SiolNET. Novice Slovenija
0,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Beseda leta 2016 je ...

0,38

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Včeraj točno opolnoči se je končalo glasovanje v akciji Beseda leta. Po izboru glasovalcev je lansko leto najbolj zaznamovala beseda begunec.

Izbor Beseda leta je v Sloveniji potekal prvič, po vzoru podobnih izborov v tujini je akcijo izpeljal Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.

Predloge za besedo leta, ki so jih zbirali decembra, je oddalo nekaj več kot sto ljudi. V finalni izbor se je po mnenju komisije uvrstilo naslednjih deset besed: prekarec, trumpizem, begunec, uberizacija, zareciklirati se, deležnik, družina, približnjakarstvo, žica, zdravje.

V slovenski družbi še nekaj človečnosti

V glasovanju je sodelovalo skoraj 1.100 ljudi, za besedo leta pa so izbrali besedo begunec. Na drugo in tretje mesto sta se uvrstili besedi žica in prekarec.

"Izbira besede begunka/begunec kot besede leta mi vliva upanje, da temeljne vrednote, kot so spoštovanje človekovih pravic, solidarnost in človečnost v naši družbi še vedno igrajo pomembno vlogo. Te vrednote pomenijo glasen NE svetu zidov, bodeče žice, strahu in sovraštva, ki ne sme postati naša realnost," je izbiro komentiral Jure Gombač z Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin