Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 6. 2011,
17.10

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Pavle Gantar razrešitev

Petek, 3. 6. 2011, 17.10

8 let, 1 mesec

DZ na junijski seji o Gantarjevi razrešitvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poslanke in poslanci bodo na junijski seji odločali o razrešitvi predsednika DZ Pavla Gantarja, ki jo zahtevajo v SDS in SNS.

Glasovali bodo tudi o ustavnih spremembah s področja ustavnega sodišča ter o družinskem zakoniku, beseda pa bo na seji tekla še o predlaganih spremembah volilne zakonodaje.

"Gantar je ravnal samovoljno in protiustavno"

Kolegij predsednika DZ Pavla Gantarja je namreč določil dnevni red plenarnega zasedanja, ki se začne 13. junija.

Zahtevo za Gantarjevo razrešitev so vložili poslanci SDS in SNS, saj mu očitajo, da ni v roku sklical zahtevane izredne seje. S tem je po njihovem mnenju ravnal protiustavno, samovoljno in "politikantsko", zato so že drugič v tem mandatu zahtevali razrešitev predsednika DZ. Gantar je očitke zavrnil, v predlogu za razrešitev pa vidi poskus razgradnje institucij in njihovih predstavnikov.

O ustavnih spremembah s področja ustavnega sodišča

Poslanci bodo tudi odločali o usodi ustavnih sprememb s področja ustavnega sodišča. DZ je razpravo o predlaganih spremembah ustave opravil že na aprilski seji, odločanje pa predstavil na eno prihodnjih sej. Po razpravi na aprilski seji je sicer jasno, da predlog ne uživa zadostne, dvotretjinske podpore in da bo postopek spreminjanja ustave najverjetneje ustavljen.

Na junijski seji bodo opravili tudi splošno razpravo o noveli zakona o volitvah v DZ, s katerim vlada predlaga spremembe volilnega sistema, tako da bi volivke in volivci dobili odločilen vpliv na izvolitev poslancev. Novela predvideva ukinitev volilnih okrajev in uvaja absolutni preferenčni glas.

Na dnevnem redu tudi novela zakona o graditvi objektov

DZ bo opravil tudi tretje branje družinskega zakonika. Največ pozornosti bo namenjene na majski seji sprejetemu dopolnilu SDS, ki predvideva registracijo zunajzakonske skupnosti. Vlada je za tretje branje pripravila dopolnilo, s katerim v zakonik vrača prvotno predlagano definicijo te skupnosti. Usoda družinskega zakonika je sicer negotova, saj zadnjega kompromisnega predloga ne podpirajo v LDS, prav tako pa ne v opoziciji.

Na dnevnem redu je tudi novela zakona o graditvi objektov, ki predvideva ukinitev gradnje objektov za lastne potrebe v velikosti do 250 kvadratnih metrov v lastni režiji. Matični odbor za okolje in prostor predloga ni podrl, saj so njegovi člani menili, da se z njim ne bi zmanjšalo obsega sive ekonomije ali pomagalo gradbeništvu.

Odločali bodo tudi o zakonu o tujcih in Slovenski tiskovni agenciji

Poslanci bodo odločali tudi o novem zakonu o tujcih, ki naj bi med drugim predstavljal pravno podlago za sprejem zapornikov iz ameriškega zapora Guantanamo na Kubi.

Na dnevnem redu junijske seje je tudi zakon o Slovenski tiskovni agenciji, ki naj bi uredil status agencije in prinesel drugačno upravljavsko obliko delovanja s ciljem zagotavljanja institucionalne avtonomije ter krepitve uredniške in novinarske neodvisnosti.

Po vetu državnega sveta bodo poslanci znova odločali o noveli zakona o prevozih v cestnem prometu. Državni svetniki so nasprotovali rešitvam glede plačilnega roka za prevoze, solidarne odgovornosti in prenosa pristojnosti nadzora dovolilnic.

Ne spreglejte