Četrtek,
18. 2. 2021,
8.47

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

83

Natisni članek

hišna preiskava Aleksandra Pivec

Četrtek, 18. 2. 2021, 8.47

3 leta, 2 meseca

Zadeva SRIPT: hišna preiskava tudi pri Pivčevi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

83

Kriminalisti so danes opravili hišno preiskavo pri nekdanji kmetijski ministrici Aleksandri Pivec. "Le končana strokovna in neodvisna preiskava bo dokončno potrdila, da v primeru SRIPT nisem storila nič nezakonitega," je sporočila Pivčeva. Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) izvajajo še štiri od 29 danes začetih hišnih preiskav suma kaznivih dejanj goljufije na škodo EU in zlorabe položaja pri projektu Sript. V. d. direktorice NPU Petra Grah Lazar je v izjavi za medije dejala, da so kriminalisti pod drobnogled vzeli tudi avtorska dela izvajalcev pri projektu.

Na Generalni policijski upravi so nam potrdili, da Nacionalni preiskovalni urad (NPU) opravlja hišne preiskave na območju Slovenije. Na vprašanje, pri kom kriminalisti opravljajo hišne preiskave in ali lahko potrdijo, da preiskava poteka tudi pri Aleksandri Pivec, nam zaradi varstva osebnih podatkov niso želeli odgovoriti. Pivčeva je nato sama potrdila, da so se zjutraj na njenem domu "oglasili predstavniki pristojnih organov, ki izvajajo preiskavo v povezavi s primerom SRIPT".

Odziv Aleksandre Pivec na preiskavo NPU objavljamo v celoti:

"Zjutraj so se na mojem domu oglasili predstavniki pristojnih organov, ki izvajajo preiskavo v povezavi s primerom SRIPT. Le končana strokovna in neodvisna preiskava bo dokončno potrdila, da v primeru SRIPT nisem storila nič nezakonitega.

Želim si, da se preiskava čim prej zaključi. Vsi postopki, ki jih izvajajo pristojni organi, so profesionalni in korektni. Z zaključkom preiskave upam, da se preneha medijski linč in neutemeljeno obtoževanje, ki se je pričel ob prevzemu predsedstva nekdanje politične stranke.

Deležna sem hudih groženj in izjemnih pritiskov od trenutka ko sem še kot ministrica pričela z odkrivanjem nezakonitih ravnanj. Ne le jaz, tudi moja družina in moji otroci, vsi smo izjemno izpostavljeni. Z namenom, da se me odstrani iz političnega prostora se me osebno blati in diskreditira že dlje časa.

Tudi jaz sem človek in tudi jaz mama, ki ima vsaj minimalno pravico do zasebnosti in ustavnih pravic. Zato se bom še naprej borila za vse, ki se jim je storila krivica in za dobro ljudi v naši deželi."

NPU je v sodelovanju s kriminalisti iz ljubljanske in koprske policijske uprave danes začela 29 hišnih preiskav na območju policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Celje, Koper in Nova Gorica. Osumljenih je 14 fizičnih oseb in ena pravna oseba, pri čemer nobena oseba ni pridržana. Kot so za STA zvečer pojasnili na Generalni policijski upravi, trenutno potekajo še štiri hišne preiskave.

Prej omenjenih kaznivih dejanj je osumljenih 14 fizičnih oseb in ena pravna oseba, pridržali pa niso nikogar. Pri izvajanju preiskav sodeluje 78 kriminalistov. Za navedena kazniva je predpisa kazen od enega do osmih let zapora, predkazenski postopek pa usmerja specializirano državno tožilstvo.

Da so jih danes obiskali kriminalisti, so po poročanju Radia Slovenija danes potrdili tudi v Turistično gostinski zbornici Slovenije, kjer so dodali, da si želijo, da se zadeve čim prej razčistijo.

Za sodelovanje prejela 35 tisoč evrov

Pivčeva, ki je v letih 2017 in 2018 sodelovala pri projektu Strateškega razvojnega inovacijskega partnerstva Turizem (SRIPT), del, pri katerih je bila navedena kot avtorica, ni v celoti opravila sama ali pri njih ni sodelovala, je ugotovilo gospodarsko ministrstvo, ki je novembra 2019 izdalo končno poročilo o preverjanju izvajanja druge faze projekta SRIPT. Pivčeva je za sodelovanje pri projektu prejela 35 tisoč evrov bruto.

Med ovadenimi ni bilo ministrice

Ministrstvo, ki ga je takrat vodil in ga tudi danes vodi Zdravko Počivalšek, je zaradi zaznanih nepravilnosti pri projektu SRIPT Okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani naznanilo sume kaznivih dejanj goljufije, goljufije v škodo EU in ponarejanja listin. Med ovadenimi Pivčeve ni bilo.

Kot so takrat poročali na spletni strani 24ur, je gospodarsko ministrstvo ovadilo direktorico turistične zbornice Klavdijo Perger, dekana brežiške fakultete za turizem Boštjana Brumna in predavateljico na portoroški Turistici Majo Uran Maravič. Ali tudi pri njih potekajo preiskave, še preverjamo.

Spomnimo, da je Pivčeva lani zaradi očitkov o prepletanju službenega in zasebnega življenja ob svojih obiskih na Krasu in v Izoli na dan, ko bi o njeni usodi morali odločiti poslanci, odstopila s položaja kmetijske ministrice in kot predsednica stranke DeSUS. Njene poti po Sloveniji je preiskovala tudi Komisija za preprečevanje korupcije ter ugotovila kršitve integritete in določb o prepovedi in omejitvah v zvezi s sprejemanjem daril, so takrat navedli v komisiji.


Preberite še:

Aleksandra Pivec. Karel Erjavec.
Novice Nekdanja ministra, ki še vedno prejemata nadomestilo plače
Aleksandra Pivec
Novice Ministrica na udaru kritik zaradi obiska v Izoli