Ponedeljek,
14. 4. 2014,
21.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

žled MOL

Ponedeljek, 14. 4. 2014, 21.07

8 let

Finančna pomoč za odpravo posledic škode ob žledu in poplavah v Ljubljani potrjena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ljubljanski mestni svetniki so na današnji seji potrdili zaključni račun proračuna občine za lansko leto, zeleno luč pa so dali tudi finančni pomoči za odpravo posledic letošnjega žleda in poplav.

Ljubljanska občina je imela lani 251,3 milijona evrov prihodkov in 242,8 milijona evrov odhodkov, kaže zaključni račun občinskega proračuna za leto 2013. Občina je bila konec lanskega leta zadolžena za 123,4 milijona evrov.

Iz svetniške skupine SDS so pred sejo sporočili, da zaključni račun kaže, da se je ljubljanski župan Zoran Janković pri proračunu uštel za 60 milijonov evrov. Pri tem so opozorili, da kapitalski prihodki občine v treh četrtinah temeljijo na enem poslu med Lekarno Ljubljana in Mestno občino Ljubljana (MOL); Lekarna Ljubljana je namreč od občine kupila lekarniške prostore, ki jih je imela pred tem v najemu. Zaskrbljeni nad županovo zapuščino "V svetniški skupini SDS izražamo zaskrbljenost nad zapuščino, ki jo bo svojemu nasledniku pustil aktualni župan Janković. Glede na predvolilno leto 2014, ki se kaže v prenapihnjenosti letošnjega proračuna, se bojimo, da bo finančna slika mesta konec leta še bistveno slabša," so v SDS zapisali v sporočilu za javnost.

Na seji je bila kritična tudi svetnica NSi Mojca Kucler Dolinar. Dejala je, da sredstva, ki so pritekala v proračun, niso bila namenjena zagotovitvi osnovnih pogojev za življenje občanov. Pri tem je kot primer navedla težave s kanalizacijo in vodovodom.

Vodja svetniškega kluba SD Breda Brezovar Papež pa je dejala, da je pohvalno, da je občina zmanjšala dolg, a je ta skupaj z dolgovi javnih podjetij po njenih besedah še vedno visok. "V prihodnjih letih nam o zmanjkalo sredstev za projekte, investicije," je opozorila in dodala, da je še veliko prostora za izboljšave. Finančna pomoč za odpravo posledic škode ob žledu in poplavah Svetniki so danes potrdili tudi predlog odloka o dodelitvi finančne pomoči za odpravo posledic škode ob žledu in poplavah februarja 2014, dopolnjen osnutek odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje ob severnem robu mestnega središča ob Šmartinski cesti in Kolinski ter poročilo o uresničevanju stanovanjskega programa MOL za leto 2013.