Ponedeljek,
20. 5. 2024,
15.59

Osveženo pred

1 mesec, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,39
zaslišanje detektiv pranje denarja preiskovalna komisija DZ Damjan Žugelj

Natisni članek

Ponedeljek, 20. 5. 2024, 15.59

1 mesec, 4 tedne

"Če bo treba, bomo Žuglja in ostale priče privedli prisilno"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,39
Damjan Žugelj | Vabila bodo pričam, ki jih ni bilo, vročali tudi s pomočjo detektiva. Če tudi pri tem ne bodo uspešni, pa Rezar ne izključuje ostrejših ukrepov. | Foto STA

Vabila bodo pričam, ki jih ni bilo, vročali tudi s pomočjo detektiva. Če tudi pri tem ne bodo uspešni, pa Rezar ne izključuje ostrejših ukrepov.

Foto: STA

Komisija DZ, ki preiskuje sume vmešavanja politike v delo policije in drugih organov, bo 7. junija ponovno poskušala zaslišati nekdanjega direktorja urada za preprečevanje pranja denarja Damjana Žuglja in nekdanji uslužbenki urada Petro Zakrajšek in Simono Kaučič. Predsednik komisije Aleš Rezar ni izključil možnosti prisilne privedbe prič.

Vse tri je preiskovalna komisija namreč želela zaslišati prejšnji petek, a vabila na zaslišanje niso prevzeli. Gre za tri ključne zaposlene v uradu za preprečevanje pranja denarja v času, ko naj bi prišlo do domnevno največje zlorabe tega pomembnega urada, je v današnji izjavi za javnost poudaril predsednik preiskovalne komisije DZ Aleš Rezar (Svoboda).

Najprej detektiv, potem pa ostrejši ukrepi

Ker priče vabila na zaslišanje niso prevzele, je komisija na zaprtem delu petkove seje prejela tudi sklep, da jim bodo lahko vabila poslej vročali tudi s pomočjo detektiva. 

Če tudi pri tem ne bodo uspešni, pa Rezar ne izključuje ostrejših ukrepov. | Foto: STA Če tudi pri tem ne bodo uspešni, pa Rezar ne izključuje ostrejših ukrepov. Foto: STA

"Imamo nekaj poskusov vročitve s pomočjo detektiva, potem pa imamo na voljo tudi prisilno privedbo," je poudaril. Po njegovem vedenju je ena od omenjenih prič v tujini, zato bo vročanje večji izziv, meni. Za preostali dve priči pa je komisija prepričana, da sta v Sloveniji, Rezar tudi verjame, da se bosta zaslišanja udeležili.

Priča dala dober uvid, kako so zaposlovali 

Preiskovalna komisija je v petek sicer zaslišala aktualnega uslužbenca urada za preprečevanje pranja denarja Lea Pongračiča. Ta je bil na uradu zaposlen že pred prihodom Žuglja in ima vpogled v vse dotedanje primere in spise urada.

Po Rezarjevi oceni je Pongračič komisiji ponudil dober uvid v dokumentacijo urada, prav tako so na zaprtem delu petkove seje obravnavali več posameznih primerov, skozi katere so šli po korakih.

"Iz vsega izhaja, da so v uradu na podlagi anonimk kljub pomanjkanju temeljev nadaljevali preiskavo, kar je v neskladju z vso dotedanjo prakso urada. Zaposlovanje v uradu ni potekalo po merilih strokovnosti, ampak, če sem majčkeno piker, morda celo po merilih politične pripadnosti," je povzel Rezar.

Komisija je sprejela tudi sklep, s katerim poziva direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darka Muženiča, da komisiji predloži vse sodne spise, ki predstavljajo pravno podlago za njegovo vrnitev na mesto direktorja NPU.

Muženič je sredi marca na zaslišanju pred parlamentarno komisijo pričal, da se je po nezakoniti razrešitvi z mesta direktorja na položaj vrnil na podlagi pravnomočne ter izvršljive sodne odločbe. Na Dnevniku so zato poskušali pridobiti omenjeno sodno odločbo, a so jim na ministrstvu za notranje zadeve odgovorili, da dokument o tem ne obstaja. | Foto: STA Muženič je sredi marca na zaslišanju pred parlamentarno komisijo pričal, da se je po nezakoniti razrešitvi z mesta direktorja na položaj vrnil na podlagi pravnomočne ter izvršljive sodne odločbe. Na Dnevniku so zato poskušali pridobiti omenjeno sodno odločbo, a so jim na ministrstvu za notranje zadeve odgovorili, da dokument o tem ne obstaja. Foto: STA

Damjan Žugelj
Novice Damjan Žugelj na zaslišanje pred poslance ni prišel
Damjan Žugelj
Novice Parlamentarni preiskovalci bi zaslišali Damjana Žuglja, Petro Zakrajšek in Simono Kaučič