Petek,
11. 9. 2020,
18.06

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,28

78

Natisni članek

tožilstvo ovadba Franc Kangler Aleš Hojs

Petek, 11. 9. 2020, 18.06

3 leta, 7 mesecev

Kazensko ovadili Hojsa in Kanglerja: "Pritiski globoke države se nadaljujejo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,28

78

Aleš Hojs | Notranji minister Aleš Hojs je kazensko ovadbo zaradi domnevne zlorabe položaja označil za nadaljevanje pritiskov globoke države. | Foto STA

Notranji minister Aleš Hojs je kazensko ovadbo zaradi domnevne zlorabe položaja označil za nadaljevanje pritiskov globoke države.

Foto: STA

Notranji minister Aleš Hojs je na družbenem omrežju Twitter sporočil, da je bila zoper njega, državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Franca Kanglerja ter direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge na notranjem ministrstvu Lada Bradača podana kazenska ovadba zaradi domnevne zlorabe položaja.

Kdo je avtor omenjene ovadbe, ni znano. POP TV je poročal, da je ovadba, ki so jo prejeli v uredništvu, anonimna, spisali pa naj bi jo na policiji. "Pritiski globoke države se nadaljujejo. Kazenska ovadba zaradi zahteve, da se preveri, zakaj se v milijonskih oškodovanjih javnega denarja in pranja denarja za teroriste ni zgodilo nič," je na Twitterju glede ovadbe zapisal notranji minister Aleš Hojs.

Kot je razvidno iz njegove objave na Twitterju, sta vrhovno in okrožno državno tožilstvo kazensko ovadbo prejela tudi zoper državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Franca Kanglerja ter direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge na ministrstvu za notranje zadeve Lada Bradača.

Tomaž Gantar
Novice Gantar: DeSUS interpelacije Hojsa ne bo podprl

Hojsu, Kanglerju in Bradaču očitajo zlorabo položaja

Hojsu in Bradaču očitajo kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja, ker naj bi kot uradni osebi 29. julija izrabila svoj položaj oziroma prestopila meje uradnih pravic z namenom pridobitve nepremoženjske koristi. Kot je zapisano v obrazložitvi kazenske ovadbe, je Hojs konec julija vršilcu dolžnosti generalnega direktorja policije Andreju Juriču poslal dokument, s katerim je odredil izvedbo revizije petih odmevnih predkazenskih postopkov, ki jih je usmerjalo državno tožilstvo.

Z julijskimi usmeritvami in obveznimi navodili za izvajanje policijskih nalog pri odkrivanju in preiskovanju zahtevnih kaznivih dejanj je Hojs odredil revizijo preiskav v Banki Slovenije iz leta 2012, primera domnevne zlorabe prevladujočega položaja družbe Pro Plus pri televizijskem oglaševanju, lani zavržene kazenske ovadbe bančnikov iz NLB v primeru Farrokh, primera domnevne korupcije v zdravstvu pri nakupu žilnih opornic ter primera preiskave sumov nepravilnosti na otroški srčni kirurgiji, poroča STA. Za pripravo omenjenega dokumenta, ki ga je podpisal in Juriču poslal Hojs, je bil zadolžen Bradač.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler je za POP TV povedal, da s kazensko ovadbo še ni seznanjen. | Foto: STA , Državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler je za POP TV povedal, da s kazensko ovadbo še ni seznanjen. Foto: STA ,

Kanglerju pa v ovadbi očitajo, da je 26. julija izrabil svoj položaj oziroma prestopil meje svojih pravic, da bi svojemu znancu Jožetu Kojcu pridobil nepremoženjsko korist. Zoper Kojca na koprskem okrožnem sodišču poteka postopek zaradi domnevne zlorabe prostitucije v klubu Marina v Novi Gorici. Kangler je za POP TV povedal, da s kazensko ovadbo ni seznanjen.

Damijan Janković
Novice Zmaga za Jankovićeve: ne bo jim treba vrniti osmih milijonov evrov davka

Nemec sporočil Hojsu: Edini, ki pritiska na vas, je premier Janša

Na objavo Hojsa se je na družbenem omrežju Twitter med drugim odzval tudi poslanec SD in predsednik parlamentarne komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (Knovs) Matjaž Nemec. "Edini, ki vas pritiska, spoštovani, je premier Janez Janša. Porinil vas bo do roba. Ko boste spoznali, zakaj to počne, boste že čez. Od tam naprej boste sami kot mnogi pred vami," je Hojsu sporočil Nemec.