Petek,
14. 10. 2022,
14.52

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,53

113

Natisni članek

prostovoljec predsednik Slovenije soočenje predsedniške volitve 2022 RTV Slovenija Erika Žnidaršič Miha Kordiš

Petek, 14. 10. 2022, 14.52

1 leto, 6 mesecev

Kordiš lažno obljubljal zaposlitve: s socialnim podjetjem do državnega denarja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,53

113

Kandidat za predsednika republike Miha Kordiš je leta 2018 ustanovil zavod NDP Tozd. Gre za njivo, na kateri prostovoljci, ki so v enem letu opravili 800 ur, delajo brezplačno, čeprav je v ustanovnem aktu zavoda zapisano, da bodo v enem letu zaposlili najmanj enega delavca, v naslednjem letu pa še najmanj dva. Kordiš namreč ni zaposlil še nikogar, v včerajšnji oddaji Volitve 2022: Soočenje kandidatov za predsednika republike na RTV Slovenija pa se je zagovarjal s tem, da je bil to le formalni pogoj zakonodaje, da so lahko pridobili status socialnega podjetja. Njegov zavod je sicer od ministrstva za kmetijstvo prejel nekaj več kot osem tisoč evrov.

"Gospod Kordiš, ko ste ravno omenili tako imenovane dvoživke, še vprašanje za vas. Vi imate NDP Tozd, njivo, kjer prostovoljci delajo zastonj. V enem letu so opravili 800 ur, še nikomur pa niste zagotovili delovnega mesta, čeprav imate v aktu zapisano, da bi morali do tega trenutka zaposliti že vsaj tri. Zakaj nihče ni zaposlen in zakaj nikogar niste spustili v upravljanje, če pa je toliko prostovoljcev?" je Žnidaršičeva vprašala Miho Kordiša.

Miha Kordiš, Levica.
Novice Kordiš spet nad Boscarola: On je lobist multimilijonarjev, ki izkorišča svoje bogastvo #intervju

Brezplačno delo je po njegovem mnenju neproblematično

Ta je pojasnil, da je to, kar je zapisano v ustanovnem aktu glede zaposlitev, le "formalni pogoj zakonodaje, da smo lahko pridobili status socialnega podjetja", tako da je to po njegovem mnenju neproblematično. Voditeljica soočenja je dodala, da imajo na spletni strani zapisano "domača delovna mesta, pošteno plačilo in socialna varnost", ljudje pa so opravili 800 prostovoljnih ur, za katere niso bili plačani.

Njene očitke je komentiral z besedami, da je položaj v resnici obraten. Pravi, da se je z vstopom v državni zbor in prejemanjem poslanske plače "silno razveselil tega, da sem lahko privarčeval, kupil njivo in jo ljudem izročil v upravljanje, da si lahko skupaj pridelamo zelenjavo, malce presežka pa predamo še naprej". Kot je dodal, gre za "kolektivni vrtiček": "To je tako, kot da bi vi obvladovali svoj vrt, le da mi to počnemo skupinsko in zaradi tega tudi bolj učinkovito."

Novinarska konferenca kandidata za predsednika republike Mihe Kordiša in poslanske skupine Levica ob vložitvi kandidature za predsednika republike. Miha Kordiš
Novice V boj za predsednika tudi Miha Kordiš #foto #video

Od MZK prejel več kot osem tisoč evrov

Ta zavod je, kot je razvidno iz Erarja, sicer od ministrstva za kmetijstvo in okolje prejel 8.168,94 evra.

Zavod NDP Tozd | Foto: Erar.si Foto: Erar.si

Ministra za delo Luko Mesca smo vprašali, ali je s tem, da ima Miha Kordiš v ustanovnem aktu zavoda zapisano, da bi moral zaposliti že vsaj tri ljudi, prostovoljci pa so opravili že 800 ur, za katere niso bili plačani, seznanjen in kako to komentira. Odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo. 

Vprašanja smo poslali tudi odgovornim na inšpektoratu za delo in se pozanimali, ali so z njegovimi dejanji seznanjeni, kaj menijo o tem in ali bo sledil kakšen inšpekcijski postopek ter v primeru zaznave kršitev kazen. Tudi te odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Stranko Levica pa smo vprašali, zakaj je moral Miha Kordiš ustanoviti zavod, da je lahko upravljal njivo, in ali bo po priznanju goljufanja države ter obljubljanju, da bo zaposlil delavce, s čimer je od ministrstva za kmetijstvo pridobil državni denar, odstopil od kandidature za predsednika republike. Odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.
Anže Logar, Nataša Pirc Musar, Milan Brglez, Vladimir Prebilič, Miha Kordiš, Janez Cigler Kralj, Sabina Senčar, Gregor Bezenšek ml., predsedniški kandidati 2022
Novice Predsedniški kandidati brez odgovorov: koliko jih bo stala volilna kampanja, ne vedo