Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 4. 2008,
15.39

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 4. 4. 2008, 15.39

8 let, 6 mesecev

Cvikl: Komisija bi morala kot pričo povabiti tudi Janšo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Nadzorna komisija, ki pregleduje nakup oklepnikov 8x8, je obravnavala povzetek poročila o zbrani dokumentaciji v zvezi s prodajo orožja v obdobju 1991-1993.

Predsednik komisije Milan Cvikl (SD) osebno meni, da bi morala komisija v zvezi s tem kot pričo povabiti tudi premiera Janeza Janšo, ki je bil v teh letih obrambni minister. Pod drobnogledom tudi orožarski posli med 1991 in 1993 Komisija poleg nakupa oklepnikov namreč preiskuje tudi sum o neposredni ali posredni povezavi med sedanjimi in nekdanjimi akterji nakupov orožja ter nosilci javnih funkcij z orožjem v obdobju 1991 do 1993. Cvikl osebno meni, da so bile v tem času izvedene določene aktivnosti, ki niso bile skladne z zakonodajo.

Ob tem je Cvikl napovedal, da bi se lahko seznam prič zaradi gradiva dodatno razširil. Nekateri akterji nakupa orožja iz začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja so sicer že na seznamu prič, in sicer sedanji generalni direktor Rotisa Ivan Črnkovič in sedanji predsednik nadzornega sveta Gorenja Jože Zagožen.

Komisija je seznam prič še razširila Komisija je na predlog Cvikla sicer danes razširila dokazni sklep in bo tako zaslišala še v.d. generalnega direktorja direktorata za logistiko obrambnega ministrstva Damjana Dolinarja, direktorja Generalštaba Slovenske vojske Dragana Bavčarja in Milka Petka, prav tako iz Generalštaba SV.

Obrambni minister se je opravičil

Člani komisije bi morali danes zaslišati tudi obrambnega ministra Karla Erjavca, ki se je opravičil, in generalnega direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča, vendar je bilo njegovo zaslišanje prestavljeno na sredo. Takrat bo zaslišan tudi Erjavec.

SDS: Cviklova komisija ima nepotrebne stroške z izvedenci

V SDS pa so prepričani, da je najem izvedencev za preiskovalno komisijo, ki preiskuje nakup oklepnikov 8x8, "nepotrebno zapravljanje" davkoplačevalskega denarja, je povedal poslanec in član komisije Robert Hrovat. Stroški za opravljeno delo izvedencev bodo znašali okoli 14.000 evrov. "Ni malo, predvsem pa povsem nepotrebno," je dejal Hrovat.

Ob tem je izpostavil, da je izvedenec Aleksij Mužina v svojem mnenju zapisal, da je osrednji del njegovega mnenja namenjen predlogu nove zakonodaje na področju javnega naročanja zaupne narave. "Torej je Cviklu pripravil osnutek zakona, ki ga bo plačal DZ. Za to pa Možina ni bil najet," je dodal Horvat.

SDS: Izvedenec je v koliziji interesov

Pri izvedencu Ivanu Prebilu pa gre za kolizijo interesov, saj je Prebil v neposredni poslovni povezavi s podjetjem Sistemska tehnika, ki se je potegovalo na razpisu za nabavo oklepnikov. Prebil je namreč član upravnega odbora družbe Skupine Viator&Vektor, ki je lastnik Sistemske tehnike. Izvedensko mnenje osebe, ki je kakor koli povezano s predmetom preiskave, tudi na sodišču ne bi imelo nikakršne teže in bi bilo izločeno. Zato v SDS razmišljajo, da bi zahtevali umik Prebilovega poročila iz končnega poročila komisije.

Ne spreglejte