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek  | Foto: Luka Koper protest | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Luka Koper protest | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Luka Koper protest | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

 

Ne spreglejte