Sreda,
18. 8. 2021,
13.55

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

20

Natisni članek

PCT COVID-19 Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport šolstvo šolanje

Sreda, 18. 8. 2021, 13.55

2 leti, 8 mesecev

Orehovec: Dijaki se bodo samotestirali, ministrstvo enako predlaga za zaposlene #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

20

"Tudi če bo stanje slabše, bomo naredili vse, da bo šolski prostor ostal odprt. Edina razlika je ta, da bo moral biti PCT-pogoj zagotovljen tudi na področju izobraževanja. To pomeni, da bi se morali zaposleni v vzgojno-izobraževalnih ustanovah testirati trikrat na teden. Na ministrstvu predlagamo samotestiranje učiteljev, odločitev pa je odvisna od svetovalne skupine za covid in vlade," je dejal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec.

Na ministrstvu si želijo, da bi se pouk začel po modelu B, z vsemi učenci v šolah. Po besedah Orehovca bodo naredili vse, da bo šolski prostor ostal odprt tudi, če se bodo razmere poslabšale. 

Spomnil je, da bo tudi v vzgoji in izobraževanju treba izpolnjevati pogoj PCT. Vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju je znova pozval k cepljenju, da bo lahko delo potekalo čim bolj fleksibilno in da bodo šole čim dlje odprte. "Kdor se ne bo cepil, se bo moral trikrat v tednu testirati," je ponovil.

Ministrstvo za izobraževanje je strokovni skupini za covid-19 predlagalo samotestiranje tudi za zaposlene v vzgoji in izobraževanju, ne le za osnovnošolce iz zadnjega triletja in dijake. "Vse je odvisno od vladne skupine, ki danes zaseda na Brdu pri Kranju. Če bodo to odobrili, bo delovni proces stekel veliko lažje," je dodal. Po besedah državnega sekretarja s to rešitvijo "nekako soglaša" tudi ministrstvo za zdravje.

"Zagotoviti želimo zdravo učno okolje, da so otroci zdravi. Moramo zaupati učiteljem in ravnateljem, da bodo to varno okolje ustvarili," je dodal Orehovec.

Ob vprašanju, kdo bo plačeval teste, je Orehovec ponovil, da bo to za zaposlene na plečih delodajalcev. Glede plačevanja testov polnoletnih dijakov je dejal, da upa, da bodo za vse brezplačni.

Srednješolci bodo novo šolsko leto začeli s samotestiranjem. To je bil rezultat današnjega ločenega sestanka ministrstva za izobraževanje, znanost in šport z ravnatelji srednjih šol, je po sestanku za STA povedala predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Fani Al-Mansour.

Sviz napoveduje možnost stavke, če država ne bo plačala testiranj necepljenih učiteljev. Kdo bi moral po vašem plačati testiranje?

  • Učitelji sami.
    86,45 %
    10995 glasov
  • Država oziroma šole.
    13,55 %
    1723 glasov
Oddanih 12718 glasov

"Upamo, da bodo odločevalci razmišljali pozitivno in tako kot dijakom tudi zaposlenim omogočili samotestiranje. Želimo namreč, da se tudi zaposleni samotestirajo, ne samo dijaki. Nimamo sredstev za plačevanje testov in predlagamo, da se gre na zaupanje. To naj bo odgovornost posameznika," pravi Al-Mansourjeva.

Branimir Štrukelj
Novice Štrukelj: Štirinajst dni pred začetkom pouka še brez bistvenih odgovorov #video

Testiranje enkrat tedensko, ob poslabšanju pogosteje

Digitalno potrdilo, PCT | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič Dijaki se bodo najprej samotestirali enkrat tedensko, v primeru poslabšanja epidemiološke slike pa pogosteje. Teste bodo prevzemali v lekarnah, je dejala in izrazila upanje, da bodo izenačeni vsi dijaki, ne glede na starost, kajti pomemben je status dijaka.

Na sestanku so po njenih besedah slišali tudi informacijo glede čistilcev zraka oziroma prezračevanja prostorov. Šole bodo morale, kot pravi, pripraviti načrt prezračevanja in tam, kjer čistilcev ni, bodo odpirali okna. "Pomembno je, da poskrbimo za redno menjavo zraka, kajti vemo, da se prek zraka širijo okužbe," je pojasnila.

Predstavljena jim je bila tudi trenutna epidemiološka slika v državi. "Vsi so se zavzeli za cepljenje dijakov in zaposlenih, kajti kot vemo, je to tisto, kar predstavlja trenutno varnost," je povedala. Tudi v primeru, če se cepljeni učitelj okuži, bo bolezen lažje prebolel, je dodala.

Preverjanje pogoja PCT za varno vstopanje v šolski prostor za zdaj ne bo.

Prihodnji teden znova za mizo

Srednješolski ravnatelji so s sestankom po navedbah Al-Mansourjeve zadovoljni, češ da so jim pristojni prisluhnili, a imajo še cel kup vprašanj. Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec jim je, kot je poudarila, obljubil, da bodo odgovore dobili najkasneje prihodnji teden, ko se s predstavniki pristojnih ministrstev srečajo na Brdu. Sestanki bodo potekali v ponedeljek, torek in sredo.

Ravnatelje med drugim zanima, kako bodo izvajali športno vzgojo, kako je s preostalimi udeleženci, ki prihajajo v šolski prostor, na primer pri izobraževanju odraslih. Zanima jih, kako bo s starši in strankami, za katere v šoli izvajajo storitve, kako bo s testiranjem dijakov, ki bodo na praktičnem pouku v zdravstvenih domovih, je povedala ravnateljica Srednje poklicne in strokovne šole Bežigrad Ljubljana.

Ravnatelji vrtcev niso zadovoljni s sestankom z ministrstvi

Ravnatelji vrtcev so po današnjem sestanku s predstavniki ministrstev za izobraževanje, znanost in šport ter za zdravje pred začetkom novega šolskega leta razočarani. Slišali niso namreč nič konkretnega, njihova vprašanja pa ostajajo neodgovorjena, je za dejala predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj.

Želimo odgovore, jasna navodila, kako bomo jeseni lahko izvajali pedagoški proces v vrtcih, kako bomo lahko uvajali novince v vrtec, je pojasnila Bogajateva. A kot je dejala, danes niso dobili nobenih ustreznih navodil. "To, da rečejo, da bo veljal B model, nam ne pove ničesar," je dodala.

Prav tako danes niso prejeli jasnega odgovora glede tega, kdo bo plačeval teste za zaposlene v vzgoji in izobraževanju. Ravnatelji vrtcev si po besedah Bogatajeve ne želijo obvodov pri plačevanju, saj bi se tako znašli v likvidnostnih zagatah.

Zavzemajo se za to, da bi tudi za zaposlene uvedli samotestiranje in da testiranje ne bi več posegalo v delovni čas zaposlenih, saj to odžira čas od dela z otroki.