Četrtek,
23. 1. 2014,
16.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

UKC Ljubljana kirurgija otroci

Četrtek, 23. 1. 2014, 16.32

8 let

Kirurg Šehić: Če mi starši ne bodo zaupali, potem otrok ne bom operiral

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Beograjski kirurg Igor Šehić je v preteklih dneh v UKC Ljubljana uspešno operiral tri otroke. S sodelovanjem naj bi bili zadovoljni tudi intenzivisti, a Šehića skrbi nezaupanje staršev.

Strokovni direktor pediatrične klinike Rajko Kenda je na novinarski konferenci dejal, da so omenjeni starši operacijo odpovedali zaradi opozarjanja združenja staršev otrok s prirojenimi srčnimi napakami Velik srček. Ta organizacija po njegovih besedah dela "strahovito zmedo pri starših otrok", po besedah Kende pa njihove utemeljitve pod peticijo niso resnične.

Kenda je zavrnil navedbe, da ukinjajo program otroške srčne kirurgije. Otroke bodo tako še naprej operirali tako v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana z dvema lastnima kirurgoma, prav tako jih bodo lahko operirali v bolnišnici v Münchnu, s katero so sklenili sodelovanje. Posege bo opravljal tudi izraelski kirurg David Mishaly, in sicer pri tistih otrocih, ki jim je pomagal že prej. Dodal je, da izbira kirurgov ne more temeljiti na njihovi priljubljenosti.

Srčna kirurgija ne more temeljiti "na enem zvezdniku" Strokovni direktor Sergej Hojker pa je povedal, da tako kompleksen program, kot je otroška srčna kirurgija, ne more temeljiti "na enem zvezdniku, temveč je to progam, ki ga lahko primerjamo z orkestrom". "In če eden ne igra dobro, propade ves program," je dejal.

O kirurgu Robertu Blumauerju, ki je do zdaj sodeloval pri omenjenem programu, je Hojker pojasnil, da ostaja v službi na kardiovaskularni kirurgiji, ni pa želel povedati, ali bo tudi vnaprej operiral otroke, saj bo o tem odločil konzilij.

Po besedah vodje programa otroške srčne kirurgije Tomislava Klokočovnika, ki je bil tudi Blumauerjev učitelj, je bil omenjeni kirurg sposoben sam izvesti nekatere operacije, ki pa so ovrednotene kot manj zahtevne. Prav tako naj bi Blumauerja aprila prosil, naj navede seznam operacij, ki jih je sposoben izvesti sam, a Blumauer tega ni storil. Večkrat naj bi ga vprašal, zakaj nekaterih operacij noče izvesti sam, a odgovora na to vprašanje Klokočovnik ni dobil.

Pogodbo s Šehićem nameravajo skleniti v bližnji prihodnosti Po Klokočovnikovih besedah so bili na konziliju vsi, ki so vpleteni v program, zadovoljni s sodelovanjem s Šehićem, ta je v tem tednu opravil tri demonstracijske operacije, ki so bile uspešne. Pogodbo s Šehićem nameravajo skleniti v bližnji prihodnosti. Prav tako bo beograjski kirurg predvidoma v enem mesecu dobil licenco za opravljanje zdravniškega poklica v Sloveniji.

A Šehić opozarja, da njegovi prihodi v UKC, če se razmere ne bodo spremenile in bodo starši odpovedovali operacije, ki naj bi jih izvedel on, ne bodo imeli smisla. Dejal je, da je zaupanje med zdravnikom in bolnikom temeljni pogoj za uspešnost medicine. Če mu starši ne bodo verjeli in zaupali, otrok ne bo operiral.