Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 12. 2018,
6.30

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

5

Natisni članek

Marko Bandelli Iztok Purič

Ponedeljek, 3. 12. 2018, 6.30

5 let, 4 mesece

Ministrski kandidat Iztok Purič dobil podporo parlamentarnih odborov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

5

Odbora državnega zbora za gospodarstvo in zadeve EU sta predstavitev kandidata za ministra brez resorja, pristojnega za razvoj, strateške projekte in kohezijo, Iztoka Puriča ocenila kot ustrezno. Kandidat je med prioritetami navedel pospešitev črpanja evropskih sredstev, kot strokovnjak za motiviranje zaposlenih pa stavi na ekipno delo.

Iztok Purič, ki ga je Stranka Alenke Bratušek predlagala za ministra potem, ko je po dveh mesecih s tega položaja odstopil Marko Bandelli, je ugotovil, da podatki o dosedanjem črpanju evropskih sredstev tekočega programskega obdobja niso ohrabrujoči. "Eno je gotovo, in sicer da nalog ni malo in jih ne bo zmanjkalo," je dejal Purič.

Iztok Purič
Novice Bratuškova za Bandellijevega naslednika predlagala Iztoka Puriča #video

Prva Puričeva naloga bo dokončna vzpostavitev informacijskega sistema

Slovenija ima v programskem obdobju 2014–2020 na voljo nekaj manj kot 3,1 milijarde sredstev iz skupnega evropskega proračuna. Od tega je bilo doslej dodeljenih za 2,1 milijarde evrov, za večino projektov pa so ministrstva že izvedla javne razpise ter z izbranimi izvajalci sklenila pogodbe o sofinanciranju.

Projekti se izvajajo, prav tako se iz slovenskega proračuna poravnavajo že izvedene aktivnosti, vendar pa so pripravljeni zahtevki za povračilo iz evropskega proračuna šele za 30 odstotkov razpoložljivih sredstev, je ugotovil Purič.

Vzrok za tako velik razkorak med izplačili iz slovenskega proračuna in povračili iz blagajne EU je v kompleksnem in še ne v celoti delujočem informacijskem sistemu vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Informacijski sistem vladne službe bo tako eden od večjih izzivov, ki mu bo Purič na mestu ministra posvetil svojo pozornost. "To bo ena težjih nalog," je menil.

Marko Bandelli
Novice Šarec prejel nepreklicno odstopno izjavo ministra Bandellija

Kandidat za ministra stavi na ekipno delo

Purič, sicer upokojeni 64-letni doktor znanosti s področja organizacijskih ved, velik potencial za dosego zastavljenih ciljev vidi v zaposlenih na vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Premorejo ogromno znanja in izkušenj, je dejal kandidat za ministra in dodal, da se je na prejšnjih delovnih mestih veliko ukvarjal z motivacijo zaposlenih.

Prav v zaposlenih Purič vidi tudi ključ do uspeha na položaju ministra. "Zavedam se, da kot posameznik ne morem narediti ničesar. Vse, kar sem v življenju dosegel, sem z ekipo," je dejal.

Med svojimi prednostnimi nalogami je spomnil na novo programsko obdobje 2021–2027. "Prav vsi mi – koalicija, opozicija, vlada, državni zbor, ministrstva, služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko – bomo morali skupaj določiti in pokazati smer, v katero se bomo usmerili," je poudaril in dodal, da so evropska sredstva naša skoraj edina razvojna sredstva, ki jih moramo izkoristiti.

V prihodnjem programskem obdobju se Sloveniji obeta devet odstotkov manj evropskega denarja kot v tekočem, kljub temu pa se mu zdi znesek ugoden. A ker se pogajanja ne bodo končala do spomladi, se bodo verjetno upoštevali tudi statistični podatki za leto 2018, po katerih bo Slovenija obveljala za bolj razvito, s tem pa bo upravičena do občutno manj sredstev, je opozoril.

Marko Bandelli in Alenka Bratušek
Novice Alenka Bratušek zanikala govorice o Marku Bandelliju

Purič: Nisem človek, ki bi veliko obljubljal

Na vprašanje, ali ima kakršnekoli skrite napake, je Purič potrdil, da je bil v času vodenja Javnega gospodarskega zavoda Brdo ovaden zaradi očitkov o zlorabi uradnega položaja ali pravic pri nakupu orientalske preproge za Brdo leta 2008.

Sodišče v tej zadevi sicer ni uvedlo preiskave, ovadbo pa je zavrglo, je poudaril Purič: "Zadeva se je končala pred štirimi leti. Na višjem sodišču so se postopki za uvedbo sodne preiskave končali in tu bi jaz to zgodbo zaključil."

Odbora sta njegovo predstavitev kot ustrezno podprla s 16 glasovi za in sedmimi proti. Člani odborov iz vrst opozicije so bili kritični, da je bil njegov nastop premalo ambiciozen, a jim je Purič odgovoril, da ni človek, ki bi veliko obljubljal. "Moj način dela ni tak, sem zelo velik realist," je povedal.

Marko bandelli
Novice V Komnu zmagal kandidat, ki mu je grozil Bandelli

Bandellija odneslo neprimerno elektronsko sporočilo

Bandelli se je moral s položaja posloviti le dva meseca po prevzemu funkcije. K odstopu ga je zaradi neprimernega elektronskega sporočila enemu od županskih kandidatov v občini Komen in domnevno slabega dela na ministrstvu pozval premier Marjan Šarec.

Bandelli se je zaradi neprimerne komunikacije opravičil, očitke o slabem delu pa zavrnil in dejal, da je v dveh mesecih naredil ogromno. Bandelli se vrača v poslanske klopi.

Ne spreglejte