Gašper Lubej

Četrtek,
11. 7. 2024,
18.03

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,10
Svet RTV razpis uprava Natalija Gorščak Simon Kardum Zvezdan Martić RTV Slovenija

Natisni članek

Četrtek, 11. 7. 2024, 18.03

1 teden, 5 dni

Kdo prihaja za Zvezdanom Martićem?

Gašper Lubej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,10
Simon Kardum Zvezdan Martić | RTV Slovenija v zadnjih mesecih pretresajo odstopi vodilnih. Kot prvi je decembra lani odstopil član uprave Simon Kardum, konec maja pa je obupal tudi predsednik uprave Zvezdan Martić. | Foto STA

RTV Slovenija v zadnjih mesecih pretresajo odstopi vodilnih. Kot prvi je decembra lani odstopil član uprave Simon Kardum, konec maja pa je obupal tudi predsednik uprave Zvezdan Martić.

Foto: STA

Po seriji odstopov vodilnih na RTV Slovenija v preteklih mesecih, tudi predsednika uprave Zvezdana Martića konec maja, je svet RTVS objavil razpis za novega predsednika oziroma predsednico uprave. Rok za prijavo je 20. avgust. RTVS kot vršilka dolžnosti predsednice uprave vodi Natalija Gorščak. Glede na omenjeno časovnico je pričakovati, da bo javni zavod imel spet upravo s polnimi pooblastili v začetku septembra, piše na spletni strani RTVS.

Med pogoji za prijavo za najodgovornejše delovno mesto na RTVS so med drugim znanje najmanj enega svetovnega jezika in najmanj deset let delovnih izkušenj s področja, za katerega je zadolžen, od tega vsaj pet let delovnih izkušenj na vodilnih delovnih mestih v večjih sistemih z najmanj stotimi zaposlenimi.

Kandidati morajo poznati problematiko javnih medijskih servisov, ne smejo imeti lastniških deležev ali trajnih pogodbenih stikov s pravnimi osebami, ki poslovno sodelujejo z RTVS, in imeti potrdilo o usposobljenosti za članstvo v nadzornem svetu oziroma ga morajo pridobiti v enem letu od nastopa mandata.

Serija odstopov

Upravo kot vršilka dolžnosti vodi Natalija Gorščak, ki jo je svet RTVS imenoval po odstopu Zvezdana Martića konec maja. Konec lanskega leta je odstopil član uprave Simon Kardum, sredi junija letos pa še član uprave Andrej Trček.

Martić je kot glavni razlog za svoj odstop navedel izgubo zaupanja med večino svetnikov RTVS. V takšnih razmerah svojega dela v korist RTVS, kar je bil edini razlog, da je za predsednika uprave sploh kandidiral, ne more nadaljevati, je zapisal v odstopni izjavi.

Zakaj je boljše, kot je bilo?

Opisal je tudi razmere v hiši zaradi nezadostnega financiranja. "Kljub temu pa je v zadnjih devetih mesecih upravi, direktorjem, vodjem in vsem preostalim na RTV uspelo vzpostaviti stanje, ki je bistveno boljše kot ob odhodu prejšnjega vodstva. RTV je likviden, programsko-poslovni načrt se realizira v celoti, vzpostavljen je socialni dialog, končana je stavka novinarskih sindikatov, ugled RTV v javnosti se dviga," je zapisal.

RTV Slovenija
Novice RTV Slovenija prejela ugoden sklep višjega sodišča v Ljubljani
RTV Slovenija
Novice Golob glede pozivov k zvišanju RTV-prispevka: Več denarja nikoli ne reši težav
Zvezdan Martić
Novice Zvezdan Martić odstopil z mesta predsednika uprave RTVS