Četrtek,
26. 9. 2024,
9.51

Osveženo pred

23 ur, 8 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,52

Natisni članek

Natisni članek

predhodni preizkus interpelacija koalicija KPK ministrstvo za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh

Četrtek, 26. 9. 2024, 9.51

23 ur, 8 minut

KPK glede prekrška Stojmenove Duh v tujini uvedla predhodni preizkus

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,52
Emilija Stojmenova Duh | Predsednik KPK Robert Šumi je poudaril, da mora vsak funkcionar, v tem primeru ministrica za digitalno preobrazbo, dajati dober zgled, tako svojim zaposlenim kot tudi družbi v celoti. | Foto STA

Predsednik KPK Robert Šumi je poudaril, da mora vsak funkcionar, v tem primeru ministrica za digitalno preobrazbo, dajati dober zgled, tako svojim zaposlenim kot tudi družbi v celoti.

Foto: STA

Potem ko je v javnosti odjeknila novica, da je ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh skušala doseči, da avstrijski organi ne bi končali prekrškovnega postopka zaradi prehitre vožnje na avstrijski avtocesti, je ta dogodek pod drobnogled vzela tudi KPK. V zvezi s to zadevo je že uvedla predhodni preizkus, so potrdili za STA.

Ministrica Emilija Stojmenova Duh se je v sredo ponovno znašla v središču pozornosti, potem ko je portal N1 razkril, da je na službenem vozilu v tujini uporabila modre luči, pozneje pa želela doseči, da avstrijski organi ne bi končali prekrškovnega postopka zaradi prehitre vožnje na avstrijski avtocesti.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je potrdila, da je v zvezi s to zadevo uvedla predhodni preizkus, v katerem bo preverila morebitne kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Šumi: Takšno ravnanje je nesprejemljivo

Na dogajanje se je že v sredo odzval predsednik KPK Robert Šumi. O primeru je bil, kot je dejal ob robu srečanja z novinarji ob 20-letnici komisije, obveščen prek medijev, a je poudaril, da mora vsak funkcionar, v tem primeru ministrica za digitalno preobrazbo, dajati dober zgled, tako svojim zaposlenim kot tudi družbi v celoti.

DigitALL: za več žensk v IKT, Emilija Stojmenova Duh, Ondrej Čejka, Czechitas
Novice Službeno vozilo Stojmenove Duh v Avstriji storilo prekrška, globi so se skušali izogniti

Po njegovih besedah je narobe, če je ministrica vplivala na uporabo modrih luči, kar v Avstriji ni dovoljeno. "Če pa je vplivala, da se prekrškovni postopek v Avstriji ne izpelje do konca, pa je to nesprejemljivo," je poudaril Šumi.

KPK je sicer v zvezi z ministrico nedavno zaznala tudi sum kršitve zakona o javnem naročanju pri nakupu računalnikov. Tudi iz nedavno objavljenega končnega revizijskega poročila računskega sodišča o realizaciji lanskega proračuna izhaja, da ministrstvo za digitalno preobrazbo pri nakupu računalnikov ni ravnalo skladno z načeloma učinkovitosti in gospodarnosti. Prav zaradi spornega nakupa Stojmenovo Duh v petek čaka že druga interpelacija.

Ob kopičenju očitkov vse večje nezadovoljstvo z ministrico veje tudi iz koalicije in iz vrst njenih strankarskih kolegov v Svobodi. Nezadovoljen naj bi bil tudi premier Robert Golob, ki se službeno mudi v New Yorku.

Emilija Stojmenova Duh
Novice 13 tisoč računalnikov Stojmenove Duh: za dostavo in namestitev operacijskega sistema dodatnih 350 tisočakov
Emilija Stojmenova Duh
Novice Iz Svobode podpora Stojmenovi Duh, koalicijski partnerji s pomisleki