Ponedeljek,
15. 7. 2013,
15.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

cene zdravila

Ponedeljek, 15. 7. 2013, 15.27

8 let

Bodo cene zdravil jeseni kaj nižje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Previsoke cene zdravil, včasih tudi za 30 do 50 odstotkov, so bile v preteklosti posledica dejstva, da ni bilo uvedenih sistemov medsebojno zamenljivih zdravil in terapevtskih skupin zdravil.

Kot so pojasnili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), so sistem medsebojno zamenljivih zdravil uvedli leta 2003, sistem terapevtskih skupin zdravil pa bodo uvedli predvidoma oktobra letos. Prva skupina zdravil bodo zaviralci protonske črpalke oziroma zdravila za želodec. Sistem terapevtskih skupin zdravil naj bi že v prvih letih zagotovil pet milijonov evrov prihrankov Po uvedbi pravilnika o razvrščanju zdravil na seznam, ki uvaja terapevtske skupine zdravil in njihove najvišje priznane vrednosti, naj bi ZZZS v prvih letih zagotovil obveznemu in dopolnilnemu zdravstvenemu zavarovanju približno pet milijonov evrov prihrankov. Sicer pa terapevtska skupina zdravil vključuje zdravila z enako terapevtsko indikacijo ter posamezna zdravila, kombinirana zdravila in njegove različne farmacevtske oblike. "V posamezno terapevtsko skupino zdravil se lahko vključi vse farmacevtske oblike, ki nimajo pomembnih razlik v klinični učinkovitosti in varnosti," povedo na ZZZS-ju. Kdo bo določal terapevtske skupine zdravil? O tem, katero zdravilo spada v določeno terapevtsko skupino, bo odločala posebna komisija na ZZZS-ju, ki naj bi po navedbah omenjenega zavoda delovala neodvisno. Komisijo za razvrščanje zdravil na seznam zdravil naj bi sestavljali strokovnjaki s področij medicine in farmacije z znanji s področja klinične farmakologije ter drugi strokovnjaki s sistemskimi znanji s področja zdravil. Po besedah ZZZS-ja bo ta po potrebi pridobila tudi mnenja strokovnih združenj, klinik ali posameznih strokovnjakov."

In kdo bo določil najvišjo priznano vrednost zdravil?

Tudi o tem bo odločal ZZZS, ki bo določil najvišjo priznano vrednost za razvrščena zdravila iz terapevtskih skupin na ravni cene zdravila z najugodnejšim razmerjem med stroški in učinki zdravljenja. Tako bo kril vse odmerke vsaj enega zdravila v tej terapevtski skupini zdravil. "Najvišja priznana vrednost je cenovni standard, ki ga zavod določi za posamezno zdravilo v terapevtski skupini in ki se v celoti krije iz obveznega oziroma dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja," pojasnjujejo na ZZZS-ju. Ob tem dodajo, da bo najvišjo priznano vrednost za razvrščena zdravila iz terapevtskih skupin oziroma njegove spremembe praviloma določil enkrat na dva meseca.

Za vsako skupino zdravil z isto terapevtsko indikacijo in primerljivimi lastnostmi bodo torej določili enotno ceno oziroma najvišjo priznano vrednost, vendar lahko v isti skupini ustvarijo razpon cen, ki pa bo omejen. "Zdaj so namreč razponi cen v terapevtskih skupinah v Sloveniji zelo široki, tudi več kot stoodstotni, kar ni sprejemljivo. Farmacevtske družbe bodo lahko cene prilagodile najvišji priznani vrednosti, zato ne pričakujemo doplačevanja zavarovanih oseb," poudarjajo na ZZZS-ju.

Kje bi lahko bile šibke točke sistema?

Ob novem sistemu bodo morali biti bolj pozorni zavarovanci, saj bodo morali že pri osebnem zdravniku zahtevati, da jim predpiše zdravila brez doplačila, sicer bodo morali znova k njemu. Trenutno namreč lahko farmacevt v lekarni na željo bolnika izda cenejšo obliko zdravila med medsebojno zamenljivimi zdravili, če bolnik noče plačati za dražjo različico, po uvedbi sistema terapevtskih skupin zdravil pa farmacevti v lekarnah takšne možnosti ne bodo imeli več. "Če se pacient ne bo odločil za doplačilo, bo moral vsakokrat nazaj k zdravniku. ZZZS zagotavlja, da bodo zdravniki razpolagali z ažurnimi podatki o cenah zdravil in morebitnih doplačil. Lekarne bodo upoštevale pravila, ki jih določa ZZZS, in bodo bolnikom obrazložile, zakaj se morajo vrniti h zdravniku, če bodo za predpisano zdravilo potrebna doplačila in se zanje ne bodo odločili. Zdravil v okviru terapevtskih skupin zdravil v lekarni ne bodo mogli zamenjevati," povedo v Lekarniški zbornici Slovenije.

Zdravniki bodo torej morali vedeti, ali je za določeno zdravilo potrebno doplačilo ali ne. Omenjeno pa je po zagotovilih zavoda zdaj z računalniškimi programi za predpisovanje zdravil mogoče tudi v Sloveniji.

Kako bo v primeru, da iz zdravstvenih razlogov zdravljenje z drugim zdravilom iz terapevtske skupine ni mogoče?

Ne nazadnje je dobro vedeti tudi to, da lahko v primeru, ko enakovredno zdravljenje z drugim zdravilom iz terapevtske skupine zdravil zaradi zdravstvenih razlogov ni mogoče, zavarovana oseba prejme zdravilo brez doplačila, kot to že velja za medsebojno zamenljiva zdravila. "Za zdravstveni razlog se šteje alergija na zdravilo ali drug neželeni učinek zdravila, ki ogroža zdravje zavarovane osebe in je dokumentiran v njeni zdravstveni dokumentaciji," še pojasnjujejo na ZZZS-ju.