Petek,
2. 2. 2018,
9.44

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

20

Natisni članek

Hrvaška Slovenija arbitraža policija kazen Miha Kozinc

Petek, 2. 2. 2018, 9.44

6 let, 2 meseca

Hrvaške ribiče bo zastopal tudi ljubljanski odvetnik Miha Kozinc

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

20

Miha Kozinc | Foto STA

Foto: STA

Hrvaški pravosodni minister Dražen Bošnjaković je hrvaškim ribičem na četrtkovem sestanku v Umagu obljubil, da jim bo Hrvaška zaradi kazni slovenske policije, ki jim grozijo za nezakonit prestop državne meje na morju, stala ob strani. V ta namen so v Zagrebu najeli tudi slovenskega odvetnika Miho Kozinca, ki bo istrske ribiče zastopal in branil pred slovenskimi sodišči.

Po poročanju Jutarnjega lista je hrvaški pravosodni minister Dražen Bošnjaković v imenu hrvaške vlade angažiral odvetniško ekipo iz Ljubljane, ki v zvezi s kaznimi, ki jih je slovenska policija hrvaškim ribičem naložila zaradi nezakonitega prestopa morske meje, že sprejema pritožbe in pripombe istrskih ribičev.

Hrvaška vlada najela ljubljanskega odvetnika Miho Kozinca

Slovenski odvetniki naj bi prve pritožbe ribičev na kazni slovenske policije vložili v ponedeljek. "V skladu s svojimi obljubami smo ribičem zagotovili pravno pomoč, prvi korak bo vložitev pritožb zoper prekrškovne naloge, zato smo angažirali odvetniško ekipo iz Ljubljane," je v Umagu včeraj pojasnil Bošnjaković.

Kot je poudaril, bo istrske ribiče zastopal ljubljanski odvetnik Miha Kozinc, nekdanji slovenski pravosodni minister v vladi pokojnega Janeza Drnovška in nekdanji predsednik slovenske odvetniške zbornice. Bošnjaković je dodal, da bo stroške za Kozinčeve odvetniške storitve poravnala hrvaška vlada.

"V tej zadevi zastopam tri hrvaške ribiče, a samo v vprašanju, ali je bil postopek voden do te mere korektno, da lahko pride do izreka prekrškovne kazni, torej ali je podana prekrškovna odgovornost, naklep ali malomarnost in ali so bili podani še drugi elementi, ki so potrebni za storitev tega dejanja," je še pojasnil slovenski odvetnik. | Foto: STA , "V tej zadevi zastopam tri hrvaške ribiče, a samo v vprašanju, ali je bil postopek voden do te mere korektno, da lahko pride do izreka prekrškovne kazni, torej ali je podana prekrškovna odgovornost, naklep ali malomarnost in ali so bili podani še drugi elementi, ki so potrebni za storitev tega dejanja," je še pojasnil slovenski odvetnik. Foto: STA ,

Kozinc postavil pogoj za sodelovanje

Kozinc je v izjavi za STA pojasnil, da je zastopanje hrvaških ribičev prevzel na prošnjo predsednika hrvaške odvetniške zbornice Roberta Travaša, ki ga je za posredovanje zaprosil hrvaški pravosodni minister. Je pa, kot je pojasnil, za sodelovanje postavil pogoj, da se ne postavlja pod vprašaj veljavnosti arbitražnega sporazuma oz. arbitražne razsodbe.

"To je del slovenskega notranjega pravnega reda in ga kot slovenski državljan absolutno in v celoti spoštujem. Bilo bi proti moji odvetniški digniteti, da bi mu kakorkoli oporekal," je povedal Kozinc.

Istrski ribiči zadovoljni s potezo Zagreba

Do zdaj je slovenska policija hrvaškim ribičem Eziju KocijančićaDiegu Makovca in Franki Makovec poslala 19 kazni za nedovoljen prestop morske meje v Piranskem zalivu. Od tega je na naslov zakoncev Makovec prišlo kar 18 prekrškovnih nalogov.

"Ne moremo reči, da nismo zadovoljni z dogovorom, ki smo ga dosegli z vlado. To je nekaj, kar smo pričakovali. Dodeljen nam je bil odvetnik in prvi korak bo pritožba na prekrškovne naloge, naprej pa se bomo pogovarjali, ko bomo dobili odgovor z druge strani," je povedal predsednik združenja ribičev Robert Momić.

Bošnjaković je medtem še poudaril, da bo Hrvaška v primeru novih kazni slovenske policije, ki grozijo istrskim ribičem, položaj prav tako reševala s pritožbami prek slovenskih odvetnikov.