Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 2. 2014,
19.31

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 20. 2. 2014, 19.31

8 let, 5 mesecev

Gurs bo v primeru nesreč sam spremenil vrednost poškodovanih nepremičnin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Vlada je sprejela predlog novele zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, po katerem bo Gurs v primeru naravnih in drugih nesreč večjih razsežnosti sam spremenil vrednost poškodovanih nepremičnin.

Predlog za spremembo vrednosti zaradi posebnih okoliščin bo moral lastnik utemeljevati sam z mnenjem cenilca.

Vrednost nepremičnin bodo spremenili po uradni dolžnosti Geodetska uprava RS (Gurs) bo v primeru naravnih in drugih nesreč na podlagi ocene škode, ki jo bodo pripravile državna in regijske komisije za ocenjevanje, vrednost nepremičnin spremenila po uradni dolžnosti.

Novela bo po predlogu uvedla možnost spremembe vrednosti v primeru posebnih okoliščin, ki niso zajete v modelu vrednotenja in ki vrednost nepremičnine, določeno z modelom, spreminjajo za več kot 40 odstotkov. Predlog bo moral podati lastnik in upravičenost spremembe utemeljevati z mnenjem cenilca. Kot izhaja iz predloga novele, bo moral za nepremičnine v vrednosti več kot 50.000 evrov oceno velikosti vpliva izdelati cenilec.

Novela bo tudi posebej opredelila javno dobro Novela bo tudi posebej opredelila javno dobro za namene evidentiranja in vrednotenja nepremičnin, in sicer bodo kot javno dobro opredeljene le tiste nepremičnine, na katerih obstaja pravica splošne rabe, kot so zemljišča z javnimi cestami, železnicami, letališči, avtobusnimi in železniškimi postajami ter vodna zemljišča.

Spremembe so predvidene tudi pri evidentiranju zemljišč za gradnjo stavb. Tako bodo morale občine po predlogu predhodno javno razgrniti razvrstitve teh zemljišč, ministrstvo za infrastrukturo in prostor pa bo nad temi nalogami izvajalo nadzor.

Novela bo predvidoma tudi jasneje določila, katere vrste najemnih poslov se morajo evidentirati v evidenci trga nepremičnin. Po predlogu bo opredelila vrste kupoprodajnih in najemnih poslov, o katerih je treba poročati, jasneje opredelila oddajanje na prostem trgu in neprofitne najemnine.

Ne spreglejte