Ponedeljek,
17. 5. 2021,
10.40

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

23

Natisni članek

Borut Štrukelj Mateja Logar

Ponedeljek, 17. 5. 2021, 10.40

2 leti, 11 mesecev

Sputnik v Evropi morda že junija #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

23

Borut Štrukelj | Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo v Ljubljani | Foto osebni arhiv

Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo v Ljubljani

Foto: osebni arhiv

"Inšpekcija Evropske agencije za zdravila se je pretekli teden vrnila iz Rusije. Sicer ne vemo, kaj so ugotovili, vendar bi lahko pričakovali, da bodo že junija prižgali zeleno luč za uporabo osnovnega cepiva Sputnik-V v Evropi," je danes na vladni novinarski konferenci dejal Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo v Ljubljani. Z njim je najnovejša dognanja o epidemiji bolezni covid-19 podala tudi vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar.

"Junija oziroma najkasneje julija bi lahko tudi dobili prva klasična cepiva v Evropi," je poleg novic o prihodu Sputnika razkril Štrukelj. Med klasična cepiva spadata tudi kitajski cepivi Sinopharm in Sinovac. V fazi razvoja je sicer trentuno še 24 cepiv proti koronavirusu. Štrukelj je tudi spregovoril o prihodu zdravil za bolezen covid-19 na trg, vendar je takoj opozoril, da je pred januarjem 2022 težko pričakovati prva zdravila.

Zdravila, ki obetajo

Tri zdravila v določeni meri v posameznih državah že uporabljajo, je poudaril Štrukelj, vendar le pri osebah, ki so zaradi bolezni v kritičnem stanju. Med trenutno najbolj obetavnimi zdravili so ivermektin (zdravilo se uporablja za zdravljenje številnih vrst napadov parazitov) molnupiravir in sotrovimap. Slednje bi se lahko na trgu znašlo že konec letošnjega leta.

Štrukelj ob tem opozarja, da WHO in Evropska agencija za zdravila še vedno trdita, da zdravilo ivermektin ni primerno za samozdravljenje. Češka in Slovaška sta sicer dovolili pogojno uporabo ivermektina, vendar samo za bolnišnično rabo. "To zdravilo je varno samo v rokah infektologov," je opozoril Štrukelj.

Tudi molnupiravir ni še blizu konca poti do uradne potrditve. "Klinične študije še niso pokazale, da bi učinkovino molnupiravir lahko registrirali kot zdravilo," je dodal Štrukelj.

Logarjeva: V bolnicah so starejši od 50 let

"Tretjina vseh bolnikov v enotah za intenzivno zdravljenje v Sloveniji je zaradi koronavirusa. Večina jih je starejših od 50 let in ti bi že lahko bili cepljeni," je danes opozorila Mateja Logar. Čeprav podatki kažejo, da se epidemija v Sloveniji umirja, Logarjeva vse poziva, naj se cepijo. "V primerjavi z lanskim letom, ko smo imeli 36 bolnikov zaradi koronavirusa v bolnicah v takem času, je letos veliko slabše. Virus je v družbi, držite se nasvetov in cepite se," je poudarila Logarjeva.

cepivo, cepljenje
Novice "Dvom je koristen, če ga s pravimi odgovori lahko razblinimo"
Covid-19. Koronavirus. Slovenija.
Novice V nedeljo spet manj pozitivnih #video
restavracija
Novice Vstop v rumeno fazo: kaj vse se spreminja? #video