Ponedeljek,
8. 10. 2018,
22.10

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,36

1

Natisni članek

čistoča pekarna inšpekcija

Ponedeljek, 8. 10. 2018, 22.10

5 let, 6 mesecev

Inšpekcije letos zaprle osem pekarn, v njih vse od umazanih tal do črvov in muh #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,36

1

V zadnjem letu je moralo svoja vrata zapreti osem pekarn. Seznami nepravilnosti pekarn so bili dolgi, preverili smo, ali so lastniki pekarne že spravili v red. 

Ena izmed osmih pekarn, ki so bile v zadnjem letu primorane zapreti svoja vrata, stoji na škofjeloški avtobusni postaji. Ob trgovini sta še pekarna in obrat hitre hrane.

Seznam grehov je precej dolg, v oddaji Planet Danes na Planet TV pojasnjuje novinar Vitomir Petrovič: "Od črvov, ki so se zaredili pred prodajnim pultom, do muh, ki so obletavale hrano. Pa neočiščena tla pod pulti, gnilo sadje, celo molje so našli med suhim sadjem in oreščki."

Novice V Ljubljani komaj odprli prenovljeno ulico, pa je že razpokana #foto #video

Danes so razmere v pekarni nekoliko drugačne. Preproge s črvi pod pultom ni več, a tal v notranjosti očitno že nekaj časa niso pometli. Tudi muh se jim za zdaj še ni uspelo znebiti, sicer pa so bili zaprti le nekaj ur, pojasni direktor podjetja. "Samo na kratko, od 12. do sedme ure zjutraj, ko smo odprli," je povedal lastnik Muharem Morina.

V trgovini o moljih ni sledu, ravno tako ni gnilega sadja. Ob stranskem vhodu je kup embalaže, medtem ko zabojnika z odpadnim kruhom in oljem, ločena od preostalih smeti, praznijo vsak drugi dan.

Kot je pojasnila lastnikova žena, so jih tudi letošnjega avgusta obiskali inšpektorji. Tudi takrat ni bilo čisto vse po predpisih, a kot je potarnala, je skoraj nemogoče izpolniti vse zahtevane predpise. No, letos jih vsaj niso zaprli.

Marjan Šarec
Novice Za proračun bo prihodnje leto potreben rebalans #video

V skladišču star burek, preraščen s plesnijo

"Ravno v petek mi je pekarno preverjal inšpektor za varno hrano," nam v Kranju prizna Jože Verbič. A v 25 letih z njimi še ni imel težav. "Da bi recimo zapiral, pa mora biti nekaj že zelo zelo narobe. Ker niso tako grozni. Vsaj po mojem občutku, kolikor imam jaz opravka z inšpekcijami," pojasni Verbič iz trgovine Artičoka.

Nekoliko manj so bili vprašanj o izkušnjah veseli njegovi sosedje v Pekarni Mlaka. Tudi njihovo pekarno je inšpektor v zadnjem letu enkrat že zaprl zaradi naslednjih razlogov:

- testo v umazani posodi, pokrito z umazano folijo,
- delovni pulti in oprema v neprimernem higienskem stanju,
- v skladišču star burek, preraščen s plesnijo,
- živila shranjena neposredno na tleh.

Napake so za inšpektorje odpravili, vendar skozi odprtine na prekritih oknih pekarne danes vidimo vse prej kot idilične razmere, še ugotavlja novinar Petrovič.

Android, Bugdroid, Google
Novice Do 70 milijonov pametnih telefonov ostaja brez Googlovega spletnega brskalnika

Umazana tla in množica muh na tleh

Na Gorenjskem je morala v začetku leta vrata zapreti še ena pekarna. Elton sredi Tržiča. Ta je še vedno zaprta, kot pojasnijo v sosednjem lokalu, je tako že nekaj mesecev.

Že kratek pogled skozi izložbeno okno pokaže umazana tla in množico muh na tleh. Tudi prej ni bilo veliko drugače, priznajo domačini. "Tudi ko prideš notri, to ni to. Vsak gleda na čistočo," je povedal eden od domačinov.

In ravno na podlagi vestnega dela inšpektorjev za varno hrano lahko upamo, da bomo deležni le dobrega kruha.

Sportal Enajstmetrovka, da te kap. Česa takega zagotovo še niste videli!