Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 6. 2008,
12.40

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 26. 6. 2008, 12.40

8 let, 5 mesecev

Brez vinjete od Zagreba do Šentija več kot tri ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Novinar hrvaškega Dnevnika se je odpravil na pot iz Zagreba v Avstrijo, upoštevajoč navodila ministra za turizem za izogibanje nakupu slovenske vinjete.

Novinar Josip Filipić je zatrdil, da je za pot od Zagreba do Šentilja potreboval več kot tri ure. Priznal je, da se je zaradi ne dovolj dobrega poznavanja slovenske geografije in slabe prometne signalizacije na poti večkrat izgubil. Njegova povprečna hitrost je bila 40 kilometrov na uro. V strahu pred "strogo slovensko policijo" se je držal prometnih predpisov. Na pot se je odpravil 24. junija zjutraj. Bajs: Pot v Italijo ne bi smela biti problematična Filipić je izbral pot Zagreb - Macelj - Ptuj – Šentilj. Nekaj dni pred tem so se člani Hrvaškega avtokluba odpravili v Avstrijo po poti Zagreb - Celje – Dravograd. Za teh 184 kilometrov so potrebovali tri ure in 40 minut. Hrvaški minister za turizem Damir Bajs predlaga še pot Zagreb - Macelj - Maribor – Šentilj. Za pot v Italijo Bajs ne vidi problemov, če se bodo vozniki odpravili iz Pulja. Vztraja pa pri tem, da Slovenija uvede vinjeto za krajše časovno obdobje.

Hrvati nameravajo kupiti vinjete V reportaži s poti se je Filipić pogovarjal z nekaterimi hrvaški vozniki v Sloveniji, ki so dejali, da ne bodo ponovili njegove avanture in nameravajo kupiti vinjeto.

Problematične? 1. julija bodo morala vsa motorna in osebna vozila, ki se bodo vozila po slovenskih avtocestah, imeti vinjete. Ker obstajajo zgolj letne in polletne vinjete, so nekateri evropski avtomoto klubi in evropski politiki zahtevali uvedbo vinjet za krajše časovno obdobje. Skladnost sistema vinjet z evropskim načelom enakopravnosti bo preučila tudi Evropska komisija.

Ne spreglejte