Petek,
19. 9. 2014,
13.13

Osveženo pred

8 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša nadzor

Petek, 19. 9. 2014, 13.13

8 let, 8 mesecev

DZ znova zavrnil imenovane nadzornikov nad tajnimi službami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Poskus imenovanja komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb tudi v drugo ni uspel, saj je SDS tako kot prvič za člana predlagal svojega predsednika Janeza Janšo.

Poslanci so s 24 glasovi za in 48 proti ponovno zavrnili imenovanje komisije, poroča spletni portal MMC.

Predvideno članstvo poslanca in prvaka SDS Janeza Janše v komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je bilo za večino poslancev sporno. Ker pa ga je SDS vnovič predlagala za člana omenjene komisije, mandatno-volilna komisija pa vprašanja Janševega poslanskega mandata še ni razrešila, je v nadaljevanju izredne seje DZ sledila pestra razprava.

Poslanske skupine stališč do tega vprašanja niso spremenile, zato komisije tudi danes niso ustanovili. Vse poslanske skupine se sicer načeloma strinjajo, da ni dobro, da ni nadzora nad obveščevalnimi in varnostnimi službami.

Sprememba zakona? V tem času se je odprlo vprašanje glasovanja o vsakem članu komisije posebej in ne o komisiji kot celoti. Takšno glasovanje je že predlagal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin, ki je prepričan, da ga omogoča že sedanji zakon. A ker vsi ne menijo tako, je poslanska skupina ZaAB v parlamentarni postopek vložila tudi novelo zakona, ki jasno predvideva možnost glasovanja o vsakem članu komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb posebej.

"Spremeniti hočete zakon, ker vam ni všeč sestava Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb," je na seji dejal poslanec SDS Anže Logar.