Sreda,
25. 5. 2022,
10.02

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,34

52

Natisni članek

Podpredsednica glasovanje Državni zbor Nataša Sukič

Sreda, 25. 5. 2022, 10.02

1 leto, 11 mesecev

Nataša Sukič izvoljena za podpredsednico parlamenta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,34

52

Sukič | Levica je v DZ že poslala predlog, njihova kandidatka za podpredsednico DZ je Nataša Sukič.  | Foto STA

Levica je v DZ že poslala predlog, njihova kandidatka za podpredsednico DZ je Nataša Sukič. 

Foto: STA

Na današnji izredni seji so med drugim glasovali o podpredsednikih DZ. Skupina poslank in poslancev je s prvopodpisanim Matejem T. Vatovcem za podpredsednico državnega zbora predlagala poslanko Natašo Sukič, ki je na glasovanju dobila podporo 52 poslancev, 29 poslancev je bilo proti.  Predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič bosta tako odslej pri delu pomagali dve podpredsednici, tretje podpredsedniško mesto, ki pripada poslanski skupini SDS, pa ostaja še nezasedeno.

Poslanka Levice Nataša Sukič je na glasovanju za podpredsednico državnega zbora dobila podporo 52 poslancev, 29 poslancev je bilo proti. Sukičeva je leta 1996 diplomirala na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in je bila pred vstopom v politiko samozaposlena v kulturi. Bila je tudi urednica založbe ŠKUC in urednica oddaje na Radiu Študent. Med letoma 1997 in 2001 je bila zaposlena kot vodja odnosov z javnostjo v Cankarjevem domu. Od 2004 do 2018 je delovala kot voditeljica mednarodnih evropskih projektov (Equal, Progress, EuropeAid in drugih) s področja nediskriminacije in upravljanja raznolikosti v zaposlovanju, bila je tudi generalna sekretarka Združenja slovenskih ustanov (ZSU).

Od leta 2018 je poslanka državnega zbora, kjer je med drugim delovala kot predsednica komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti ter članica več odborov. Pred tem je bila med letoma 2014 in 2018 mestna svetnica nekdanje koalicije Združena levica (zdaj Levica) v Mestni občini Ljubljana.

"Podpisniki in podpisnice smo prepričani, da je poslanka Nataša Sukič s svojimi širokimi kompetencami ter dolgoletnimi in raznolikimi izkušnjami, od kulture, umetnosti in človekovih pravic prek nevladnega sektorja do sfere političnega življenja, ter z izostrenim čutom za pravičnost primerna kandidatka, ki bo vršila nalogo podpredsednice državnega zbora z največjo odgovornostjo in predanostjo," so v Levici zapisali v predlogu. 

Nataša Sukič | Foto: DZ Matija Sušnik Foto: DZ Matija Sušnik Tretjega podpredsednika DZ bi morala predlagati SDS, a je po torkovem kolegiju vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec dejala, da kandidata oziroma kandidatke ne bodo predlagali.

V SDS ne bodo predlagali predsednikov in podpredsednikov delovnih teles

Poslanke in poslanci bodo odločali tudi o predlogu odloka o ustanovitvi in nalogah delovnih teles DZ, med mandatno-volilnimi zadevami pa jih čaka glasovanje o predlogu sklepa o imenovanju predsednikov in podpredsednikov delovnih teles DZ, predlogu sklepa o izvolitvi predsednika, podpredsednika in članov komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Kandidate za mesta predsednikov in podpredsednikov delovnih teles DZ so morale stranke predlagati danes do 10. ure, a so v SDS že napovedali, da svojih kandidatov za ta mesta ne bodo predlagali. Razlog za to je nestrinjanje z razrezom, ki ga je v torek sprejel kolegij predsednice DZ.

Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju opozoril na nekorektno razdelitev delovnih teles. 

Posvet z vodji poslanskih skupin: Borut Pahor, Robert Golob.
Novice Hiter prevzem oblasti: Golob še hitrejši od Janše
Posvet z vodji poslanskih skupin: Borut Pahor, Robert Golob.
Novice Pahor ignoriral Goloba: to so novi veleposlaniki
Posvet z vodji poslanskih skupin: Borut Pahor, Robert Golob.
Novice Golob testiral vse svoje poslance
Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec.
Novice Golob po podpisu koalicijske pogodbe: Ne bomo šli pregloboko #video #foto