Torek,
23. 4. 2024,
15.49

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,26

Natisni članek

podkupnina Rok Snežič Valentin Hajdinjak DARS

Torek, 23. 4. 2024, 15.49

1 mesec, 3 tedne

Podkupnine na Darsu: se je žvižgač znašel med osumljenci?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,26
Avtovleka Žonta | Časnik Dnevnik poroča, da naj bi kriminalisti obiskali tudi lastnika avtovleke Žonta Sama Feštajna, ki naj bi bil osnumljen dajanja podkupnine Snežiču. | Foto Avtovleka Žonta

Časnik Dnevnik poroča, da naj bi kriminalisti obiskali tudi lastnika avtovleke Žonta Sama Feštajna, ki naj bi bil osnumljen dajanja podkupnine Snežiču.

Foto: Avtovleka Žonta

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so danes iztvedli 23 hišnih preiskav zaradi zlorabe položaja in nedovoljenega dajanja ter sprejemanja daril. Na Darsu so potrdili, da so obiskali njih, med drugim so se zglasili še pri nekdanjem predsedniku Darsove uprave Valentinu Hajdinjaku in pri Roku Snežiču. Kaznivih dejanj je osumljenih šest oseb. Časnik Dnevnik poroča, da naj bi kriminalisti obiskali tudi lastnika avtovleke Žonta Sama Feštajna, ki naj bi bil osnumljen dajanja podkupnine Snežiču.

Lastnik avtovleke Žonta Samo Feštajn je po informacijah Dnevnika tisti, ki naj bi dal komercialni televiziji Pop TV posnetke, na katerih Snežič prejema podkupnino. S posnetka je razvidno, da je Snežič prejel 5.000 evrov, vendar naj bi Feštajn takrat razkril, da naj bi mu predal kar 90.000 evrov. 

Feštajn se je zdaj po poročanju Dnevnika znašel v vlogi osumljenca: koliko denarja je v resnici dal Snežiču in za katere posle, bo moral pojasniti preiskovalcem.

Valentin Hajdinjak
Novice Hajdinjak odstopil z mesta predsednika uprave Darsa

Kaznivih dejanj je po navadbah policije sicer trenutno osumljenih šest fizičnih oseb. Tri kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti so ostala pri poskusu, z enim kaznivim dejanjem pa naj bi osumljena oseba na škodo gospodarske družbe v državni lasti omogočila drugi družbi pridobiti posel v skupni vrednosti nekaj več kot 16 milijonov evrov.

Sum kartelnega dogovarjanja z Darsovim blagoslovom

Za omenjena kazniva dejanja je najvišja predpisana zaporna kazen pet let, pri nekaterih zakon predvideva tudi denarno kazen.

Policija družbe s katero so preiskave povezane, ne navaja, je pa več vpletenih že potrdilo, da gre za državnega upravljavca avtocest in hitrih cest Dars.

Valentin Hajdinjak Dars
Novice Dars: afer kar ni konec

Po besedah predsednike Darsove uprave Davida Skornška jih je Nacionalni preiskovalni urad zjutraj obiskal na več lokacijah. "Te preiskave so posledica preteklih dogodkov, kot ste seznanjeni, so bili ugotovljeni sumi določenih nepravilnosti in te nepravilnosti se zdaj tudi razčiščujejo," je Skornšek danes v Ljubljani pojasnil ob robu Darsovega dogodka Avtocesta prihodnosti.

Kot je dodal, na Darsu, kjer v preiskavi aktivno sodelujejo, izvajajo tudi dve forenzični reviziji. Ena je bila že zaključena, izsledke teh revizij pa so strnili in jih del posredovali na NPU, del pa jih je internih priporočil. Druga revizija, ki jo izvajajo na pobudo SDH, bo po njegovi oceni zaključena do konca poletja.

Snežič potrdil obisk kriminalistov

Spletni portal 24ur navaja, da naj bi kriminalisti zjutraj na domačem naslovu obiskali tudi nekdanjega predsednika uprave Darsa Hajdinjaka, Snežiča in druge akterje pri poslih, povezanih z avtovleko tovornih vozil.

Snežič je za STA potrdil obisk štirih kriminalistov, ki so po njegovih besedah hišno preiskavo opravili v pol ure. Kot je prebral iz odredbe, so preiskave opravili pri njem, celotni upravi Darsa, nekdanjem generalnem direktorju policije Antonu Travnerju, ki je bil nato nekaj časa zaposlen v Darsu, nekdanjem direktorju za področje vzdrževanja v Darsu Damijanu Jaklinu ter pri žvižgaču, ki je zatrjeval, da mu je dal podkupnino. Slednji naj bi bil ovaden zaradi kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril, Snežič pa zaradi prejemanja daril.

POP TV je oktobra objavil pričevanje neimenovanega žvižgača - po informacijah Dnevnika naj bi bil to lastnik avtovleke Žonta -, ki je trdil, da je podkupil Snežiča in si tako zagotovil posel z Darsom. Komercialna televizija je objavila tudi posnetek, na katerem Snežič prejema 5000 evrov, skupno naj bi od žvižgača prejel za 90.000 evrov podkupnin. Denar naj bi Snežič zbiral tudi za stranko SDS.

Oba očitke zavrnila, Hajdinjak odstopil 

Hajdinjak in Snežič sta tedaj vse očitke zavrnila, prav tako so nepravilnosti zanikali v SDS. Hajdinjak je sicer novembra odstopil s čela Darsa, pri tem pa zagotovil, da je družbo vodil odgovorno in zakonito. Kot je dejal, so mu lani večkrat namignili, da bi bilo dobro, da bi se umaknil. "Ker tega nisem storil, je prišlo do medijskega konstrukta," je poudaril.

POP TV je sicer istočasno razkril tudi sum kartelnega dogovarjanja pri poslu avtovleke. Na Darsu naj bi poskrbeli, da so si posel sami razdelili izbrani avtovlekarji. Kot so opozorili pravniki, je šlo za sum kartelnega dogovarjanja z Darsovim blagoslovom.

Valentin Hajdinjak
Novice Hajdinjak: Tega se ne grem več #video