David Kos

Torek,
24. 10. 2017,
11.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

6

Natisni članek

zdravstvo bolnišnica

Torek, 24. 10. 2017, 11.28

6 let, 6 mesecev

Kriminalisti ovadili uslužbenca, ki je preplačal proteze za kolke

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

6

Urgentni center Šempeter | Foto STA

Foto: STA

Kriminalisti so pri preiskavi sumov nepravilnosti pri naročanju kolčnih protez v šempetrski bolnišnici javnega uslužbenca ovadili zaradi dveh kaznivih dejanj oškodovanja javnih sredstev. Odgovoren je bil za nakup protez po precej višji ceni kot druge primerljive slovenske bolnišnice. Javni zavod je oškodovan za približno 138 tisoč evrov.

Novogoriški kriminalisti so na podlagi javnih informacij in zbranih obvestil proti koncu lanskega leta zaznali, da so se na območju novogoriške policijske uprave od leta 2012 do leta 2015 dogajala kazniva dejanja, povezana z nepravilnostmi pri naročanju kolčnih protez, so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica. Po poročanju medijev gre za šempetrsko bolnišnico dr. Franca Derganca Nova Gorica.

Šempetrska bolnišnica je v zadnjih letih kupovala kolčne proteze po precej višji ceni kot druge primerljive slovenske bolnišnice. Direktorica bolnišnice Nataša Fikfak je sicer že konec lanskega leta povedala, da sedaj poslujejo drugače, saj od februarja 2016 kupujejo kolčne proteze neposredno od proizvajalcev in ne prek posrednikov.

V zvezi s tem so kriminalisti v letošnjem letu izvajali določene ukrepe iz predkazenskega postopka zaradi sumov, da je bilo storjenih več kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in oškodovanje javnih sredstev. V prvi polovici letošnjega leta so se kriminalisti v preiskavi osredotočali na več osumljencev, tako iz javnega zavoda kot tudi na potencialne dobavitelje. V okviru predkazenskega postopka so z več osebami opravili razgovore, zasegli dokumentacijo in opravili izračune cen kolčnih protez na trgu v Sloveniji glede na časovno umeščenost in glede na konkreten izdelek.

Preiskavo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. Kriminalisti so zoper eno osebo podali kazensko ovadbo na novogoriško okrožno državno tožilstvo zaradi utemeljenega suma storitve dveh kaznivih dejanj oškodovanja javnih sredstev. Ugotovili so namreč, da obstaja utemeljen sum, da je osumljeni javni uslužbenec v postopku javnega naročila zavestno kršil predpise zakona o javnem naročanju in pravilnika o javnem naročanju, ki opredeljujeta zakonitost, namenskost, učinkovitost in gospodarnost razpolaganja z javnimi sredstvi, ter tako omogočil negospodarno uporabo teh sredstev.

Cene višje tudi do 50 odstotkov

Dejansko je bila ocenjena vrednost javnega naročila glede na primerljive podatke posameznega izdelka nerealna oziroma previsoka (med 10 in 48 odstotki). Posledično je bil v obravnavanem obdobju od plačanih 555 tisoč evrov za konkretne artikle javni zavod oškodovan za približno 138 tisoč evrov. Za kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev sta po kazenskem zakoniku zagroženi kazen zapora od treh mesecev do petih let in denarna kazen, še sporočajo s PU Nova Gorica.