Sobota,
19. 10. 2024,
11.44

Osveženo pred

36 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Natisni članek

JEK2 JEK2 referendum Škofja Loka volitve NSi Matej Tonin

Sobota, 19. 10. 2024, 11.44

36 minut

Pred kongresom NSi odločitev o novem mandatu Tonina na čelu stranke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
Matej Tonin, NSi | Matej Tonin brez izzivalca za mesto predsednika stranke NSi. | Foto STA

Matej Tonin brez izzivalca za mesto predsednika stranke NSi.

Foto: STA

Članstvo NSi je v Škofji Loki začelo kongres, na katerem bo odločalo o novem mandatu Mateja Tonina na čelu stranke. Ker je edini kandidat, presenečenj ni pričakovati. V aktualnem vodstvu ocenjujejo, da je to znak trdnosti in stabilnosti stranke, soustanovitelj stranke Lojze Peterle pa opozarja na nujnost razmisleka o prihodnji poti stranke.

Na kongresu, na katerem bo stranka predstavila tudi vsebinska izhodišča za nadaljnje delo, je ob članih in podpornikih stranke opaziti večino njenih vidnejših predstavnikov, ni pa med njimi nekdanje predsednice in evropske poslanske Ljudmile Novak ter soustanovitelja stranke in predsednika osamosvojitvene vlade Lojzeta Peterleta.

Peterle: Premalo nas je, da bi se 'prelamljali'

Slednji je že v preteklih mesecih menil, da bi moralo vodstvo stranke razmisliti o nadaljnji smeri NSi, pred današnjim kongresom pa je svojo odsotnost vodilnim v stranki sporočil že vnaprej. "Nisem se strinjal s piarovsko igrano 'sredino', tudi ne z brezumnim skokom v hrbet Janši, s katerim smo bili trikrat v vladi. ... Tudi me ni navduševalo poudarjanje, da smo edini naredili generacijski prelom. Premalo nas je, da bi se 'prelamljali', boljše bi bilo spoštljivo medgeneracijsko sodelovanje," je Peterle po poročanju POP TV zapisal vodilnim v stranki pred današnjim kongresom.

Obenem je za televizijo ocenil, da če volijo med enim in istim obrazom, to ne more prinesti sprememb, sedanje vodstvo pa da ne more zagotoviti preloma, saj je je imelo za to že precej časa. Meni tudi, da Tonin z mesta evropskega poslanca stranke ne bo zmožen učinkovito voditi.

V stranki strnili vrste, vsi za Tonina

Medtem pa aktualno vodstvo stranke ocenjuje, da poenotenje okoli enega kandidata kaže na stabilnost in trdnost stranke ter njeno konsolidacijo pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami.

"V NSi smo trdna ekipa, imamo dobre načrte za prihodnost, ne bojimo se politične konkurence, ampak jo pozdravljamo. Prav je, da gre Matej po nov mandat, da gremo potem tudi skupaj na volitve leta 2026," je v izjavi pred kongresom dejal poslanec in predsednik sveta stranke Jernej Vrtovec. O ugibanjih, da bi prav sam lahko bil pretendent za Toninovega naslednika v vrhu stranke, pa je dejal, da ne želi špekulirati. "Imamo politične ambicije, zagotovo, ampak sem ta trenutek tudi sam ocenil, da je prav, da Matej Tonin nadaljuje s predsedovanjem NSi," je dodal.

Tudi vodja strankinih poslancev Janez Cigler Kralj je zatrdil, da so ocenili, da so razmere v Sloveniji takšne, da je čas, da se osredotočijo na prihodnje volitve v DZ, če hočejo pripraviti dobro alternativo aktualni vladi. "Zdaj je čas, da stranka strne vrste, se konsolidira okrog predsednika Mateja Tonina," je dejal. Obenem je ocenil, da je Tonin kljub mandatu evropskega poslanca v Bruslju prisoten v stranki in se njegova odsotnost v delovanju stranke ne pozna.

Cigler Kralj obžaluje odsotnost nekaterih vidnejših članov, saj da je kongres najboljši, če so prisotni vsi, če se sliši tudi kakšna kritična beseda ali drugačen pogled na sedanjost in prihodnost stranke.

Tako Vrtovec kot Cigler Kralj pa sta prepričana, da bo po naslednjih volitvah čas za desnosredinsko vlado. Vrtovec meni, da Slovenija stopa na pot političnih sprememb, po mandatu aktualne vlade pa da bo prišlo do novega okvirja, nove politične opredelitve, kdo bo sploh še želel sodelovati v vladi, ki jo vodi Robert Golob.

Evropske volitve 2024. Referendum.
Novice Najbolje kaže Logarju, najslabše Erjavcu
Robert Golob
Novice Golob gre na obisk k Bidnu. Srečala se bosta v torek.