Petek,
25. 5. 2018,
13.49

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

otroška srčna kirurgija Igor Gregorič

Petek, 25. 5. 2018, 13.49

5 let, 11 mesecev

Gregorič: Začetek delovanja inštituta za otroške srčne bolezni še ni znan #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
Igor Gregorič | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Igor Gregorič, ki strokovno bdi nad vzpostavljanjem Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni, v torek pa je postal tudi predsednik sveta inštituta, je danes povedal, da bo do 1. julija inštitut zagotovo začel administrativno delovati. Medtem po njegovih besedah še ni jasno, kdaj bodo začeli tudi klinično delo, torej zdravljenje otrok.

Gregorič je dejal, da bo klinični del inštituta začel delovati "takrat, ko bomo imeli vse elemente, ki bodo zadoščali varnosti". Trenutno se po njegovih besedah dogovarjajo o sodelovanju z veliko zdravniki tako iz Slovenije kot iz tujine. V tem trenutku se dogovarjajo o podrobnostih, medtem ko pogodbe še niso podpisali z nobenim strokovnjakom.

Brez imen

Imen strokovnjakov, s katerimi se dogovarjajo, ni hotel izpostavljati, saj je po njegovem mnenju bolje, da se dogovarjajo v miru. "Pogovarjamo se z vsemi, za zdaj imen ne bi izpostavljal, ker pogodbe niso podpisane," je dejal in dodal, da bodo sporočili imena, ko bodo z njimi podpisali pogodbe.

Število kardiologov, ki bodo zaposleni v inštitutu, bo odvisno od potreb. Gregorič ocenjuje, da jih bo med štiri in šest. Če bodo dodatne potrebe, bodo lahko po pogodbi sodelovali tudi s tujimi kardiologi.

Dokler ne bo zdravnikov, bodo pomagali tuji zdravniki

Dokler inštitut ne bo klinično začel delovati, oskrba otrok s prirojenimi srčnimi napakami ostaja nespremenjena, torej v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana s pomočjo tujih zdravnikov.

Mednarodno priznani slovenski srčni kirurg, ki deluje tako v ZDA kot v Sloveniji, je dejal, da bo kot predsednik sveta večinoma spremljal in usmerjal delovanje inštituta iz ZDA prek videokonferenc, veliko pa bo tudi v Sloveniji. Sodelovanje z UKC na tem področju v zadnjem letu, zlasti pa v zadnjih mesecih, ocenjuje kot odlično. Po njegovem mnenju prehod resursov ob vzpostavljanju inštituta ne bi smel biti problem.

Pediatrična klinika. Otrok.
Novice SDS in NSi: Cerarjeva vlada na področju otroške srčne kirurgije ni ukrepala #video
Novice Slovenski zdravnik, ki dela v ZDA: Priznati moramo, da je to problem #video