Sreda,
12. 4. 2017,
16.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

4

Natisni članek

George Soros Madžarska Viktor Orban CEU

Sreda, 12. 4. 2017, 16.21

6 let, 7 mesecev

Bitka med Sorosem in Orbanom povezala slovenske intelektualce različnih polov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

4

George Soros protesti CEU | Foto Reuters

Foto: Reuters

Izjavo proti onemogočanju dela Soroseve Srednjeevropske univerze so podpisali številni vidni predstavniki slovenskega javnega življenja, med njimi tudi Gregor Golobič, Žiga Turk, Slavoj Žižek, Alenka Puhar, Miha Mazzini, Matej Avbelj, Aleš Maver in Drago Jančar.

Slovenski študentje na Srednjevropski univerzi (CEU) v Budimpešti in intelektualci z različnih področij in svetovnonazorskih opredelitev so se povezali v izjavi proti novemu madžarskemu zakonu o visokem šolstvu, ki bi lahko privedel do zaprtja te zasebne ameriške univerze, ki jo je ustanovil na Madžarskem rojeni milijarder George Soros.

Podpisniki izražajo zaskrbljenost nad zakonodajnimi spremembami in podpirajo nadaljnje delovanje Srednjeevropske univerze. Pristojne pozivajo, "da v skladu s temeljnimi vrednotami, na katerih sloni projekt evropske integracije in ki so države Srednje Evrope vodile k prehodu v demokratično ureditev, storijo vse za zagotovitev akademske svobode v vseh državah članicah".

Poleg več kot 40 slovenskih nekdanjih in sedanjih študentov in predavateljev na tej univerzi je izjavo podpisalo še 60 predstavnikov slovenskega javnega življenja, med drugimi tudi Dimitrij Rupel, Žiga Turk, Gregor Golobič, Drago Jančar, Alenka Puhar, Miha Mazzini, Gorazd Kocijančič, Slavoj Žižek, Igor Grdina, Aleš Maver, Pavel Gantar, Matej Avbelj, Igor Masten in Gregor Virant.

(Nekdanji) študentje in zaposleni: Zaprtje univerze bi škodilo tudi Sloveniji

"Menimo, da zakonodajne spremembe predstavljajo nelegitimen poseg v akademsko svobodo, ki nima precedensa v Evropi po padcu Berlinskega zidu," so ob izjavi zapisali nekdanji in sedanji slovenski študentje, predavatelji in sodelavci. "Obstoj CEU je vprašanje, ki presega notranje zadeve ene države. 'Lex CEU' je v očitnem nasprotju z načeli, na katerih temelji Evropska unija. Predstavlja precedens, ki sporoča, da je akademska svoboda v EU odvisna od politične volje trenutne oblasti v posameznih državah članicah."

"CEU je bila zasnovana za študije držav tranzicije, zato s svojo raziskovalno dejavnostjo aktivno prispeva k boljšemu razumevanju specifičnih vprašanj, povezanih s slovensko stvarnostjo. Omogoča vključevanje Slovencev v mednarodno akademsko sfero in pomembno mreženje," so prepričani.

Njeno zaprtje ali selitev zunaj regije bi po njihovem mnenju imelo negativne učinke v Sloveniji, saj pomen CEU daleč presega nacionalni značaj, njen obstanek pa je v vitalnem interesu srednjeevropske, torej tudi slovenske znanosti, družbe in gospodarstva, še trdijo študentje in sodelavci univerze.

Ustanovitelj Srednjeevropske univerze je poslovnež George Soros, ki mu je Milan Kučan leta 2000 podelil državno odlikovanje častni znak svobode. | Foto: Reuters Ustanovitelj Srednjeevropske univerze je poslovnež George Soros, ki mu je Milan Kučan leta 2000 podelil državno odlikovanje častni znak svobode. Foto: Reuters

Nova pravila, ki jih je madžarski parlament sprejel po skrajšanem postopku, uvajajo omejitve za tuje univerze. Tiste, ki ne prihajajo z območja Evropske unije (CEU je registrirana v ZDA), ne bodo več mogle podeljevati madžarskih diplom brez dogovora med vladama držav.

Poslanci v 199-članskem parlamentu so zakon sprejeli z 123 glasovi za in 38 proti. Kritiki zakona madžarskemu predsedniku vlade Viktorju Orbanu očitajo, da z zakonom napada Sorosa, ki ga je Orban že večkrat obtožil, da se želi vmešavati v politiko in da želi spodkopati Evropo s podporo odprtim mejam.

Na univerzi se izobražuje okoli 1400 študentov iz 100 držav, zaposluje pa 400 predavateljev.

Evropska komisija zaskrbljena zaradi razmer na Madžarskem

Evropska komisija je zaskrbljena zaradi razmer na Madžarskem, je danes dejal podpredsednik komisije Frans Timmermans. Do konca meseca nameravajo podrobneje preučiti razmere in se nato odločiti o morebitni uvedbi pravnih postopkov proti Madžarski. Med drugim so zaskrbljeni tudi zaradi visokošolskega zakona.

Madžarska vlada je v odzivu sporočila, da je pripravljena razpravljati, vendar pri vprašanju migracij ne namerava popustiti niti za ped. Budimpešta se je pripravljena pogovarjati tudi o visokem šolstvu in vztraja, da za vse univerze veljajo enaka pravila.

STA