Četrtek,
23. 1. 2020,
6.21

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,66

1

Unesco Jože Plečnik

Natisni članek

Četrtek, 23. 1. 2020, 6.21

4 leta, 6 mesecev

Vlada dala zeleno luč za Plečnika in Unesco

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,66

1

Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani | Tudi Narodna in univerzitetna knjižnica je vključena v nominacijo. | Foto Bor Slana

Tudi Narodna in univerzitetna knjižnica je vključena v nominacijo.

Foto: Bor Slana

Vlada je na današnji seji dala zeleno luč nominaciji stavbnih in urbanističnih del arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani za vpis na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine so sporočili na Twitterju.

Nominacija vključuje spomeniško območje z izbranimi stavbnimi in urbanističnimi ureditvami, ki je nastalo v strnjenem obdobju med obema svetovnima vojnama kot rezultat Plečnikovega dela.

Bežigrajskega stadiona ni v nominaciji

Nominacijo sestavlja šest sklopov: vodna os mesta z nabrežji Ljubljanice z mostovi, od Trnovskega pristana do Zapornice, kopenska os z Vegovo ulico z Narodno in univerzitetno knjižnico in Kongresnim trgom s parkom Zvezda, ureditev arheološkega parka Rimski zid, Plečnikove Žale ter cerkvi v sv. Mihaela in sv. Frančiška Asiškega. Bežigrajski stadion v nominacijo ni vključen .

Slovenija je od leta 2011 s Češko sodelovala pri pripravi transnacionalne nominacije stavbnih in urbanističnih del Plečnika v Ljubljani in Pragi. Po prekinitvi sodelovanja je začela s pripravo serijske nacionalne nominacije Plečnikovih del v Ljubljani za vpis na Unescov seznam z delno spremenjeno vsebino, piše STA.

Trendi Katedrala svobode – kultna stavba in simbol slovenske osamosvojitve #video #foto

Konec januarja 2018 je ministrstvo za kulturo v sodelovanju z ministrstvom za zunanje zadeve in veleposlaništvom v Parizu oddalo na Center za svetovno dediščino posodobljen vpis na poskusni seznam. Rok za oddajo dosjeja je 31. januar, s čimer je nominacija uradno sprejeta in vključena v evalvacijski ciklus 2020-2021.

Odbor za svetovno dediščino bo nominacijo predvidoma prvič obravnaval na zasedanju julija 2021, možne odločitve pa so vpis, odlog preložitev nominacije ali negativna odločitev, piše v vladnem gradivu.

Plečnik se je sicer rodil prav na današnji dan leta 1872. Velja za najbolj znanega slovenskega arhitekta. Umrl je 7. januarja 1957.

Preberite še:

Plečnik: Mesarski most
Trendi Takšna bi bila Ljubljana, če bi Plečnik lahko uresničil svoje zamisli #foto #video
Plečnikov stadion
Novice Plečnikov stadion med najbolj ogroženimi kulturnimi objekti v Evropi
Baragovo semenišče
Trendi Nedokončana Plečnikova stavba, ki ni nikoli služila svojemu namenu #foto