Nedelja,
3. 2. 2019,
7.22

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

Natisni članek

poplave dež Ilirska Bistrica

Nedelja, 3. 2. 2019, 7.22

5 let, 2 meseca

Minister Leben obiskal poplavljeno območje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15
Jure Leben | Foto STA

Foto: STA

Nočne ure so bile naporne za prebivalce vasi Novokračine ob slovensko-hrvaški državni meji, saj je obilno deževje začelo poplavljati polje pod vasjo in ogrožalo nižje ležeče hiše v vasi. Danes si je območje ogledal minister za okolje in prostor Jure Leben in domačinom ponudil pomoč.

"Z mojo celotno ekipo smo cel vikend spremljali razmere na terenu, v soboto na Gorenjskem, danes pa tukaj," je v izjavi povedal minister Jure Leben in dodal, da so ugotovili, da se bo moralo ministrstvo tudi na tem območju aktivneje vključiti v izvajanje projektov.

"Zato smo že v letošnjem proračunu zagotovili 149 milijonov evrov za protipoplavne ukrepe in urejanje vodotokov, kjer mora država aktivno pristopiti k urejanju tega področja. Menim, da imamo vse kapacitete, da bomo to lahko naredili," je še dejal Leben.

Z ilirskobistriškim županom Emilom Rojcem se je minister dogovoril, da se bodo že v kratkem dobili predstavniki občinskega štaba civilne zaščite in direkcije za vode ter pregledali projekte za zagotovitev poplavne varnosti, ki jih je občina že naredila. Nato pa bo okoljsko ministrstvo zagotovilo, da se projekte tudi dejansko uresniči.

Jure Leben | Foto: STA , Foto: STA , Sicer pa je na območju Novokračin od četrtka padlo 374 litrov padavin na kvadratni meter, bregove so prestopili Sušečki potok, ki teče skozi vas, in ostali štirje potoki na tem območju. Na polju pod vasjo Novokračine je prišlo do ojezeritve, domačini so povedali, da se je verjetno zamašil požiralnik vode na robu polja.

Domačinom je že v soboto popoldan predvsem pa ponoči priskočilo na pomoč okrog 90 gasilcev iz vseh društev Gasilske zveze Ilirska Bistrica, je povedal poveljnik občinskega štaba civilne zaščite v Ilirski Bistrici Luka Špilar. V zadnjih letih, ko so te kraje prizadele zadnje poplave, so sicer s pomočjo državnega denarja naredili veliko, sicer "bi bile posledice verjetno še veliko hujše", je dejal.

V Novokračinah je zalilo nekaj kleti in garaž, gasilci pa so marsikaj preprečili s postavitvijo protipoplavnih vreč. Domačine je bilo strah in mnogi med njimi niso zatisnil očesa, čeprav njihove hiše niso bile ogrožene. So pa zato prostovoljno pomagali gasilcem pri reševanju lastnine najbolj ogroženih hiš.

Gladine rek močno povišane

Dež, ki je v petek in soboto zajel večji del države, se je čez noč še okrepil, zjutraj pa oslabel. Gladine rek so se zaradi za januar neobičajnega deževja ponekod močno dvignile. Meteorna voda je zalila več objektov po državi. Zaradi poplavljenih cestišč in plazov je bilo zaprtih več cest. Naraščanje gladin rek na Agenciji za okolje (Arso) danes pričakujejo predvsem v južni polovici države.

Meteorna voda je ogrožala in poplavljala stanovanjske objekte tudi na območju Postojne, Pivke in Divače, prav tako na območju občin Hrpelje-Kozina in Cerknica.

V Senožečah je poplavil hudournik in zalil gostinski lokal. Tamkajšnji gasilci so s postavitvijo protipoplavnih vreč preusmerili vodni tok, črpali vodo iz gostinskega objekta in dvorišča ter postavili potopne črpalke za samodejno črpanje.

Na Obali so postavljali protipoplavne vreče

Narasle vode so zalivale kleti tudi na območju občin Koper in Piran, kjer so si prav tako morali pomagati s protipoplavnimi vrečami. Narasle vode so poplavljale tudi ponekod na Gorenjskem in Koroškem, in sicer na območju Kotelj in Slovenj Gradca, kažejo podatki Uprave za zaščito in reševanje.

Zaradi vode na cestišču je na regionalnih cestah Vipava-Mance in Ilirska Bistrica-Knežak-Pivka promet močno oviran. Zaradi plazu je zaprta regionalna cesta Jesenice-Gorje, polovična zapora pa je na lokalni cesti Vrhnika-Zaplana, kažejo podatki prometno-informacijskega centra za državne ceste.

Meja sneženja se bo spuščala

Meja sneženja se bo danes spustila do okoli 800 metrov nad morjem. Najvišje dnevne temperature bodo večinoma od 6 do 12 stopinj Celzija. V južni, osrednji in deloma zahodni Sloveniji bo do jutra še močno deževalo. Predvsem vodotoki v južni Sloveniji bodo še narasli in lahko krajevno tudi poplavljajo.

Reka in Kolpa lahko še poplavita

Arso je za porečje Reke že v soboto popoldne izdal opozorilo na nevarnost poplav. Notranjska Reka poplavlja, pri čemer pa v zgornjem toku že upada. V srednjem in spodnjem toku bo vrh dosegla v jutranjih urah in dopoldan začela upadati.

Reki Ljubljanica in Krka s kraškimi pritoki bosta danes še naraščali in se razlivali na območjih vsakoletnih poplav. Naraščanje Krke v zgornjem toku se bo ustalilo danes sredi dneva.

Ob močnih lokalnih padavinah se lahko razlijejo predvsem manjši vodotoki tudi drugje v južnem in osrednjem delu države, opozarjajo vremenoslovci.

Novice Vode še vedno naraščajo, največ težav na območju Ilirske Bistrice #foto

Reka Sava v srednjem toku je to noč še zmerno narasla in se razlivala na izpostavljenih mestih, v spodnjem toku pa bo največje pretoke dosegla predvidoma danes čez dan. Po pričakovanjih meteorologov se bo danes in v naslednjih dneh vodnatost na notranjskem in dolenjskem krasu povečevala, kraška polja se bodo ojezerila.

Kot je pojasnila hidrologinja na Arsu Florjana Ulaga, je tak pretok rek sicer neobičajen za ta letni čas, ne pa tudi toliko padavin, le da je januarja običajno padal sneg in ne dež. "Začetek februarja je lahko zelo dinamičen. Pred petimi leti se je ravno v tem času začel žled, ki so mu sledile silovite poplave na Notranjskem. Ni pa zelo običajen trenuten scenarij s toliko snega, dežja in tako visokimi temperaturami, kot smo jim priča te dni," je še dodala.

Danes bo spremenljivo oblačno, nastale bodo posamezne plohe

Popoldne se bo predvsem na vzhodu deloma razjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo večinoma od 6 do 12 stopinj Celzija. V ponedeljek zjutraj bo deloma jasno, več oblačnosti bo na jugovzhodu. Čez dan bo na zahodu sončno, drugod zmerno do pretežno oblačno.

V torek bo na zahodu sončno, na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno. V sredo bo pretežno jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Pihal bo severovzhodni veter.

Velika nevarnost snežnih plazov

V gorah se je zaradi obilnih padavin in odjuge močno povečala nevarnost snežnih plazov in je 4. stopnje, v visokogorju Julijcev pa 5. stopnje, še opozarjajo vremenoslovci.