Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 3. 2012,
20.51

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Rado Pezdir NPU

Sobota, 10. 3. 2012, 20.51

5 let, 5 mesecev

Domnevno podkupovanje Pezdirja pod drobnogledom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
NPU in protikorupcijska komisija bosta sprožila preiskavo o tem, kdo je hotel podkupiti ekonomista Rada Pezdirja, da bi vplival na odločitve prijatelja, zdaj ministra za finance Janeza Šušteršiča.

To je Pezdirju potrdil tudi šef protikorupcijske komisije Goran Klemenčič, poroča POP TV. Sredi prihodnjega tedna bo Pezdir, kot je napovedal, javnosti predstavil še tri načine, kako se dogaja korupcija oz. zgodbe o korupciji, ki jih je izvedel od ljudi. "Angažiral se bom, da se tudi ostali opogumijo in pridejo s temi zgodbami do protikorupcijske komisije in drugih organov," je Pezdir dejal v TV Klubu na POP TV.

Pezdir: Iz spopada s paraziti bom naredil zelo veliko zgodbo "Iz spopada s paraziti bom naredil zelo veliko zgodbo," je po pogovoru s predsednikom Komisije za preprečevanje korupcije Goranom Klemenčičem dejal Pezdir. O imenih, kot je dejal, še ne more govoriti, saj je bilo to izrecna želja protikorupcijske komisije, je pa v zadevo zajetih več zgodb.

Protikorupcijska komisija bo svoje ugotovitve javno objavila Namestnik predsednika komisije Rok Praprotnik je v TV Klubu dejal, da bo protikorupcijska komisija, kot ji omogoča zakonodaja, potem ko bo izvedla postopek, svoje ugotovitve javno objavila in ko bodo izpolnjeni ustrezni pogoji, objavila tudi imena.

Šušteršič ne bo pustil, da bi kdo vplival nanj Minister Šušteršič medtem zagotavlja, da ne bo pustil, da bi kdo vplival nanj. "Vsak jamči sam zase, do mene pride pa zelo malo ljudi in to tisti, ki imajo zelo dober razlog in ki je povezan z mojo funkcijo," je dejal za POP TV. Kot je še povedal, dobi vsak dan od 20 do 30 elektronskih sporočil, a nanje v glavnem ne odgovarja. Dodal je še, da ne škodi, če se nekdo z nekom pogovori, težava pa nastane takrat, ko nekdo zaradi teh vplivov sprejme odločitve, ki so napačne. "Tega pa seveda jaz ne bom počel," je zagotovil Šušteršič.

Po Pezdirjevih besedah se ob vsaki menjavi oblasti odpre sezona kovčkov z denarjem in zlorabljanja imen. Premier Janez Janša pa je o zlorabi imena dejal, da bo treba vsakogar, ki bo nepooblaščeno uporabljal njegovo ime, prijaviti protikorupcijski komisiji.

Gorenak pričakuje, da bo policija ukrepala in da bo zadeva šla na sodišče Notranji minister Vinko Gorenak je ob tem za komercialno televizijo dejal, da je bilo Pezdirjevo dejanje izjemno dobra preventiva. "Jaz bi pozval tudi vse ostale ljudi, ki se jim to dogaja, da stopijo na plan, da stopijo naprej, da odvržejo strahove in da seveda to povedo. Ker je to izjemno koristno za vse davkoplačevalce," je pozval. Gorenak tudi pričakuje, da bo policija ukrepala in da bo zadeva šla na sodišče. Steče naj preiskava, pravi Gorenak, kar se bo, kot kaže, tudi zgodilo. Dejal je še, da je s Pezdirjem govoril že po telefonu, a se nista dogovorila nič posebnega. "Mislim, da je to stvar policije, tožilstva," je še pojasnil.

Ne spreglejte