Četrtek,
1. 4. 2021,
10.51

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

89

Natisni članek

ijs NIJZ Koronavirus

Četrtek, 1. 4. 2021, 10.51

3 leta

Znanstvenik z Instituta Jožef Stefan napovedal, kdaj bo konec tretjega vala #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

89

"Konec tretjega vala lahko pričakujemo konec junija, ključni bosta precepljenost in prekuženost, z ukrepi oziroma zaprtjem pa lahko bistveno vplivamo na zmanjšanje pritiska na bolnišnice," je na današnji vladni novinarski konferenci napovedal Leon Cizelj z Instituta Jožef Stefan.

"Včeraj je bilo potrjenih 1.335 okužb. Od teh jih bo približno 80 odšlo v bolnišnico, 20 jih bo končalo na intenzivnih oddelkih, od deset do 15 jih bo verjetno umrlo," je opozoril Cizelj.

Po njegovi oceni je sicer realno število dnevnih okužb od dva- do trikrat večje od potrjenih. Zato je tudi opozoril, da se bo uspešnost zaprtja dela javnega življenja, ki se je začelo danes, lahko merila šele v drugi polovici aprila: "Takoj po zaprtju se sicer še ne bo dalo reči, ali smo bili z zaprtjem uspešni, to se bo pokazalo šele kasneje."

Smisel delnega zaprtja države

Vlada in strokovnjaki z delnim zaprtjem ciljajo predvsem na razbremenitev bolnišnic s covidnimi bolniki, saj naj bi po projekcijah lahko razbremenili za nekaj sto postelj, v intenzivni negi za 50-60 postelj. Brez zaprtja države bi po besedah Cizlja sredi maja bilo lahko v bolnišnicah več kot 1100 covidnih bolnikov, z ukrepi pa ciljajo, da bi to število znižali na med 300 in 800.

Britanska različica virusa glavni pospeševalec epidemije

Pri več kot 40 odstotkih analiziranih vzorcev pretekli teden je šlo za britansko različico koronavirusa, je na današnji vladni novinarski konferenci razkrila direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik. "Angleška različica po vseh regijah uspešno izpodriva različico novega koronavirusa, ki je do zdaj prevladovala," je po poročanju STA dodala Žohar Čretnikova.

Najvišji odstotek angleške različice so ugotovili v jugovzhodni Sloveniji (78 odstotkov), na Koroškem (68 odstotkov) in v pomurski regiji (61 odstotkov). Najnižji delež je medtem v obalno-kraški regiji, kjer so ugotovili angleško različico pri 24 odstotkih vseh analiziranih pozitivnih vzorcev.

Do zdaj so v Sloveniji odkrili 40 različic koronavirusa, v vzorcih iz preteklega tedna pa je bilo prisotnih devet različic. Med temi so bili tudi primeri južnoafriške in nigerijske različice novega koronavirusa, vendar številke niso skrb vzbujajoče. Odkrili pa so tudi novo mutacijo, ki je bila za zdaj potrjena le v Sloveniji in Avstriji. 

covid korona
Novice Zadnji podatki: skoraj vsak četrti testirani na koronavirus pozitiven

V bolnišnicah se zdravi 519 covidnih bolnikov

V sredo je bilo v Sloveniji ob opravljenih 5.622 PCR-testih potrjenih 1.335 okužb z novim koronavirusom, kar pomeni, da je bilo pozitivnih 23,7 odstotka opravljenih testov. V bolnišnicah se zdravi 519 covidnih bolnikov, od tega 108 oseb na intenzivni negi. Umrlo je sedem ljudi.

Cepljenje covid-19
Novice WHO kritična: Cepljenje v Evropi poteka prepočasi
Brazilija
Novice V Braziliji najbolj smrtonosen dan in mesec v pandemiji doslej