Četrtek,
14. 2. 2013,
7.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zoran Janković Jure Janković Jani Möderndorfer MOL

Četrtek, 14. 2. 2013, 7.27

8 let

Janković bo globo zaradi kršitev protikorupcijske zakonodaje plačal iz lastnega žepa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Janković je kršil zakon o integriteti in mora zato plačati globo tri tisoč evrov, je s pravnomočno sodbo odločilo sodišče. Tri tisoč evrov globe bo plačal iz lastnih sredstev.

Župan Janković mora zaradi sklepanja poslov s pravnimi osebami, katerih zastopnika sta njegov sin Jure Janković in vodja poslanske skupine PS in mestni svetnik Jani Möderndorfer, plačati kazen tri tisoč evrov, poročajo Finance. Informacijo so za časopis potrdili tudi na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), saj naj bi Janković kršil zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. "Omenjeni osebi je KPK že pred časom izrekel globo tri tisoč evrov. Kršitelj je prek pravnega pooblaščenca Odvetniške družbe Čeferin vložil najprej zahtevo za sodno varstvo in pozneje še pritožbo na višje sodišče. Pri tem ni bil uspešen, saj sta obe sodni instanci prekrškovno odločbo komisije vsebinsko in postopkovno v celoti potrdili in v minulem tednu je postala pravnomočna," so zapisali na KPK-ju. Finance so neuradno izvedele, da je Janković v funkciji župana Ljubljane nakazal denar rokometnemu klubu Olimpija, katerega zastopnik pa je županov sin Jure Janković. Podatki supervizorja sicer kažejo, da je RK Olimpija, odkar je župan Mestne občine Ljubljana (MOL) Janković, zastopnik RK-ja Olimpija pa Jure Janković, iz mestnega proračuna prejel 130 tisoč evrov za sofinanciranje letnega programa oziroma asignacijo. RK Olimpija ima sicer račune blokirane od julija 2009, kar je dva meseca po tem, ko je vodenje prevzel Jure Janković, še poročajo Finance. V drugem primeru pa naj bi šlo za nakazila košarkarskemu klubu Union Olimpija, kjer je zastopnik mestni svetnik Möderndorfer. Ta KK Olimpija vodi zadnji dve leti, v tem času pa je klub iz mestnega proračuna prejel 1,9 milijona evrov. Finance še poročajo, da je imel klub v tem času trikrat blokirane račune, skupno trajanje blokad pa je pet mesecev. KPK s postopkom začela sredi leta 2011 Kot so dodatno pojasnili v komisiji, sodišče v tem primeru ni odločalo o korupciji, niti globa ni bila izrečena zaradi korupcije, temveč zaradi kršitve 14. člena zakona. Ta namreč v določenih pogodbah, ki jih sklepajo subjekti javnega sektorja, kot nujno sestavino zahteva vključitev protikorupcijske klavzule, kar v konkretnem primeru ni bilo storjeno. S postopkom v omenjeni zadevi je sicer komisija začela sredi leta 2011 na podlagi anonimne prijave suma kršitve nasprotja interesov in omejitev poslovanja pri financiranju določenih športnih klubov s strani Mestne občine Ljubljana (MOL). Po ugotovitvah komisije kršitev omejitev poslovanja ni podana, prav tako tudi niso bili izpolnjeni znaki nasprotja interesov takrat veljavnega protikorupcijskega zakona, zato je v tem delu komisija odgovornim osebam poslala le priporočilo.

Kot so sporočili iz Mestne občine Ljubljana (MOL) pa navedbe časnika ne držijo, saj sodba Jankoviću očita le, da pogodbi formalno ne vsebujeta besedila "protikorupcijske klavzule" iz zakona.

Navedbe časnika Finance so po mnenju službe za pravne zadeve mestne uprave "nepreverjene ter blatijo čast in dobro ime župana". Navedena sodba namreč županu "niti v enem delu" ne očita ne korupcije, ne podpisa pogodb s košarkarskim in rokometnim klubom Olimpije.

V sporočilu za javnost so pojasnili, da je višje sodišče izdalo sodbo, s katero je potrdilo odločbo o prekršku Komisije za preprečevanje korupcije zoper odgovorno osebo MOL, ker občina v dveh pogodbah o sofinanciranju letnega programa športa MOL ni prepisala besedila "protikorupcijske klavzule" iz zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Občina je sicer komisijo seznanila o izpustitvi besedila v obeh navedenih in tudi številnih drugih tovrstnih pogodbah. V službi za pravne zadeve navajajo, da je razlog za izpustitev interpretacija "nejasne in dvoumne" zakonske določbe, ki jo je podala služba za pravne zadeve MOL, ki je zadolžena za pravni pregled vseh pogodb, preden jih podpiše župan. Ker mora župan prevzeti odgovornost za ravnanja strokovnih služb, mu je bila izrečena globa za navedeni prekršek, so še dodali.

Pristojni v obeh klubih zadeve ne komentirajo, ob tem pa v Košarkarskem klubu Olimpija pravijo, da gre za "politično zadevo".