Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 5. 2011,
15.59

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

grad muzej

Sobota, 14. 5. 2011, 15.59

5 let, 6 mesecev

Falski grad po večletnem propadanju spet živi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Srednjeveški grad Fala v občini Ruše doživlja nov razcvet.

Potem ko so bila po drugi svetovni vojni v njem urejena socialna stanovanja, nato pa je zaradi dotrajanosti bolj ali manj sameval, ga je pred leti kupil podjetnik Milan Slavič ter ga obnovil. Grad zdaj služi kot muzej in prireditveni prostor, ki ga obišče vedno več ljudi.

V gradu je bil sprva samostan

Grad, ki je v zgodovini prvič omenjen leta 1245 kot Volmars oziroma Valle, je postavljen na pečino na desnem bregu Drave nedaleč od hidroelektrarne Fala. V njem je bil najprej samostan, ki je na začetku 17. stoletja med drugim gostil tudi oddelek dunajske univerze s predavanji o filozofiji, teologiji in ekonomiki. V 18. stoletju je bil samostan razpuščen, graščina pa je prešla v zasebno last.

Slavič namerava obnoviti več gradov v okolici V 20. stoletju se ni veliko vlagalo vanj in po drugi svetovni vojni je izginila vsa notranja oprema. Grajske sobane so prezidali in v njih uredili socialna stanovanja. Leta 2003 pa ga je kupil in obnovil Slavič, ki ima v načrtu obnovo cele vrste gradov v okolici v turistične namene.

Grad je danes v prvi vrsti namenjen muzejski in kulinarični dejavnosti, prav tako ga uporabljajo za prirejanje različnih dogodkov, tudi porok, ter kot lokacijo za snemanje videospotov in fotografiranje.

"Odziv ljudi je bil izjemen" "Imamo veliko obiska, čeprav zadeve še nismo zadeve obešali na veliki zvon," je v pogovoru povedal samooklicani grof Falski Milan Slavič in poudaril, da je odziv ljudi, še posebej lokalnih prebivalcev, izjemen. Vrednosti investicije ne želi izdati. "Glavno je, da gradu daš neko vsebino. In za to ni potrebno veliko denarja."

Priznava, da je pri obnovi morda naredil tudi kakšno napako, a poudarja, da je mnogo pomembneje, da grad po številnih letih propadanja znova živi. "Vse kleti so restavrirane, 38 sob je opremljenih s pohištvom, samo iz kleti smo odpeljali 37 kamionov smeti," je ponazoril.

Vsak konec tedna se v grad preseli samooklicani grof

Grad danes zajema 18 grajsko opremljenih soban, 13 prostorov za služunčad, grajsko ječo, ledenico, grajsko kapelo, grajsko dvorišče ter prireditveni prostor s 400 sedišči na gospodarskem dvorišču s pivnico in viteško dvorano.

Grad si je mogoče brezplačno ogledati vsak konec tedna, ko se vanj preseli samooklicani grof Slavič z ožjimi sodelavci. Tako lahko vsak podoživi zgodbo, ki se je nekoč odvijala v tem gradu.

V sosednji občini so ga kazensko ovadili

Slavič se je lotil tudi obnove gradu Viltuš v sosednji občini Selnica ob Dravi, a je njegov zanos ustavila kazenska ovadba s strani zavoda za varstvo kulturne dediščine. "Za ta grad se je 15 let govorilo in čakalo, da bo prišel nekdo s petimi milijoni evri. Potem pa je prišel nek Slavič in v 60 dneh obnovil deset sob. In kaj se je zgodilo? Prišli so nadenj s kazensko ovadbo, ker ni bila izbrana prava barva," je dejal.

"S sten smo očistili deset slojev barve, zdaj je na njih en sloj barve in tudi ne bo konec sveta, če bomo nanesli še enega," je poudaril. "Ne moreš biti zdaj pameten, če sam dolga leta nisi ničesar naredil," je kritičen do pristojnih služb.

Ne spreglejte