Sreda,
12. 6. 2013,
12.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Parada ponosa Zoran Janković politiki

Sreda, 12. 6. 2013, 12.35

8 let

Brane Mozetič: Udeležba politikov na Paradi ponosa je smešenje gejev in lezbijk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V soboto opoldne se bo na Metelkovi v Ljubljani začel sklepni del letošnje Parade ponosa. Ob tem se je oglasil aktivist Brane Mozetič, ki nasprotuje gostovanju političnih elit na tej paradi.

"Mislim, da to meče slabo luč na celotno skupnost gejev in lezbijk. To je naša parada, ne pa parada politikov," je pojasnil Brane Mozetič, ki ga, kot je dejal, moti udeležba vseh politikov na paradi, "še posebej pa Zorana Jankovića, ker je ta osumljen koruptivnih dejanj".

To ni parada politikov!

"To ni parada politikov, temveč je parada gejev in lezbijk," je dejal Mozetič, ki ga je, kot je dejal, udeležba politikov, "ki se zgolj hodijo kazat na Parado ponosa, za skupnost pa ne naredijo nič", motila že v prejšnjih letih. Kot je še povedal, je na to najprej opozoril organizatorje letošnje Parade ponosa. "Odgovorili so mi, da bo župan Zoran Janković slavnostni govornik zato, ker podpira parado. Kot da mu pravico do slavnostnega govora daje to, da je prispeval denar."

Izjava Braneta Mozetiča pred Parado ponosa

"Kot dolgoletni aktivist seveda podpiram idejo parade ponosa kot javne manifestacije za emancipacijo populacije LGBT in javno obeležitev boja za enake človekove pravice seksualnih in spolno identitetnih manjšin – ne nazadnje sem bil povod, pa tudi pobudnik in soorganizator prve parade. Vendar v zadnjih letih opažam nenavadno gostovanje političnih elit na tej prireditvi, ki prej spominja na nabiranje političnih točk, kot pa na skrb za geje in lezbijke. Želim izraziti nasprotovanje, da se parada iz leta v leto izrablja za politično propagando katerekoli politične opcije. Mnogi smo razočarani nad dolgoletnimi praznimi obljubami o pravni in zakonski ureditvi istospolnih zvez in družin ter nad številnimi diskriminatornimi posledicami, ki iz tega izhajajo, in izražamo upravičen dvom in nezaupanje v iskrenost in dobronamernost delovanja političnih elit v dobrobit in korist vseh državljanov in državljank. Menimo, da vedno nove obljube, besede o enakopravnosti, napovedi novih zakonskih ureditev za populacijo LGBT ob evidentnem pomanjkanju politične volje in poguma (od leta 1997 do danes je bilo spisanih že zelo veliko število zakonskih predlogov, ki so bili vsi po vrsti neuspešni, vključno z nedavnim družinskim zakonikom), vodijo zgolj v pravno prenormiranost in v še večjo nesigurnost in degradiranost manjšin. Zato je sodelovanje te iste, dolgoletne politične garniture na paradah ponosa podobno hipokriziji. Ob letošnji paradi pa še posebej bode v oči pokroviteljstvo in napovedani govor župana Zorana Jankovića. Gibanje GLBT, ki bo drugo leto praznovalo svojih trideset let, si gotovo ne zasluži, da ga nagovarja politik, osumljen koruptivnih dejanj. Verjetno se organizatorji parade ne zavedajo teže tega dejstva, toda sam, in verjetno se z mano strinja večina populacije GLBT, odločno zavračam njegovo prisotnost in govor na letošnji paradi ponosa. Njegovo aktivno udeležbo na paradi lahko razumem le kot smešenje in izničevanje naših dolgoletnih prizadevanj."

Prišlo bo več politkov

Na sobotni sklepni prireditvi ob letošnji Paradi ponosa bo slavnostna govornica tudi ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak, v Mariboru pa je konec preteklega tedna udeležence tamkajšnje prireditve v sklopu Parade ponosa pozdravil mariborski župan Andrej Fištravec.

Ljubljanski župan Zoran Janković je bil častni pokrovitelj Parade ponosa sicer tudi že večkrat v minulih letih.