Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 1. 2018,
19.05

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

8

Natisni članek

Svet Evrope Goran Klemenčič

Torek, 23. 1. 2018, 19.05

6 let, 2 meseca

Jutri nov krog glasovanja: Klemenčič s slabo popotnico #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

8

Goran Klemenčič | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Nihče od treh kandidatov danes ni bil izvoljen za novega komisarja Sveta Evrope za človekove pravice, so sporočili v Strasbourgu. Največ glasov je prejel francoski kandidat Pierre-Yves le Borgn (105), sledita kandidatka BiH Dunja Mijatović (76) in slovenski pravosodni minister Goran Klemenčič, ki je prejel 67 glasov. V sredo bo nov krog glasovanja.

Ker nihče od kandidatov na tajnem glasovanju članov Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PS SE) danes ni prejel potrebne absolutne večine glasov, bodo drugi krog glasovanja izvedli v sredo. Takrat bo za izvolitev potrebna navadna večina glasov. Izidi naj bi bili znani med 18. in 19. uro.

Novoizvoljeni komisar bo sedanjega Nilsa Muižnieksa za šestletni mandat na položaju nasledil 1. aprila.

Klemenčič se ni izognil domači negativni kampanji

Slovenski pravosodni minister, ki je pred tem deloval na protikorupcijski komisiji in notranjem ministrstvu, se med kandidaturo ni izognil domači negativni kampanji. Pred tremi dnevi je po spletu zakrožil filmček, ki pripoveduje, zakaj je Klemenčič neprimeren kandidat.

Ob spremljavi glasbe iz mafijske filmske trilogije Boter avtorji omenjajo pranje iranskega denarja v NLB, ki naj bi ga Klemenčič pometel pod preprogo. Spomnijo tudi na njegovo vpletenost pri spornem najemu stavbe za Nacionalni preiskovalni urad. Trdijo, da ščiti nekatera omrežja in da v Sloveniji velja za sinonim kršenja človekovih pravic, klientelizma in korupcije.

Tudi v SDS njegovi kandidaturi niso bili naklonjeni, vlada pa jo je podpirala.

Največ možnosti za izvolitev naj bi imel sicer Francoz Le Borgn. Rojen leta 1964, je po izobrazbi mednarodni pravnik. Vrsto let je delal v tujini v korporacijskem pravu, od leta 2012 do 2017 pa je bil v francoskem parlamentu poslanec Francozov, ki živijo v srednji Evropi in na Balkanu. Od 2013 do 2017 je bil član Parlamentarne skupščine Sveta Evrope, kjer je bil član več odborov, tudi za pravne zadeve in človekove pravice. Bil je tudi poročevalec o uresničevanju sodb Evropskega sodišča za človekove pravice in o boju proti terorizmu.

Komisar svetuje, zakonskih pooblastil nima

Komisar za človekove pravice je neodvisna in nepristranska zunajsodna institucija znotraj Sveta Evrope, mednarodne organizacije, v kateri je 47 držav iz Evrope. Komisar je odgovoren za spodbujanje spoštovanja človekovih pravic v teh 47 državah s poročili, dialogom in priporočili državam.

Zakonskih pooblastil nima, temveč lahko svetuje in obvešča o varstvu človekovih pravic in preprečuje kršitve. Pri svojem delu opravlja obiske na državnih mejah, sodeluje v dialogu z državami in civilno družbo, pripravlja tematska poročila in nasvete ter se ukvarja z ozaveščanjem.

Ne spreglejte