Sobota,
14. 7. 2018,
18.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

1

Natisni članek

ZDA Slovenija nosečnost jajčece

Sobota, 14. 7. 2018, 18.00

5 let, 9 mesecev

Bodo tudi Slovenke zamrznile jajčeca zaradi kariere?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

1

dojenček | Foto Reuters

Foto: Reuters

Facebook in Apple svojim uslužbenkam predstavljata idejo, da bi jim plačala zamrzovanje jajčnih celic. Tako si ženske ne bi mogle (pre)hitro ustvariti družine in bi svojo energijo še bolj izkoristile za kariero. V Sloveniji zakon zamrzovanja jajčec zaradi osebne volje za zdaj ne dovoljuje.

Pogled na materinstvo in rodnost se je v zadnjih desetletjih korenito spremenil. Vse bolj razširjena praksa postaja ravno postopek zamrzovanje jajčnih celic, ki se je v zadnjih letih izpopolnil do te mere, da lahko pomaga obdržati rodnost tudi ženskam, ki imajo težavo z rodili.

Takšnim ženskam jajčeca odvzamejo, jih neoplojene zamrznejo in shranijo, dokler se ne odločijo, da so na zanositev pripravljene. O postopku odloča ginekolog, ki ga mora odobriti še potrditev konzilija. Vsaj tako je v Sloveniji, praksa v tujini pa je drugačna.

''Zamrzni svoj jajčeca, osvobodi svojo kariero''

O sloganu ''zamrzni svoja jajčeca, osvobodi svojo kariero'' je poročal tudi The New York Times. Leta 2014 je namreč svetovno socialno omrežje Facebook ponujalo ženskim zaposlenim delavkam možnost zamrznitve jajčnih celic, saj naj bi tako izboljšale svoje zaposlitvene možnosti. V ZDA je postopek zamrzovanja jajčec svobodna izbira ženske, v Sloveniji pa je to zakonsko prepovedano. | Foto: Reuters V ZDA je postopek zamrzovanja jajčec svobodna izbira ženske, v Sloveniji pa je to zakonsko prepovedano. Foto: Reuters

Njegovi ideji je kmalu začel slediti tudi Apple, ki je tako kot Facebook svojim uslužbenkam ponujal možnost kritja celotnih stroškov postopka.

Na takšen način naj bi se, po njihovih besedah, lahko mlade ženske bolj kakovostno posvetile službi in karieri ter tako postale mame pozneje, poroča The New York Times.

K odločitvi pristopajo izobražene ženske

Ženske, ki se odločajo za zamrznitev jajčec, so po navadi visoko izobražene. Med najbolj izstopajočim dejstvom je, da se ženske po raziskavi v sedmih klinikah v ZDA, Veliki Britaniji in Izraelu za zamrznitev niso odločile zgolj zaradi želje po uspešnosti, temveč tudi zaradi partnerstva. Največ žensk se za postopek odloči v svojih tridesetih letih.

Zamrzovanje jajčec se v tujini širi kot gobe po dežju. Postopek je postal priljubljen predvsem v ZDA, sledijo že evropske države, kot so Češka, Slovaška, Avstrija in tudi Hrvaška. Zamrznitev jajčec žensko stane tudi do 5.000 evrov.

V tujini se za zamrznitev odloča vedno več žensk, pri katerih pogosto vzrok ni medicinske narave. Šteje namreč karierna naravnanost, neodvisnost in uspešnost, partnerska neustaljenost. To so tudi glavna merila, zakaj se ženske lotijo postopka, še piše časnik.

Mencin Čeplakova: Zamrznitev je zgolj iluzija, da bo nekoč bolje

"Prepričana sem, da ponudbi Appla in Facebooka nista posledica skrbi za zaposlitvene možnosti žensk," poudarja Metka Mencin Čeplak, kritična socialna in analitska psihologinja. Po njenih besedah zamrznitev jajčnih celic ponazarja le še eno tržno nišo. "Ta tržna niša pa lahko hkrati služi za legitimacijo pritiskov zaposlovelcev na ženske," poudarja Mencin Čeplakova. Po mnenju Mencin Čeplakove možnost zamrznitve jajčnih celic širi možnosti načrtovanja družine, pri tem pa hkrati, vsaj na videz, prinaša večjo svobodo pri odločanju družbe.  | Foto: Bor Slana Po mnenju Mencin Čeplakove možnost zamrznitve jajčnih celic širi možnosti načrtovanja družine, pri tem pa hkrati, vsaj na videz, prinaša večjo svobodo pri odločanju družbe. Foto: Bor Slana

"Možnost zamrznitve jajčnih celic sicer res širi možnosti načrtovanja družine, ampak je doprinos k svobodi odločanja v kontekstu sodobnih družb bistveno manjši, kot se mogoče zdi na prvi pogled," še kritično pojasni.

Ob tem se še vedno gibamo v močni patriarhalni miselnosti, kjer se ženske tudi z odlašanjem rodnosti približujejo moški naravnanosti. 

Kritična psihologinja poudarja, da so zahteve delodajalcev in nadrejenih neizogibno vedno večje. Izgubljata se varnost zaposlitve in socialna varnost, ki po njenih besedah postajata vedno redkejši dobrini.

Ob vprašanju, ali smo ženske v svojem prvotnem poslanstvu začele izgubljati kompas in nam bo kmalu postalo vseeno, če bomo zaradi zunanjih pritiskov žrtvovale tudi rodnost, Mencin Čeplakova odgovarja, da je zamrznitev jajčnih celic zgolj možnost odloga, ki ohranja neko iluzijo. "Iluzijo, da bo nekoč bolje in da bo nekoč odločitev za otroka racionalnejša." Mogoče tisti "nekoč" zato ob prelaganju odločitve za materinstvo ne bo nastopil nikoli.

Slovenija ne zamrzuje jajčec zaradi lastne svobodne volje

Zakon o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo Republike Slovenije v 3. členu splošne določbe zakonsko opredeljuje shranjevanje tako moških kot tudi ženskih celic v primeru, da žensko ali moškega ogrozi nevarnost, da ta postane neplodna ali neploden.

Sprememba zakonodaje, kjer bi se lahko ženske odločale za zamrznitev svobodno, bi terjala večjo pozornost družbe. Do nje za zdaj še ni prišlo, nekateri zagovorniki se celo bojijo, da bi spremenjen zakon zdravim ženskam le še podaljšal možnost odlašanja z rodnostjo.

zakon | Foto: Ministrstvo za zdravje Foto: Ministrstvo za zdravje

V Sloveniji se zamrznitev jajčec svetuje ženskam, ki so zbolele za rakom, in tistim, pri katerih se pričakuje prezgodnja odpoved delovanja jajčnikov. S tem se lahko shrani njihov genetski potencial za poznejše obdobje, poročajo na kliničnem oddelku za reprodukcijo UKC Ljubljana.

Postopek zamrznitve jajčnih celic je danes zelo uspešen, saj skoraj 90 odstotkov jajčnih celic preživi. Če je postopek zdravstveno utemeljen, se izvede na podlagi napotnice in stroške krije ZZZS.

Zamrznjena jajčeca čakajo 'pravega'
Katja Gaspari Leben
Trendi Katja Gaspari Leben: Neplodnost je v Sloveniji še vedno velik tabu