Srdjan Cvjetović

Četrtek,
11. 10. 2012,
15.24

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

bolečina stres zdravje

Četrtek, 11. 10. 2012, 15.24

4 leta, 4 mesece

Kdor se smeji, ga manj boli

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Bolečine ne povzročajo samo poškodbe, doleti nas lahko tudi zaradi stresa, preobremenjenosti in slabšega duševnega stanja oziroma zdravja.

Vsaka poškodba še ne pomeni bolečine, bolečine pa ne povzroča samo poškodba. Glavoboli, ki so le redko posledica poškodbe, so ena od najpogostejših težav, zaradi katerih se ljudje odločijo za obisk zdravnika. Tu so še zoboboli, menstrualne bolečine, zaradi katerih skoraj polovica žensk vsak mesec stiska zobe, bolečine v sklepih … Kako vedeti, koliko zares boli Intenzivnost bolečine je težko količinsko in absolutno opredeliti, ker bolečino vsak doživlja po svoje: kar je za nekoga še znosna bolečina, je za koga drugega že zdavnaj nevzdržna. A je prav določanje jakosti bolečine pomembno za odkrivanje in zdravljenje njenih vzrokov, zato si pomagamo z relativno lestvico, ta pa je odvisna od doživetja vsakega posameznika. Tudi to doživetje je odvisno od zunanjih dejavnikov in počutja, zato skoraj 30 odstotkov bolnikov, kažejo raziskave, svoje bolečine ne zna oceniti. Če ne pomaga, ne jemati Čeprav ima lahko bolečina tudi pozitiven pomen, ko predstavlja prvo znamenje še resnejših težav, so občutki, povezani z njo, neprijetni. Ob tem je treba vedeti, da vsaka bolečina vendarle ni primerna za samozdravljenje. Tako na primer samozdravljenje ni primerno za nobeno kronično bolečino. Protibolečinska zdravila je pri samozdravljenju primernih vrst bolečin treba uporabljati v najmanjših količinah, ki še delujejo, in sicer za čim krajši čas. V nobenem primeru jih ne bi smeli jemati dlje kot deset dni. Vsaka dalj časa trajajoča bolečina ali bolečina, ki jo spremljajo slabost, potenje ali drugi znaki, je skrajno opozorilo, da je treba poiskati zdravniško pomoč. Prav tako, če v treh dneh od začetka samozdravljenja ni izboljšanja ali pa se stanje celo poslabša.

Čarobne tabletke ni V Sloveniji pa, kot kaže, kar radi posegamo po protibolečinskih zdravilih, so povedali na novinarskem srečanju, ki ga je slovenska farmacevtska družba Krka pripravila ob letošnjem dnevu proti bolečini. Po nekaterih ocenah več kot dve tretjini prebivalstva uporablja analgetike, skoraj polovica pa kar redno. Ni redkost, da ljudje pričakujejo, da bo analgetik opravil funkcijo antibiotika ali obratno, zato je v primeru dvoma treba poiskati lekarniški ali zdravniški nasvet. Lekarnarji se med svojim delom pogosto srečujejo s tem, da tistim z bolečino svetujejo najprimernejše protibolečinsko zdravilo; idealnega, ki bi deloval na vse vzroke bolečin brez kakršnihkoli stranskih učinkov, preprosto ni, zato je izbira najprimernejšega toliko pomembnejša.

Dobra volja je najbolja Kako pomembno je počutje pri prenašanju bolečine, dokazuje dejstvo, da smeh lajša bolečino. Sproščen in neusmiljen smeh pospešuje sproščanje endorfinov, hormonov, ki poleg krepitve dobrega razpoloženja delujejo tudi kot naraven analgetik. Izsledki britanskih znanstvenikov kažejo, da lahko ljudje, ki jih kaj s smehom spravi v dobro voljo, prenesejo do desetino več bolečine od tistih, ki si smehom niso polepšali dneva.