Ponedeljek,
30. 4. 2018,
8.17

Osveženo pred

5 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

praznik dela kresovanje prvomajski prazniki

Ponedeljek, 30. 4. 2018, 8.17

5 let, 12 mesecev

Po Sloveniji so zagoreli kresovi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Koper kresovanje | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Povsod po Sloveniji so na predvečer mednarodnega praznika dela zvečer zagoreli številni kresovi. Osrednja in največja prireditev že tradicionalno poteka na ljubljanskem Rožniku, kjer so kres slovesno prižgali ob 22. uri. Zbrane je med drugim nagovorila predsednica ZSSS Lidija Jerkič, ki je izpostavila prekarnost in tiste, ki kljub zaposlitvi ne zaslužijo dovolj.

Torkova osrednja proslava, ki jo bo vodila Lara Jankovič, se bo začela ob 10.30, med drugim pa jo bodo popestrili litostrojska pihalna godba, partizanski pevski zbor, Jose in Primož Siter. Slavnostni govornik bo ljubljanski župan Zoran Janković, tudi torkovo dogajanje pa se bo zaključilo z glasbenim programom.


Kako ravnati, da bo kresovanje predvsem prijetno druženje?


Ob letošnjem prvem maju bodo po besedah Jerkičeve med drugim spomnili, da je gospodarska kriza mimo, zato je čas za izboljšanje položaja delavcev. Posebna priložnost za izpostavljanje delavskih zahtev je letos tudi zaradi bližajočih se parlamentarnih volitev, od strank pa pričakujejo, da bodo predstavile svoj program na tem področju.

"Zahtevamo spremembe za mlade, ki vstopajo na trg dela, generacijo, ki je v rednem delovnem razmerju, a mora prejeti ustreznejše plačilo, in tudi starejše, ki so že upokojeni, a prejemajo neustrezne pokojnine," je poudarila predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Jerkičeva.

Organizirano v boju proti kapitalu

Še naprej bodo sindikati opozarjali tudi na problematiko prekarnega dela in delavcev migrantov. "Vse pozivamo, naj se organizirano združijo v boju proti kapitalu," je dejala.

Sindikati ob letošnjem 1. maju, mednarodnem prazniku dela, tudi sicer med drugim opozarjajo na nesprejemljivost prekarnih oblik dela, ki delavcu ne nudijo ustrezne zaščite, in na slab položaj zaposlenih z nizkimi plačami. Več kot 50.000 delavcev s svojim delom ne zasluži dovolj in živijo v revščini, poudarjajo.

Prekarne in negotove oblike dela, lažne samozaposlitve, neplačana pripravništva in neprijavljeno delo so po navedbah ZSSS negativne značilnosti trga dela, ki dramatično naraščajo. A dobro plačilo in varnost zaposlitve po njihovih navedbah nista edina elementa kakovostnih delovnih mest, saj so med drugim pomembni tudi možnosti za izobraževanja in poklicno napredovanje ter dobri in zdravi delovni pogoji.

ZSSS prireditve organizira tudi drugod po Sloveniji. Danes bodo poleg Rožnika še na murskosoboškem Trgu zmage in v Mestnem parku, v torek pa pri Celjski koči, na parkirišču pod grajskim hribom na Ptuju, na Snežnem stadionu v Mariboru, Križni gori, Lisci in na Debencu pri Mirni.

Na prvomajskih prireditvah tudi Pahor in Cerar

Predsednik Borut Pahor se bo letos prvomajske slovesnosti kot slovesni govornik v torek udeležil na Šmohorju pri Laškem, v Šentjerneju pa bo isti dan zbrane nagovoril predsednik vlade Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle.


Danes bo zgorelo vse, kar so pripravljali cel mesec


Ob kresovanjih na previdnost opozarja uprava za zaščito in reševanje. Kot poudarjajo, morajo biti na javnih prireditvah s kresovanjem zagotovljeni ustrezni ukrepi, zlasti požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci.